Politiek veteraan Ludwig Willaert (60) op weg naar het burgemeesterschap: “Toch wel de bekroning van mijn politieke carrière”

Ludwig Willaert is zo goed als zeker de nieuwe burgemeester van Staden. (foto JCR) © JOKE COUVREUR
Carl Bruneel
Carl Bruneel Medewerker KW

Ludwig Willaert (CD&V) mag straks hoogstwaarschijnlijk de burgemeesterssjerp omgorden. De kersverse burgemeester is een politiek veteraan in Staden en zetelt als sinds 1988 onafgebroken in de gemeenteraad. Hij was ook 18 jaar lang schepen en ziet het binnenrijven van de burgemeesterssjerp als een bekroning van zijn carrière.

Ludwig Willaert (60) zegt al van op jonge leeftijd in politiek geïnteresseerd te zijn. “Ik werd voor het eerst gemeenteraadslid in 1988”, herinnert Ludwig zich. “Ook vóór ik in de raad ging zetelen, woonde ik al de gemeenteraad bij. Ik ben een tijdje Chiroleider geweest in Oostnieuwkerke en kwam zo ook in de jeugdraad terecht waarvan ik ook een tijd voorzitter geweest ben. Verder was ik in Oostnieuwkerke ook lid van het ACW, de overkoepelende organisatie van de christelijke werknemersorganisaties die momenteel door het leven gaat als Beweging.net.”

Sociale bewogenheid

“Ik ging niet alleen aan politiek doen omwille van persoonlijke interesse, maar ook uit sociale bewogenheid. In 1988 was ik voor het eerst kandidaat bij de gemeenteraadsverkiezingen. Op de toenmalige CVP-lijst haalde ik meteen het op één na hoogste aantal voorkeurstemmen na Josiane Lowie die later in de legislatuur burgemeester zou worden.”

PRIVE

Ludwig werd geboren in Roeselare op 6 juni 1964. Hij is gescheiden en heeft 2 kinderen die allebei in Gent wonen.

OPLEIDING EN LOOPBAAN

Middelbare studies aan het VMS in Roeselare. Daarna trok Ludwig richting Leuven waar hij aan de universiteit godsdienstwetenschappen studeerde. Na het behalen van zijn diploma gaf hij 2 jaar godsdienst in het VTI in Roeselare. Die job ruilde hij in 1989 in om een verzekeringsportefeuille over te nemen. Ludwig runt nog steeds zijn verzekeringskantoor in Oostnieuwkerke.

VRIJE TIJD

Ludwig was lange tijd reservedoelman bij SK Oostnieuwkerke en SK Staden en trad bij Staden ook een aantal keer in de eerste ploeg aan. Hij loopt graag en neemt ook deel aan wedstrijden.

“Ik werd indertijd politiek gelanceerd door wijlen schepen Daniël Parmentier die vorig jaar in juli overleed. Ondanks dat ik het tweede hoogste stemmenaantal haalde, werd ik in 1988 geen schepen, terwijl Daniël dat wel werd. Dat waren we overigens in onderlinge overeenstemming overeengekomen. Als compensatie mocht ik zowel in de OCMW-raad als in de gemeenteraad zetelen. Bij de volgende verkiezingen werd ik wel schepen. Ik bleef dat van 1995 tot 2012 en had daarbij steeds onderwijs en sport als bevoegdheden, afwisselend aangevuld met andere bevoegdheden zoals onder andere milieu, sociale zaken en kinderopvang.”

Bij de verkiezingen in 2012 en 2018 raakte CD&V in de oppositie verzeild. “De voorbije 6 jaar was ik fractieleider voor CD&V in de gemeenteraad”, gaat Ludwig verder. “Ik heb in die periode nooit het gevoel gehad te willen kappen met politiek, al hadden we toch een aantal moeilijke jaren in het begin van deze legislatuur. Uiteraard zit je in de oppositie en levert je werk in en voor de gemeenteraad niet veel resultaat op, maar toch hebben we vanuit de oppositie kunnen bekomen dat er een ontwerp kerkenbeleidsplan werd opgemaakt en dat er ingestapt werd in de burgemeestersconvenant, zaak waar de meerderheid aanvankelijk niet voor te vinden was. Ondanks die moeilijke jaren heb ik nooit aan opgeven gedacht. Dat zal wel de aard van het beestje zijn zeker?”

Zeker niet uitbollen

Officieel is Ludwig Willaert nog geen burgemeester, maar veel lijkt hem momenteel niet in de weg te liggen. “Ik beschouw het burgemeesterschap toch wel als de bekroning van mijn politieke carrière”, stelt Ludwig. “Maar denk nu niet dat ik dit zie als uitbollen. Het is mijn bedoeling om met onze ploeg en met het toekomstige schepencollege één en ander te realiseren.”

“Qua beleid willen we nog meer inzetten op jongeren en jonge gezinnen. Onder andere de kinderopvang en de speelpleinwerking kunnen nog beter. Verder willen we de senioren niet vergeten. Die maken een vijfde tot een kwart van de bevolking uit. We denken hierbij aan een uitbreiding van zorgsite De Oever onder de vorm van een dagopvang. Voorlopig is die er enkel in woonzorgcentrum Onze-Lieve-Vrouw Ter Westroze in Westrozebeke, terwijl er ook heel wat Groot-Stadense senioren richting dagopvang Sint-Henricus in Rumbeke trekken.”

“Ik ga ook proberen zo toegankelijk en bereikbaar mogelijk te zijn”

“Als burgemeester vind ik het belangrijk om in gesprek te gaan met bewoners, verenigingen en groepen. Belangrijk is om alles goed te bekijken, te luisteren en dan een beslissing te nemen. Ik ga ook proberen om zo toegankelijk en bereikbaar als mogelijk te zijn. Staden is immers geen stad met 80.000 inwoners. Hier kunnen we nog dicht bij de mensen staan.”

Verzekeringsconsulent Ludwig blijft ook aan de slag in zijn verzekeringskantoor. “De combinatie met het burgemeesterschap is mogelijk”, besluit de bijna burgervader.

42 STAD – Verkiezingen: Ludwig Willaert hoofd CB1