Stijn (43) verloor z’n vrouw Karla door ongeluk en gaat nu de politiek in: “Karla zou het zo gewild hebben”

Stijn is een opvallende nieuwkomer in de Ieperse politiek. © TP
Redactie KW

Vier maand nadat vrouw Karla Demyttenaere (43) het leven liet in een auto-ongeluk zet Stijn Kimpe (43) zijn eerste stappen in de politiek. “Ik moet brede schouders hebben: Karla was een erg sterke vrouw”, zegt de papa van Otis (9) en Ella (14). “Maar engagement, dat zit in de familie.”

Stijn Kimpe is een verrassende nieuwe naam in de Ieperse politiek. “Een van de opvallende nieuwkomers”, klinkt het ook bij de kopstukken van Team Ieper, de stadslijst van Open Ieper, CD&V en N-VA. “Maar voor wie mij goed kent, is dit geen zo’n grote verrassing”, zegt de man zelf. “Ik zit er al zeker tien jaar mee in mijn hoofd en volg graag de lokale politiek en gemeenteraden. Er werd vaak over gebabbeld onder vrienden en aan de familietafel.”

Noodnummer voor kinderen

Daar ontbreekt Karla sinds vrijdagavond 19 april. Op weg naar huis met zoontje Otis (9) belandde ze met haar auto in een gracht en stierf ter plaatse. Otis bleef ongedeerd en moest zelf de hulpdiensten bellen. “Brandweer of politie? Ik heb beide nodig, antwoordde hij de dispatcher van de alarmcentrale”, weet Stijn. “Hij is een clever manneke. Ik heb intussen verschillende mails gestuurd naar politie- en hulpdiensten, want er is geen noodnummer voor kinderen of een draaiboek voor een noodoproep van een kind. Het is een voorbeeld van hoe ik probeer bepaalde zaken te verbeteren. Mee zoeken naar oplossingen in plaats van te klagen of te vloeken. Het zit in de familie. Otis pleit voor meer groen op zijn speelplaats, dochter Ella (14) zit in de leerlingenraad. Dat is ook engagement hé. Er vallen geen appels van perenbomen.”

Brede schouders

“Hoe het nu gaat met ons? Op en af. Ik moet brede schouders hebben: Karla was een heel sterke vrouw die achter mij stond. Nu de kans zich voordoet om mij verkiesbaar te stellen, zou Karla mij niet tegengehouden hebben. Integendeel, ze zou het zo gewild hebben. How wi, kop omhoog en vooruit, zou ze zeggen. Ik wil niet onder een steen kruipen. Mezelf opsluiten helpt toch niet, ik moet onder de mensen komen. Dat engagement deelden Karla en ik. We zetten ons allebei in voor het verenigingsleven en de Heilig Bloedprocessie in ons dorp Voormezele en richtten samen Westhoek Lekkertrek op. Tijdens haar job als onthaalmedewerker bij het Yper Museum wou ze het museum meer prikkelvrij maken. Niet bij de pakken blijven zitten, maar durven aanpakken en ervoor gaan, dat typeert ons. En als Karla iets deed, dan moest het in orde zijn. Die eigenschap wil ik verder uitdragen in alles wat ik doe, ook in de politiek.”

Voor CD&V bekleedt Stijn de veertiende plek op de stadslijst. “Ik ken Stijn al heel lang en ook zeer goed”, aldus lijstduwer Katrien Desomer (CD&V). “Hij heeft alle kwaliteiten om een aanwinst genoemd te worden in de Ieperse politiek. Hij heeft een nuchtere kijk op zaken, is sociaal geëngageerd en is één van de meest authentieke en hulpvaardige mensen die ik ken. Ik ben dan ook heel opgetogen dat hij mee gaat op de lijst.”

Echte burgemeester

Stijn werkt in de Ieperse horecazaak Pacific Eiland. Al 21 jaar, als maître d’hôtel. “Mijn beste maten zeggen ‘meester’ tegen mij. Maar noem mij nu geen ‘burgemeester’. De echte ‘burgemeester’ van mijn dorp wordt aangesteld tijdens de kermis (lacht). Die actes de présence zijn voor mij niet belangrijk. Ik ben liever een aanspreekpunt in mijn dorp, wil verwezenlijken wat mensen vragen of hen duidelijk informeren waarom iets niet haalbaar of wenselijk zou zijn.”

Stijn heeft ook een eigen wenslijst. “Betere infrastructuur in ontmoetingscentra, een uitgebreider en veiliger fietsnetwerk en ruimte voor fietsstallingen, meer parking voor mindervaliden, ontsluiting van mooie maar verborgen plekjes voor wandelaars en toeristen, het behoud van de authentieke dorpssfeer… en openluchtzwemmen in Dikkebusvijver, dat zou fantastisch zijn.”

Beste maat

Een andere nieuwkomer is Bjorn Baron, een van de beste vrienden van Stijn. Hij prijkt op plek 21 voor Open Ieper. “Beste maten voor verschillende kleuren op eenzelfde lijst, dat toont dat Team Ieper een echt team is. Ik zie dit nieuw avontuur helemaal zitten. Mijn ambitie uitspreken? De kiezer zal spreken, op 13 oktober.” (TP)