Stemmenkanon Kristof Audenaert blijft met beide voeten op de grond: “Mij zal je zeker niet zien zweven”

CD&V viert feest. De partij gaat er met vier zetels op vooruit. Centraal achteraan burgemeester Kristof Audenaert. (foto JS)
Johan Sabbe

Beter doen dan het record van Norbert De Cuyper uit 2006 en dit zelfs zonder opkomstplicht: daags na de verkiezingen kan Kristof Audenaert het nog altijd niet geloven. En toch is het waar. De populaire Kristof behaalde 3.866 voorkeurstemmen, enkele tientallen meer dan de 3.832 van Norbert 18 jaar geleden. “Ik had dit totaal niet verwacht”, zegt hij. “Maar sowieso doet het enorm veel deugd.”

Uiteraard is Kristof Audenaert (41) blij met het schitterende resultaat van hemzelf en van zijn partij, die ruim 10% stijgt en met 18 op de 27 zetels afgetekend de absolute meerderheid behaalt.

Maar hij blijft er bescheiden bij. De nuchterheid haalt het van de euforie. “Mij zal je zeker niet zien zweven. Dat ligt niet in mijn aard. Ik blijf met beide voeten stevig op de grond. Wellicht vinden de mensen dat net positief aan mij: mijn gelijkmoedigheid. Het boezemt hen vertrouwen in. Ik kan weleens boos uit mijn krammen schieten of natuurlijk ook ergens heel enthousiast over zijn, maar mijn reacties zijn zelden overdreven. Ik ben niet de persoon waar de emoties van afspatten.”

Puzzelen tegen stress

Hoe hij de verkiezingsdag heeft doorgemaakt? “Ik heb op aanraden van mijn vrouw An eerst een paar uur gepuzzeld. Tegen de stress. Ik ben in de voormiddag aan de legpuzzel over Torhout begonnen, die een tijdje geleden door Delhaize werd gelanceerd. Dat heeft me deugd gedaan, ik bleef er rustig door. Daarna heb ik wat gevolleybald met Arthur, ons zoontje van 8 jaar. We hebben ook nog een dochtertje Louise van 5 jaar. Na de middag ben ik samen met vrienden enkele verkiezingsborden gaan weghalen. En uiteindelijk heb ik samen met CD&V-voorzitter Hilde Stockman de eerste resultaten afgewacht. Toen die binnenliepen, kon ik mijn ogen niet geloven. Ik dacht dat het niet klopte. Maar gelukkig waren de cijfers wél juist (lacht). Moeilijk te beschrijven wat er op zo’n moment door je heen gaat.”

Toen de eerste cijfers kwamen, kon ik mijn ogen niet geloven

“In de vooravond ben ik met mijn vrouw en kindjes naar de verkiezingsshow van de regionale tv-zender Focus getrokken. En daarna was het feesten geblazen in café ’t Antwoord op de Burg, dat tot De Mazzel omgedoopt zal worden. De sfeer was er uitgelaten. Iedereen was door het dolle heen. Ik ben er tot na 2 uur ’s nachts gebleven. Omstreeks 22.30 uur kregen An en ik honger, want we hadden nog geen maaltijd gehad. We zijn toen pita gaan eten.”

Zo’n 1.000 huisbezoeken

De installatie van de nieuwe gemeenteraad moet wettelijk tussen 1 en 5 december gebeuren. “Wellicht zal dat bij ons op maandag 2 december het geval zijn”, aldus de burgemeester. “Vooral voor de nieuwe raadsleden wordt het heel bijzonder. Sommigen hebben keihard campagne gevoerd en zijn van deur tot deur gegaan om de mensen hun stem te vragen en om te horen wat er bij de bevolking leeft. Wellicht heeft Peter Blondeel de meeste huisbezoeken afgelegd. Dat heeft geloond, want hij werd als 18de van onze partij verkozen. Nipt, maar verdiend.”

“Ik heb zelf ook huisbezoeken afgelegd. Gedurende 20 dagen telkens een 50-tal, zo’n 1.000 in totaal. Ik doe dat graag. Je krijgt op die manier een helder beeld van de bevolking. Ik voelde aan dat het goed zat voor onze partij. Opvallend: iedereen kende mij, ik moest me niet meer voorstellen (lacht). De meeste mensen wisten ook goed wat we de voorbije legislatuur gerealiseerd hebben. Niemand heeft ons aangewreven dat we met onze vingers hebben zitten draaien. Dat zou ook niet eerlijk geweest zijn, want we hebben echt wel hard gewerkt.”

“Wat ik compleet verkeerd had ingeschat, is de opkomst. Ik ging ervan uit dat er zo’n 80% van de mensen zou komen stemmen. Niet dus, het is maar 65% geweest. Ik ben daar oprecht van geschrokken. Toen ik merkte dat je nergens moest aanschuiven om je stem uit te brengen, werd ik nerveus. Het is belangrijk dat zoveel mogelijk mensen gaan stemmen. De situatie zal grondig geëvalueerd moeten worden.”

Lichten ’s nachts aan

“Welke grote projecten we de komende legislatuur willen realiseren? De verhuizing van de brandweerkazerne naar de Noordlaan tegen eind 2026, de renovatie van de Wijnendaalse dorpskern van 2026 tot en met 2028 en het bouwen van een nieuw zwembad op de site Thor, hopelijk tegen 2028.

Ook belangrijk vind ik ons voornemen om ’s nachts de openbare verlichting weer te laten branden, weliswaar op verminderde lichtsterkte. Zoiets geeft een gevoel van veiligheid en dat is cruciaal. Tot slot willen we een derde poging wagen om de stationsomgeving eindelijk her in te richten.”