Piet De Groote trekt in oktober met nieuwe lijst ‘Ja!’ naar de kiezer

© PDV
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Voormalig burgemeester van Knokke-Heist Piet De Groote – die zoals bekend aan de kant werd geschoven door Gemeentebelangen – trekt in oktober met zijn eigen nieuwe partij ‘Ja!’ naar de verkiezingen. “’Ja!’ staat voor een onafhankelijk en verantwoordelijke Knokke-Heist. De tijd is rijp voor een nieuwe wind in onze gemeente”, klinkt het. De kandidaten – los van De Groote zelf en de concrete programmapunten worden pas later bekendgemaakt.

Piet De Groote kondigde het al aan bij zijn ontslag – live op televisie – en houdt ook woord. Hij trekt met een eigen, nieuwe partij naar de gemeenteraadsverkiezingen in oktober dit jaar. De naam: ‘Ja! Juiste aanpak voor Knokke-Heist’. “Zoals u weet nam ik op 4 oktober met pijn in het hart ontslag als burgemeester van Knokke-Heist en uit de groep Gemeentebelangen. Dit deed ik noodgedwongen na de diverse malversaties, waarbij men mij naar de uitgang heeft geduwd. En ik ben lang niet de enige…”, zegt De Groote. “Gedurende 17 jaar heb ik mij als schepen en burgemeester ingezet voor de gemeente, in niet altijd even gemakkelijke omstandigheden. Ik blijf mijn voorganger – wijlen burgemeester Leopold Lippens – uiterst dankbaar voor de kans die hij me gegeven heeft. Hij gaf me zijn volste vertrouwen”

“Niettemin is het mijn grote wens om mij in de toekomst te blijven inzetten voor onze gemeente. Mijn voorganger richtte in de jaren ‘80 een nieuwe lokale politieke partij op, omdat hij vond dat Knokke-Heist onafhankelijk bestuurd moest worden, los van de traditionele nationale partijen”, vervolgt De Groote. “Vandaag is de tijd rijp voor een nieuwe wind in onze gemeente. We staan voor een historisch kantelmoment om de toekomst van Knokke-Heist mee te helpen bepalen en realiseren. Daarom hebben wij met enkele mensen een nieuwe lokale politieke partij opgericht waar iedereen, van welke politieke strekking dan ook, welkom is. Doch altijd met één doel voor ogen: ervoor zorgen dat Knokke-Heist die unieke badplaats blijft, waar het tegelijk ook goed en aangenaam wonen is voor iedereen.”

Juiste aanpak

Volgens De Groote vat de naam ‘Ja!’ – met als bottom line ‘Juiste Aanpak voor Knokke-Heist – de boodschap perfect samen. “‘Ja!’ staat voor een onafhankelijk en verantwoordelijk Knokke-Heist, voor een gemeente waar kwaliteit van leven, welzijn, verbondenheid, verdraagzaamheid, duurzaamheid, veiligheid en netheid en centraal staan.”

“Ja! Biedt de juiste aanpak voor welzijn, voor toerisme, voor een bloeiend verenigingsleven, voor cultuur, voor duurzaamheid… Niet de juiste aanpak volgens de wens van één individu, wel de consensus gedragen door iedereen”, zegt De Groote.

Opmerkelijk is dat er los van de voormalige burgemeester zelf geen namen van kandidaten op de lijst worden bekendgemaakt. “Uiteraard is het de bedoeling om met een volledige lijst naar de kiezer te gaan, bestaande uit een mix van ervaren mensen en nieuwkomers, van stabiliteit en vernieuwing, van jong en oud, van vrouwen en mannen. Mensen met frisse ideeën en de goesting om die ideeën te realiseren”, zegt De Groote daarover. “Nu maken we inderdaad nog geen namen bekend. Mensen die ons project willen steunen, zijn nog steeds van harte welkom. Namen van kandidaten en de concrete programmapunten zullen vanaf nu in de komende maanden bekend gemaakt worden via de website www.ja-knokkeheist.be, op onze Facebookpagina en Instagramprofiel. Achter de schermen werken we nu hard aan een programma waar alle kandidaten achter staan en al die punten zullen we dus ook in de komende maanden bekend maken.”

Welke mensen?

De vraag is nog of en zo ja hoeveel en welke mensen De Groote eventueel zal kunnen losweken uit zijn vorige fractie Gemeentebelangen. Onafhankelijk raadslid Neil Couhysder, die vorig jaar uit Gemeentebelangen stapte en publiek ageerde tegen de afzetting van De Groote, lijkt alvast een logische naam.

Een en ander blijft dus nog behoorlijk vaag, al laten ook de andere lijsten voorlopig nog niet al te veel in hun kaarten kijken. Naast Ja! dingen ook Gemeentebelangen, de gezamenlijk lijst rond CD&V en N-VA, het kartel Groen/Vooruit en Vlaams Belang naar de kiezer. In online media is nu ook sprake van een lijst ‘Puur KH’, maar wie of wat daarachter zit, is voorlopig onduidelijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier