Schepen wil landbouwraad oprichten in Oostrozebeke

Carine Geldhof. (foto CLY)
Carine Geldhof. (foto CLY)
Redactie KW

Landbouwster en OCMW-voorzitter Carine Geldhof leek in haar wiek geschoten na het betoog van oppositieraadslid Marleen Lefebre naar aanleiding van het dossier van de biokippenstal in de Hoogleenstraat in de Mandelvallei.

In haar betoog benadrukte Lefebre nogal uitdrukkelijk dat de landbouwers eigenlijk grote schuld hebben aan de vervuiling van de natuur. De landbouw zou volgens het raadslid liefst 70 procent vervuilende stoffen uitstoten die in de natuur terechtkomen, terwijl de bedrijven slechts verantwoordelijk zijn voor 5 procent en de mobiliteit voor 20 procent.

“Als ik goed naar je betoog heb geluisterd, hoop ik alleen dat heel veel boerinnen dat niet gehoord hebben”, aldus schepen Carine Geldhof.

Vervuilers

“Wij zijn helemaal niet de vervuilers waar we voor worden uitgemaakt. Wij zijn echt van plan om te waken over de kwaliteit van het Mandelwater en wat meer is, ik ben van plan een landbouwraad op te richten met als doel de bescherming van de open ruimtes. Vergeet niet dat de biokippenstal die er komt een emissie-arme stal zal zijn en dat valt niet te vergelijken met wat vroeger gebeurde. Ik herhaal: ik wil een landbouwraad oprichten om deze problematiek van uitstoot bespreekbaar te maken, want landbouw moet ook naar de toekomst toe hier mogelijk blijven.”

Raadslid Marleen Lefebre leek haar toon wat te verzachten en besloot haar betoog met de opmerking dat haar fractie niet gekant is tegen de landbouwers, maar zij bleef bij haar stelling dat milieu en landbouw het wel eens moeten worden over een gezonde omgeving. Het raadslid leek best tevreden met het voorstel van Carine Geldhof om een landbouwraad op te richten en vroeg om er bij te mogen zijn als die wordt opgestart.

(CLY)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier