Open VLD en Vooruit grijpen de macht in Blankenberge: “Impasse heeft lang genoeg geduurd”

Björn Prasse neemt de burgemeesterssjerp over van Daphné Dumery: “De maandenlange impasse heeft lang genoeg geduurd. Het is tijd voor de blik vooruit.” © WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Open VLD en de socialisten lijken elkaar opnieuw te hebben gevonden, waardoor er na de lange periode van instabiliteit eindelijk weer rust en stabiliteit kan komen in het stadhuis. “Na de maandenlange impasse is het tijd voor de blik vooruit. En ja, Daphné en ik kunnen nog altijd door één deur”, zegt de aanstaande burgemeester Björn Prasse. Komende woensdag wordt in een speciaal bijeengeroepen gemeenteraad de machtswissel doorgevoerd.

Het rommelde al maanden in de Blankenbergse politiek. Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 kwam burgemeester Daphné Dumery aan het roer van een coalitie met haar eigen N-VA, CD&V en SP.A, ondertussen Vooruit, maar al snel kwamen er barsten in die samenwerking. Toen eerste schepen Jurgen Content (Vooruit) genoemd werd in een gerechtelijk onderzoek naar prijsafspraken tussen stranduitbaters ontnam Dumery hem zijn bevoegdheden, waarop Vooruit het vertrouwen in de coalitie opzegde en er sindsdien bestuurd werd met wisselmeerderheden.

Dankzij het nieuwe decreet van minister Bart Somers dat vorig weekend in werking trad, wordt er nu een nieuwe meerderheid op de been gebracht. Open VLD, de grootste partij in Blankenberge, gaat in zee met Vooruit om zo huidig burgemeester Daphné Dumery de sjerp te ontnemen. “Al sinds juni waren er gesprekken aan de gang”, bevestigt Prasse. “In die periode namen we er ook kennis van dat de constructieve motie van wantrouwen nog dit jaar – mogelijk zelfs nog voor de zomer – gestemd zou worden en dus besloten we daar meteen gebruik van te maken. Iedereen was het er over eens dat de huidige politieke stilstand doorbroken moest worden.”

Vertrouwen

De keuze voor Vooruit had volgens Prasse vooral met vertrouwen te maken. “Want vertrouwen was wel hét issue de afgelopen maanden. Als we ergens wilden landen, moest er in de eerste plaats opnieuw vertrouwen zijn. Puur inhoudelijk voelden we bovendien ook aan dat we in bepaalde dossiers gemakkelijker tot overeenstemming zouden komen met de fractie Vooruit.”

De huidige situatie moest doorbroken worden. En ja, Daphné en ik kunnen nog altijd door één deur

In een gezamenlijke reactie stelden N-VA en CD&V dat kiezen om in zee te gaan met iemand waar verschillende onderzoeken naar lopen een keuze over deontologie was. Hem opnieuw bevoegdheden geven is voor ons een brug te ver, klonk het. “Uiteraard gaan we ervan uit dat iemand integer en deontologisch correct in zijn ambt staat. Alleen is het zo dat je in onze rechtsstaat onschuldig bent tot het tegendeel bewezen is. Tot op heden heeft niemand harde bewijzen gezien dat Jurgen Content effectief een rol heeft gespeeld bij mogelijke prijsafspraken tussen strandbaruitbaters. Bovendien gaan we in coalitie met de partij Vooruit, niet met één persoon”, zegt Prasse.

De wonden die in het verleden werden geslagen met de socialisten, zijn volgens Prasse geheeld. “Op ons congres hebben we een helder signaal gegeven: wat vóór 2018 gebeurd is, mogen we nu eindelijk laten rusten. En wat in deze legislatuur gebeurd is, gebeurde onder het gesternte van Dumery en is dus voor rekening van háár meerderheid. De burgemeester en schepenen stoorden zich overigens aan de vele kritiek vanuit middenstandsverenigingen, adviesraden en gebuurtekringen. Die kritiek werd dan weggezet als gratuit. Maar als je een derde van het kiezerskorps zomaar aan de kant zet, dan moet je op voorhand goed beseffen dat een derde van je bevolking kritisch zal zijn voor wat je doet. Zet je de grootste partij van je stad aan de kant, dan ga je ofwel zéér goed moeten besturen, ofwel goed moeten kunnen omgaan met kritiek.”

Prioriteiten

Een bestuursakkoord is er nog niet. “Onze kant van de beleidsnota ligt vast, het is nu aan Vooruit om aan te vullen. Maar we hebben er vertrouwen in dat onze nota de toets kan doorstaan”, zegt Prasse. “De legislatuur is ondertussen halfweg. We gaan prioriteiten moeten stellen, anders lopen we het gevaar aan het einde van de rit met lege handen over te blijven. En daar is niemand bij gebaat.”

N-VA gaf al aan erover te zullen waken dat lopende dossiers voortgezet worden. Prasse maakt echter een onderscheid. “Voor de opgestarte dossiers waar we zelf ook achter stonden, willen we absoluut niet dezelfde fout maken om ze per definitie op de schop te doen, omdat ze opgestart zijn onder een vorige meerderheid. Zo zou het totaal absurd zijn om het zwembaddossier nu af te schieten, omdat het een stuk duurder uitviel. Wat op tafel ligt, is een goed plan”, zegt hij. “Daarnaast zijn er ook dossiers waar we het inhoudelijk níet over eens waren. Die kunnen eventueel wat worden bijgestuurd, al is een dossier gelukkig zelden van a tot z slecht. En tenslotte zijn er ook nog dossiers waar nog niets mee gedaan werd. Een aantal daarvan gaan we misschien weer uit de kast halen, maar nog eens: het wordt vooral een kwestie van verstandige keuzes maken.”

Tot slot willen we graag weten welk soort burgemeester Prasse wil zijn. “Ik ben iemand die niet in hokjes denkt, mijn deur zal voor iedereen openstaan. En verder wil ik vooral het type burgemeester zijn dat tussen de mensen loopt en naar iedereen luistert. Het is ook maar zo dat je een gedragen beleid kunt voeren. Als je de signalen van de burger mist, maak je verkeerde keuzes”, besluit Prasse. Zijn partij heeft al beslist wie de schepenen worden in het team. Dat zijn oud-burgemeester Patrick De Klerck, Mitch De Geest en Kathy Kamoen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier