PVDA Kortrijk maakt als laatste partij z’n lijst bekend: “Willen in Kortrijk doorbreken”

De kandidaten gingen met een baksteen in de hand op de foto om de bouwwoede aan te kaarten (Foto Tom Devos)
Rémi Bruggeman
Rémi Bruggeman Medewerker KW

In de Guldensporenstad heeft nu elke partij z’n lijst voorgesteld. PVDA Kortrijk komt met een volledige 41-koppige lijst die wordt getrokken door arbeider Patrick Leny (52). Leerkracht Lotte Tienpont (26) en arbeider Mohamed Ouassou (46) vervolledigen de top drie. Lijstduwer is Natalie Eggermont (35).

PVDA Kortrijk koos de Skatebowl aan de Albertkaai als symbolische plaats voor de voorstelling van hun volledige lijst. Dat was niet toevallig met de resem appartementsgebouwen langs de Leie in de achtergrond. De kandidaten gingen dan ook met een baksteen in de hand op de foto om de bouwwoede van luxeappartementen aan te kaarten. De partij ziet betaalbaar wonen immers als een van de grote strijdpunten.

Textielarbeider als lijsttrekker

“Als je hier in Kortrijk ziet dat de gemiddelde koopprijs voor een woning € 310.000 bedraagt, dan besef je wel dat dat niet meer betaalbaar is voor jonge gezinnen”, zegt lijsttrekker Patrick Leny daarover. “De huurprijzen zijn rond de € 765 euro per maand. Wij willen een begrenzing op de huurprijs, op basis van de ligging, staat en het aantal kamers van het huis. Nu vraagt men enorme huurprijzen voor huizen die soms in erbarmelijke staat zijn.”

Patrick is al meer dan twintig jaar syndicaal afgevaardigde. Hij is immers textielarbeider. Hij rolde in de politiek nadat hij zich engageerde voor het wijkcomité dat ontstond na de gasexplosie in de wijk Nieuw Kortrijk een klein jaar geleden. De keuze voor een arbeider op de eerste plek is heel bewust, klinkt het. “Ik vind het zeer positief dat PVDA Kortrijk, net zoals in Brugge en Oostende, een arbeider op de eerste plek zet. Die weten wat er leeft op de werkvloer en in de volkswijken.”

Pleinpatrons

Op de tweede plek vinden we dan een jonge leerkracht, Lotte Tienpont (26), die ook al opkwam met de nationale verkiezingen. “Ik ben als tiener heel geïnteresseerd geraakt in politieke thema’s zoals klimaat en racisme. Later ben ik te weten gekomen dat er een partij was die dezelfde visie had: PVDA. Een kleine drie jaar geleden sloot ik mij aan en ondertussen ben ik voorzitster van de jongerengroep. Ik wil ervoor zorgen dat jongeren een plaats krijgen in de publieke ruimte hier in Kortrijk. Jongeren worden nu te veel weggejaagd. Denk maar aan de boetes voor jongeren onder de zestien jaar die recent zijn ingevoerd.”

“Ik trek ook hoge ogen als ik zie dat er bespaard wordt op jeugdwerk. Het is spijtig dat jongeren dan in de criminaliteit belanden, maar we moeten dus ook durven kijken naar de oorzaken. Er mag meer budget gaan naar jeugdwerk. Een ander voorstel is die van de ‘pleinpatrons’. Dat zijn jongeren, ouder dan zestien, die verantwoordelijkheid nemen in hun buurt om met conflicten en problemen om te gaan. Dat is al getest in andere steden. We merken dat dat veel beter werkt dan een repressief beleid.”

Dienstverlening

Kortrijkzaan Mohamed Ouassou staat op de derde plek. Hij ziet een sterke dienstverlening als een persoonlijk speerpunt. “We hebben al actie gevoerd tegen duurdere vuilniszakken, maar dan denk ik ook aan het nabij zijn van bankautomaten. Tegenwoordig vind je er in de verschillende buurten in Kortrijk niet veel meer. De mensen moeten te ver gaan om geld af te halen.”

Ten slotte is de lijstduwer een gekende naam. Natalie Eggermont is al lang actief bij de partij en werd in juni verkozen voor het federaal parlement. Vandaar ook de keuze om lijstduwer, en niet -trekker, te zijn. “Wij vinden het belangrijk dat politici niet te veel petjes opzetten. Er zijn heel veel mensen die capabel zijn om iets te doen, dus wij geven zoveel mogelijk mensen een kans.”

Doorbraak

En wat mag de ambitie dan zijn? “Wij gaan in Kortrijk voor een doorbraak. Op dit moment zetelen we niet in de gemeenteraad, maar daar willen we verandering in brengen. We willen ze eens goed wakker schudden. Op dit moment zit er geen enkele arbeider in de gemeenteraad. Het is in juni al gelukt om federaal en Vlaams door te breken in de provincie, dus die lijn willen we verder zetten.”

Dit is de volledige lijst:

Patrick Leny (52, Kortrijk)Lotte Tienpont (26, Kortrijk)Mohamed Ouassou (46, Heule)Charlotte Terras (35, Kortrijk)Dieter Devos (41, Kortrijk)Carole Vergote (50, Heule)Mohamed Kamara (30, Kortrijk)Gharam Abdelhafid (19, Kortrijk)Arno Demeyere (33, Kortrijk)Marie-Christine Vandenbussche (69, Kortrijk)Abdoulfatah Omar Osman (59, Kortrijk)Caroline De Bock (31, Kortrijk)Arnout Vermeire (37, Kortrijk)Sandra Ingouf (60, Kortrijk)Ayen Monserez (29, Kortrijk)Audrey Hellin (63, Kortrijk)Frederik Soubry (29, Kortrijk)Liesbeth Vervaeke (38, Kortrijk)Pieter Vercruysse (38, Marke)Maureen Rosseeuw (56, Kortrijk)Maarten De Meester (38, Heule)Saar Tranchet (37, Bissegem)Jean-Marie Galloo (63, Marke)Melissa Van Overtvelt (41, Marke)Yves Depauw (57, Heule)Marijke Defieuw (68, Kortrijk)Iradj Mirzaee Cheshmeh (61, Heule)Ilse Becue (46, Kortrijk)Ruben Dhondt (48, Kortrijk)Dorine De Soete (57, Heule)Jozef ‘Boer Boer’ Vanhove (65, Bissegem)Fieke Hubrecht (38, Bellegem)Andy Colman (42, Kortrijk)Ingel Schuermans (62, Heule)Andy Verslycken (40, Kortrijk)Pierrette Schallier (70, Kortrijk)Ronny Deblander (62, Kortrijk)Liesbeth De Veirman (64, Heule)José Delrue (67, Kortrijk)Heidi Walgraeve (63, Rollegem)Natalie Eggermont (35, Kortrijk)

De volledige lijst en het programma kan je consulteren via de site.