Stembureau in WZC Aksent zorgt voor verkiezingskoorts

N-VA en Trots op Lendlee zijn niet te spreken over de inrichting van een kiesbureau in de cafetaria van Aksent. (foto CLY) © Frank Meurisse
Redactie KW

In overleg met de directie van WZC Aksent besloot het gemeentebestuur een kiesbureau in te richten in de cafetaria van het woonzorgcentrum. “Niet alleen de bewoners van Aksent zullen er kunnen stemmen, maar ook de kiezers van de omliggende straten.” Niet naar de zin van N-VA en Trots Op Lendlee. “Het is duidelijk dat het CD&V-bestuur dit doet uit electorale motieven”, zeggen ze.

Het gemeentebestuur zorgt voor het eerst voor een stembureau buiten het DOC. “In de cafetaria van WZC Aksent”, zegt burgemeester Carine Dewaele (CD&V). “Die beslissing namen we in overleg met de directie van het woonzorgcentrum. Algemeen directeur van Seniorenzorg Lendelede Emmy Demasure reageerde positief op ons voorstel. Er komt een afzonderlijke ingang via de Izegemsestraat.”

Ruim 800 kiezers

Volgens de burgemeester zal het een volwaardig stembureau zijn. “De bewoners van de straten die geografisch het dichtst bij Aksent liggen, zullen er hun stem kunnen uitbrengen. Daardoor zal er één stembureau minder zijn in het DOC, zodat er daar wat meer ruimte zal zijn om de verkiezingen vlot te laten verlopen. Zo wordt het woonzorgcentrum opnieuw betrokken in het leven in onze gemeente. De bewoners kunnen hun stem nu ter plaatse uitbrengen. In totaal zullen er in Aksent iets meer dan 800 kiezers kunnen stemmen. Wij vroegen aan de dienst verkiezingen van de FOD Binnenlandse Zaken of dit extra stembureau mogelijk was en hun antwoord was positief.”

Voor oppositiepartijen N-VA en Trots Op Lendlee, die samen opkomen bij de komende gemeenteraadsverkiezingen, doet het CD&V-bestuur dat alleen om er electoraal voordeel uit te halen.

“De argumenten van het bestuur houden geen steek”, zeggen N-VA en Trots. “De stembureaus waren voor de 4.000 kiesgerechtigden vroeger altijd in het DOC. Nu is er voor ietsje meer kiezers plots nood aan een stembureau buiten het DOC. Als je dan al een extra bureau wil inrichten dan doe je dat toch iets verder van het DOC? De verkiezingen in juni vallen daarbovenop op Vaderdag, een dag dat er meer bezoekers naar Aksent gaan. CD&V heeft dus uitsluitend electorale bedoelingen!” (IB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier