Twee nieuwkomers en één oude bekende in Deerlijks schepencollege

Het nieuwe college van burgemeester en schepenen is bekend. Van links naar rechts zien we Lies De Witte, Claude Croes, Marleen Prat, Louis Vanderbeken, Regine Rooryck en Jo Tijtgat. © DRD
Rik Devos
Rik Devos Medewerker KW

CD&V Deerlijk dat tijdens de jongste gemeenteraadsverkiezingen 13 van de 23 zetels in de wacht sleepte en hiermee een volstrekte meerderheid behaalde, heeft de schepenen voor de komende legislatuur bekend gemaakt. Burgemeester Louis Vanderbeken krijgt assistentie van de schepenen Claude Croes, Regine Rooryck, Jo Tijtgat, Lies De Witte en Marleen Prat.

“We hebben gekozen voor een combinatie van ervaring en nieuwe mensen”, verduidelijkte Louis Vanderbeken tijdens de officiële voorstelling van het nieuwe college van burgemeester en schepenen. “Het is ook mooi verdeeld: drie vrouwen en drie mannen. De nieuwe voorzitter van de gemeenteraad, in opvolging van Jo Tijtgat, wordt later bekend gemaakt.”

Wie krijgt welke bevoegdheid?

Burgemeester Louis Vanderbeken, die tijdens de verkiezingen 1.638 bolletjes kreeg roodgekleurd achter zijn naam, krijgt de bevoegdheden algemeen beleid, veiligheid, brandweer en politie, volksgezondheid, protocol, ambtenaar burgerlijke stand, burgerzaken, erediensten, senioren, feestelijkheden en ontvangsten. Uittredend burgemeester Claude Croes wordt eerste schepen en is bevoegd voor onderwijs, land- en tuinbouw, begraafplaatsen, personeel, organisatiebeheersing en kinderopvang. Regine Rooryck is tweede schepen. Zij zal zich ontfermen over patrimonium, cultuur, bibliotheek, toerisme, erfgoed, financiën, lokale economie en ondernemen.

Jo Tijtgat is als derde schepen terug van weggeweest. Hij was tijdens de huidige legislatuur voorzitter van de gemeenteraad. Openbare werken, mobiliteit, waterbeheersing, groenbeheer, parken en plantsoenen, nette gemeente en sport zijn zijn bevoegdheden. Vierde schepen Lies De Witte is nieuw. Zij zetelde in het Bijzonder Comité Sociale Dienst (BCSD) en wordt bevoegd voor ruimtelijke ordening, milieu, klimaat en duurzaamheid, dierenwelzijn, jeugd, communicatie, ICT en digitalisering en informatieveiligheid. Marleen Prat die nu gemeenteraadslid is, wordt verantwoordelijk voor sociale zaken, zorg, welzijn, sociale economie, gelijke kansen, Europese zaken, ontwikkelingssamenwerking en wonen.

De officiële aanstelling zal plaatsvinden tijdens de gemeenteraadszitting van donderdag 5 december.