Provincie stelt Reconversie Militaire Basis Koksijde voorlopig vast, Groen wil compensatie voor natuurverlies
De provincieraad heeft het ontwerp ruimtelijk uitvoeringsplan Strategisch projectgebied reconversie militaire basis in Koksijde voorlopig vastgesteld. Dit ontwerp tekent de mogelijke toekomstige ontwikkeling van de basis uit en is er gekomen na een intense samenwerking tussen de provincie en de gemeente Koksijde en in nauw overleg met Defensie, de stad Veurne en verschillende stakeholders. Groen West-Vlaanderen is niet tevreden, maar de deputatie is niet van plan om het plan te herzien.
Het ontwerp PRUP is een vertaling van het masterplan uit 2015 dat in een eerste fase werd opgemaakt, waarbij duidelijke doelstellingen naar voor zijn geschoven: ruimte geven aan de recreatieve luchtvaart op de site, een aanbod voorzien voor lokale bedrijventerreinen en woongelegenheden, de open ruimte, het landbouwgebied en de groenvoorzieningen in het gebied versterken, fietsverbindingen voorzien, ruimte voor gemeenschapsvoorzieningen zoals de technische diensten van de gemeente en een containerpark, ruimte voor een wetenschapspark en dronetechnologie.
Eind 2023 is de vraag van Defensie gekomen om nog een gedeelte van de militaire basis te behouden. Na intens overleg bereikte de beleidsgroep van april 2024 een consensus om nog 100 ha te bestemmen als militair domein, waarbij de doelstellingen uit het masterplan zo veel als mogelijk kunnen worden gerealiseerd.
Onteigening
Aan het ruimtelijk uitvoeringsplan is ook een onteigeningsplan gekoppeld, waarin de eigendommen van Defensie zijn opgenomen. Hierdoor kunnen grote gehelen worden aangekocht door de gemeente Koksijde of de provincie om de concrete realisaties mogelijk te maken en om te voorkomen dat Defensie met restgronden overblijft.
Dat wil echter ook zeggen dat er 50 hectare toekomstig natuurgebied dreigt niet gerealiseerd te worden. Daarom pleit Groen ervoor om een aanpassing te doen die dat deels compenseert. “De wijziging van het plan brengt het dossier uit evenwicht”, vindt Maarten Tavernier, fractieleider bij Groen. “De herbestemming van de site zou bestaan uit natuur, landbouw, woningen, ruimte voor bedrijvigheid, fietsverbindingen en vrije tijd … Het stuk natuur dat Defensie nu alsnog wil behouden, gaat vooral ten kosten van natuur. De realisatie van een groot nieuw natuurgebied wordt daardoor op de (heel) lange baan geschoven.”
De partij zou die nieuwe natuur graag elders verwezenlijkt zien. “Net op de overgang tussen duinen en polders ligt een militaire camping. Die bevindt zich in het meest waardevolle en kwetsbare natuurgebied. We vragen om binnen dit dossier een verhuis van die camping te voorzien. Een idee dat trouwens niet nieuw is, maar tot nu toe dus nog niet werd opgenomen in de plannen.”
Niet volledig verkopen
Gedeputeerde Sabien Lahaye-Battheu vindt het echter niet opportuun om de plannen opnieuw te wijzigen: “Een RUP is een resultaat van jarenlange procedure. Dit RUP is in lijn met de wetgeving en houdt rekening met alle betrokken partijen. Om dit nu te herzien en alles opnieuw te verlengen is geen goed idee”, stelt de Open VLD-politica. “Met de aanpassingen die nu voorliggen kunnen we het grootste deel van de plandoelstellingen behouden, onder andere 245 woonentiteiten voor Koksijde, een aansluitend recreatief parkgebied, ruimte voor gemeenschapsvoorzieningen, 74,5 ha natuur en overig groengebied, ruimte voor landbouw zowel zone-eigen als in het gemengd open ruimte gebied, alsook de geplande fietssnelweg van Koksijde-Dorp naar Veurne. Voorts zou het kazerneren van een bataljon van 800 militairen ook voor een gezonde dynamiek kunnen zorgen van de middenstand in Koksijde-Dorp.”
De volgende stap is het voorleggen van het plan tijdens een openbaar onderzoek dat in het voorjaar van 2025 zal worden georganiseerd.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier