Vijf leden van Team Burgemeester verliezen zetel in Kortrijkse gemeenteraad

Koen Byttebier, Lien Claassen, Dieter D’Alwein, Mohamed Ahouna en Niels Lybeer van Team Burgemeester raakten niet opnieuw verkozen. © GF
Jules Fremaut

41 Kortrijkzanen wisten zich gisteren tijdens de stembusslag te verzekeren van (minstens) een zitje in de gemeenteraad. Heel wat tevreden reacties dus, maar enkele opmerkelijke namen vallen uit de boot.

Team Burgemeester Stadslijst Kortrijk triomfeerde met 37,5 procent. Alleen ging het deze keer – in tegenstelling tot in 2018 – over een gezamenlijke lijst met CD&V. Team Burgemeester en CD&V waren in 2018 opgeteld goed voor 22 zetels, respectievelijk 15 en 7. Nu zijn dat er ‘maar’ 18, waardoor enkele gekende gezichten de gemeenteraad moeten verlaten. Zo raakten ex-schepen Koen Byttebier, Lien Claassen, Dieter D’Alwein, Mohamed Ahouna en Niels Lybeer (allen raadslid voor Team Burgemeester) – in tegenstelling tot in 2018 – niet meer verkozen in de Kortrijkse gemeenteraad.

Opmerkelijk is dat alle gemeenteraadsleden van CD&V die zich verkiesbaar stelden (Sien Vandevelde, Hannelore Vanhoenacker, Mia Cattebeke en Pieter Soens) wel opnieuw verkozen raakten. Andere nieuwe gemeenteraadsleden met een duidelijke CD&V-signatuur zijn Siska Buysschaert, Anaïs De Bethune en Felix De Clerck. Bij Vooruit raakte schepen Bert Herrewyn dan weer niet verkozen. Vanop een vijftiende plaats zet hij met 1.087 voorkeurstemmen een solide resultaat neer, maar haalt net te weinig stemmen om als zevende Vooruit-lid in de gemeenteraad te mogen zetelen. Ook Eloïs Rousseau scoort goed, maar haalt niet genoeg stemmen voor een gemeenteraadszetel.

Groen ziet haar zetelaantal halveren van vier naar twee en komt onthoofd uit de verkiezingen. David Wemel krijgt de versterking van Marleen Dierckx. Philippe Avijn, Cathy Mahieu en Matti Vandemaele verdwijnen uit de gemeenteraad. “Na 10 jaar, straks geen Gemeenteraad meer voor mij. We verliezen in Kortrijk 2 van onze 4 zetels. Ja, ik ga het missen. Samen met andere raadsleden debatteren over waar het naartoe moet met onze stad, zelf voorstellen kunnen doen over wat beter kan, mee mogen werken aan je eigen stad,… het is het mooiste wat er is,” zegt Vandemaele daarover op Facebook.