Tweestrijd om burgemeesterssjerp in Kortrijk? Of is er een derde hond?

Ruth Vandenberghe gaat de strijd aan om de burgemeesterssjerp weer te mogen dragen. © Margot Demeulemeester

“Het zijn de meest onvoorspelbare verkiezingen sinds lang in Kortrijk.” Dat lieten zowel Axel Ronse (N-VA) als Ruth Vandenberghe (TBSK) optekenen in een dubbelinterview met deze krant. In 2018 was Team Burgmeester de gedoodverfde winnaar, alle verkiezingen daarvoor was CD&V incontournable. Maar nu zijn drie partijen N-VA, TBSK en Vlaams Belang in de running om de grootste te worden in Kortrijk. Door het cordon sanitair wordt het een tweestrijd tussen Ruth Vandenberghe en Axel Ronse. Of kan Vooruit met Maxim Veys toch verrassen?

Onvoorspelbaarheid troef deze campagne. In een peiling van Het Nieuwsblad gaf liefst 30 procent van de Kortrijkzanen aan nog helemaal niet te weten voor wie ze stemmen op 13 oktober. Daarnaast is er ook de afschaffing van de opkomstplicht en schrijft het nieuwe kiesdecreet voor dat het stemmenkanon van de grootste partij altijd als eerste het initiatiefrecht krijgt om een nieuwe coalitie op de been te brengen. De combinatie van die factoren zorgt ervoor dat alle partijen wat in het duister tasten en zich niet aan al te boude voorspellingen wagen.

Vier lijsttrekkers presenteren zich wel als kandidaat-burgemeester: Axel Ronse (N-VA), Wouter Vermeersch (Vlaams Belang), Ruth Vandenberghe (TBSK) en Maxim Veys (Vooruit). In diezelfde peiling was Ruth Vandenberghe qua populariteit overigens wel heer en meester.

Voorakkoorden

Toch is het koffiedik kijken wie de grootste en bijgevolg ook burgemeester wordt. Zelfs al wordt Vlaams Belang de grootste partij, dan is de kans dat lijsttrekker Wouter Vermeersch de sjerp daadwerkelijk rond de heup mag dragen onbestaande. TBSK en N-VA lieten in deze krant al weten dat ze het cordon sanitair sowieso niet zullen doorbreken. “Hij krijgt zijn eigen partij niet in het gareel, laat staan een bestuursploeg”, klinkt het bij Axel Ronse en Ruth Vandenberghe.

“Ik vrees dat Ruth kiest voor een potpourri met Vooruit en Groen” -Alex Ronse (N-VA)

Bij Vooruit, Groen en PVDA loont het zelfs niet de moeite om die vraag te stellen. PVDA hoopt vooral voor het eerst ooit een zitje te bemachtigen in de Kortrijkse gemeenteraad. Ook voor hen lijkt meebesturen uitgesloten. Groen reikt de hand naar alle partijen in de hoop om mee te besturen en te zorgen voor ‘de noodzakelijke groene accenten’ in het bestuursakkoord. N-VA lijkt die uitgestoken hand wel al af te slaan. En dan wordt er duchtig gespeculeerd over een eventueel voorakkoord.

“Als wij de grootste zijn, zal ik altijd eerst Team Burgemeester uitnodigen, vanwege de vele raakvlakken. Ik vrees alleen dat Ruth Mathias De Clercq achternagaat en kiest voor een potpourri met Vooruit en Groen, zoals in Gent”, aldus Axel Ronse. Dat wordt ten stelligste ontkend door Ruth Vandenberghe. “Maar nee, er is geen voorakkoord met Groen of Vooruit. Met geen enkele partij. Bovendien sluiten we het meest aan bij jullie standpunten, dus waarom zouden we dan voor iemand anders kiezen?”

Stadscoalitie 3.0

Als TBSK en N-VA samen een meerderheid halen, lijken ze te opteren voor een nieuwe samenwerking. Al kan dat natuurlijk ook verkiezingspraat voor de vaak zijn. Bij het voorstellen van TBSK (de samenwerking tussen Team Burgemeester en CD&V, red.) koesterden enkele kopstukken de hoop op een absolute meerderheid, al lijkt die hoop toch ijdel te zijn. Zowel Vandenberghe als Ronse gaan er wel van uit dat één van hen burgemeester wordt.

Al is er met Maxim Veys (Vooruit) mogelijk een derde hond in het gevecht om het been. In de peilingen scoort zijn partij niet bijster hoog, maar met het grote aandeel onbesliste kiezers en een sterke campagne weet je maar nooit. En stel dat TBSK en N-VA samen niet aan 50,1 procent komen, zijn we dan vertrokken voor een stadscoalitie 3.0 met Vooruit, TBSK en N-VA? Wie dan aan het hoofd zal staan, is maar de vraag.