Open Vld, CD&V en Groen trekken samen naar de kiezer als RESPECT: “Eén gezamenlijke lijst, geen kartel”

De ploeg van RESPECT, die de absolute meerderheid van LDD wil breken. © PG
Peter Germonprez
Peter Germonprez Medewerker KW

Opmerkelijk politiek nieuws uit Middelkerke: de plaatselijke afdelingen van Open Vld, CD&V en Groen slaan de handen in elkaar en presenteren zich gezamenlijk als RESPECT voor de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober. Met als doel de absolute meerderheid van LDD te breken.

Frederick Spaey, voorzitter van Open Vld Middelkerke, stelde vorige zondag een samenwerking tussen de lokale afdelingen van de partijen Open VId, Cd&V en Groen voor.

Deze ongebruikelijke samenwerking valt op, gezien CD&V momenteel nog de meerderheid deelt met Lijst Dedecker. “Het is ontoelaatbaar dat mensen die kritische vragen stellen, worden weggezet als ‘randdebielen’”, verklaart liberaal Frederick Spaey, die de gezamenlijke lijst zal leiden.

Eigen aanpak

Dat de Middelkerkse Open Vld-afdeling al een tijdje gekozen had om onder de naam RESPECT aan de komende gemeenteraadsverkiezingen te zullen deelnemen, was al genoegzaam bekend, maar op de lijst zullen nu ook kandidaten van Groen en CD&V hun opwachting maken. Een niet vanzelfsprekend bondgenootschap, maar Open Vld-voorzitter Frederick Spaey, zijn CD&V-collega Tom Houthoofdt en Groen- fractieleider Joke De Lille zien de samenwerking op lokaal vlak best zitten.

“Eén van de grote struikelblokken voor ons is de onbeschofte manier waarop we als gemeenteraadslid worden behandeld” – lijsttrekker Frederick Spaey

“Lokale uitdagingen vereisen soms een eigen aanpak die niet altijd strookt met de nationale agenda’s”, legt lijsttrekker Frederick Spaey uit. “Aan dit project ging heel wat overleg vooraf. We vormen samen één gezamenlijke lijst, het is geen kartel”, verduidelijkt hij. “Het is de bedoeling dat we ook nog enkele onafhankelijken aantrekken. Eén van de grote struikelblokken voor ons is de onbeschofte manier waarop we als gemeenteraadslid worden behandeld. Het RESPECT is volledig verdwenen voor iedereen die zijn nek durft uit te steken. Mensen die kritische vragen stellen, worden afgeschilderd als ‘idioten’. Zelf ben ik tijdens de gemeenteraad al beschuldigd van ‘randdebiel’. Zoiets is onaanvaardbaar en buitengewoon respectloos.”

Iemand uit het publiek merkte op: “Hoewel zijn talent hem omhoog brengt, sleurt zijn karakter hem telkens weer omlaag”, refererend naar burgemeester Dedecker.

Gedreven team

“Bij de lokale verkiezingen van 2018 behaalden de drie partijen samen 10 zetels (6 voor Open Vld, 3 voor CD&V en 1 voor Groen), terwijl Lijst Dedecker er 14 veroverde. Wat is dus de ambitie voor oktober? Tom Houthoofdt licht toe: “De kiezer heeft hier natuurlijk het laatste woord, maar het is onze ambitie om de absolute meerderheid van LDD te doorbreken. We streven ernaar een sterke score te behalen met RESPECT, zodat we in een goede positie verkeren om te onderhandelen over het nieuwe bestuur.”

Advocaat Frederick Spaey zal de lijst aanvoeren en tegen de zomer zullen ook de overige 24 plaatsen worden ingevuld. De drie fracties zullen nu samen de puzzel leggen, waarbij ook gelet zal worden op geografische spreiding en de verhouding tussen mannen en vrouwen. Op de lijst krijgt Open Vld 11, CD&V 10 en Groen 4 plaatsen. Joke De Lille (Fractieleider Groen) benadrukt het belang van luisteren naar de behoeften van de inwoners. “Het gemeentebeleid moet niet de droom belichamen van één persoon of partij, maar het resultaat zijn van de weg die het hele beleidsteam samen met de bevolking aflegt. We willen geen schijninspraak waarbij achteraf geen rekening gehouden wordt met hun inbreng en bezorgdheden. Wij gaan voor een democratisch alternatief. Een sterk samenhangend en gedreven team.”

Samenwerking stopgezet

Opvallende afwezige op de lijst is de huidige schepen en voorzitter van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst, Dirk Gilliaert. “Ik had liever gezien dat CD&V met een eigen lijst zou deelnemen aan de verkiezingen, in plaats van zich te verbinden aan het nieuwe project RESPECT”, verklaart schepen Gilliaert.

“Persoonlijk kan ik me hier niet in vinden en heb besloten om niet deel te nemen aan de verkiezingen” – Dirk Gilliaert (CD&V)

“We hebben de afgelopen maanden uitvoerig gediscussieerd over deze kwestie. Persoonlijk kan ik me hier niet in vinden. Ik vind dit een zeer moeilijke situatie en heb besloten om niet deel te nemen aan de verkiezingen. Op dit moment is er absoluut geen sprake van dat ik overstap naar LDD. Ik heb momenteel een zeer goede samenwerking met Jean-Marie en met LDD. Ik heb me daar altijd goed bij gevoeld. We hebben veel bereikt in Middelkerke en dat hebben we allemaal samen gedaan. Gedurende mijn hele politieke carrière heb ik nog nooit zo’n goede samenwerking ervaren. Ik ga nog altijd met een grote glimlach naar het schepencollege en kom er ook weer met een grote glimlach vandaan. Het spijt me wel dat ik mijn sociaal beleid niet kan voortzetten”, aldus Dirk Gilliaert. “Ik heb de samenwerking met CD&V Middelkerke stopgezet met RESPECT, maar de deur staat nog steeds op een kier.”

Weinig respect

Staat er bij LDD nog een kier open voor Dirk Gilliaert? “Ik zal hierop niet antwoorden”, zegt burgemeester Dedecker. “Maar dat ik weinig respect heb voor mensen die een naamloze klacht indienen tegen de realisatie van het nieuwe casino, dat is correct. Wat ook niet respectvol is: ze klagen over onvoldoende kinderopvang, terwijl we er al drie hebben gerealiseerd en er op dit moment zelfs één in aanbouw is.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier