’t Saam Diksmuide krijgt subsidie voor nieuwbouw

Zitten vooraan v.l.n.r. directeur campus Aloysius 1ste graad Sofie Descamps directeur campus Cardijn Bart Laleman, directeur campus Aloysisus Isabelle De Keyser / achteraan staand v.l.n.r. technisch directeur Tommy Es en pedagogisch directeur Andy Hoedt (Foto Annie Callewaert)
Redactie KW

‘t Saam krijgt nieuwe subsidies. Technisch directeur Tommy Es geeft ee woordje uitleg.

Goed nieuws voor ‘t Saam. Er zijn nieuwe subsidies goedgekeurd. “In 2019 ontving onze school voor het eerst subsidies voor de bouw van een nieuwe school”, legt technisch directeur Tommy Es uit.

“Destijds werd een jaarlijkse huursubsidie van €588.396,85 toegekend, wat over een periode van 18 jaar resulteert in een geïndexeerd totaal van €10.591.143,30 aan subsidies. Met deze financiële steun kon toen een schoolgebouw met een vloeroppervlakte van 10.000 m² worden gerealiseerd voor een bedrag van €18.632.566,98.”

“Echter, na twee crisissen bleek het financieel steeds minder realistisch om met deze middelen alsnog de nieuwe school te bouwen. De gestegen bouwkosten en hoge rente vormden een bijna onoverkomelijke financiële horde. Maar recent ontving onze school het verlossende nieuws dat de nieuwe huursubsidie is vastgesteld op €793.158,18 per jaar. Over een periode van 18 jaar komt dit neer op een geïndexeerde totale subsidie van €16.983.350,72.”

“Met deze financiële injectie kan ‘t Saam een schoolgebouw met een vloeroppervlakte van 11.000 m² realiseren, waarvan de totale kosten mogen oplopen tot €28.305.548,98.”

Volledig nieuw ontwerp

Naast nieuwe subsidies is er ook een volledig nieuw ontwerp. “Bij de opmaak van de plannen zijn we vertrokken van een spreekwoordelijk wit blad. Alle goeie zaken uit het vorige ontwerp werden behouden. Er werd rekening gehouden met verschillende opmerkingen van omwonenden en de vergunningverlenende overheden”, wijst technisch directeur Tommy Es.

“Ook op het gebied van interne organisatie werden er heel wat zaken geoptimaliseerd. Op de nieuwe school moeten er in de toekomst 1500 leerlingen les kunnen volgen. De volledige site wordt omgetoverd tot een park met een mix van sportzones en een subtiele inplanting van gebouwen. De groene buffer, dicht bij de perceelsgrens, zal 25 meter breed zijn.”

“Er komt een ruime parking met een capaciteit van 160 wagens die deels zal fungeren als kiss and ride zone. Op het leerlingenparlement (vroegere leerlingenraad, red.) van beide campussen werd het nieuwe ontwerp alvast goed onthaald. We streven ernaar om begin mei een nieuwe omgevingsvergunning aan te vragen en voor de start van het openbaar onderzoek zal er een infomarkt worden georganiseerd waar zowel personeel, leerlingen, ouders, buren, bedrijven en alle geïnteresseerden welkom zijn.” (Annie Callewaert)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier