Na fusie van De Mandel, IZI Wonen en de SVK’s regio Roeselare en regio Izegem nog één adres als het om sociaal wonen gaat: Thuiswest

Adjunct-directeur Stefanie Vandenabeele, directeur Nathalie Folens, Loes Vandromme, Ine Debruyne en Peter Vantomme. Op de voorste rij: Joachim Jonckheere, Frederik Demeyere, Sherley Beernaert, Marnick Lauwers, Bart Wenes, Katrien Vandecasteele, Joeri Deprez, algemeen directeur Machteld Demeulenaere, Tom Verbeke, Michèle Hostekint, Steven Bogaert, Geert Dessein. Linda Devisch ontbrekt op de foto. © Stefaan Beel
Wouter Vander Stricht

Sinds 1 juli bestaan sociale huisvestingsmaatschappijen De Mandel en IZI Wonen en de Sociale Verhuurkantoren in Regio Roeselare en Regio Izegem niet meer. De vier gaan samen verder onder de noemer Thuiswest. “Dit wordt het centrale aanspreekpunt voor alle sociale woonaanvragen.”

De hervorming op de sociale woningmarkt is een oefening die voor heel Vlaanderen werd gemaakt. Na fusies blijven nu nog 41 van de 130 woonmaatschappijen over. “De bedoeling van de Vlaamse overheid is dat er in iedere gemeente nog één sociale woonactor actief is. Onze klanten, de potentiële huurders of kopers, weten voortaan dat er maar één deur meer is waar ze kunnen aankloppen. De gemeentes konden kiezen waar ze aansloten, bij Thuiswest bundelen 14 gemeenten de krachten”, zegt de Roeselaarse schepen Bart Wenes, die ook als voorzitter van Thuiswest werd aangeduid.

Dit alles moet tot een efficiëntere dienstverlening leiden met één contactpersoon, één inschrijving en één wachtlijst

Heel wat gemeenten liggen dicht bij Roeselare, andere wat verderaf. “Het zal zo zijn dat je ook nog telkens op de woondienst van je eigen gemeente terecht kan met vragen, die mensen krijgen daar de nodige info of worden met ons in contact gebracht. De samenwerking verloopt daar optimaal”, gaat Machteld Demeulenaere, algemeen directeur van Thuiswest, verder. “In Roeselare kun je hier tijdens de openingsuren gewoon binnenstappen of een afspraak maken. In de andere gemeentes zullen op geregelde tijdstippen zitdagen gehouden worden.”

Hoofdbetrachting is dat de ‘klant’ zo weinig mogelijk zal merken van de fusie en dat de service er nog op vooruit gaat. Voor de huurder en eigenaars verandert er eigenlijk niets, ze blijven (ver)huren aan dezelfde voorwaarden die al golden. “Vanaf 1 juli is de fusie officieel, maar het voortraject heeft meer dan een jaar in beslag genomen”, duidt Nathalie Folens, die met haar collega’s van het SVK Regio Izegem nu ook richting de Groenestraat in Roeselare verhuist. Maar het moet vooral ook tot efficiëntere dienstverlening leiden: één contactpersoon, één inschrijving, één wachtlijst…

Tegen 1 januari 2024 zal er één centrale databank zijn in Vlaanderen voor kandidaat-huurders van een sociale woning, het CIR. Tot dan blijven de wachtlijsten ongewijzigd bij de vier sociale woonactoren. Dit betekent wel dat een klant vanaf volgend jaar maar één kandidatendossier meer zal hebben bij de Vlaamse Overheid met de kandidatuur tot een sociale woning. De klant blijft wel ingeschreven voor alle eerder opgegeven gebieden en gemeenten uit het verleden. Daardoor zullen ook heel wat dubbels uit de lijst gefilterd worden. “Met Thuiswest willen we de sleutel zijn tot een mooie toekomst voor onze huurders en kandidaat-huurders, een kwaliteitsvolle en betaalbare woning vormt de basis voor groei, geluk en welzijn.”

Op de site www.thuiswest.be staan de antwoorden op de meest voorkomende vragen omtrent sociaal wonen per doelgroep, van (kandidaat-)huurders, over (kandidaat-)kopers tot eigenaars die hun woning via de SVK’s verhuurden.

Thuiswest in cijfers: 14 gemeenten bundelen de krachten

Thuiswest is de samensmelting van vier sociale huisvestingsactoren uit de regio: De Mandel, IZI Wonen en de Sociale Verhuurkantoren van regio Roeselare en van regio Izegem. Een deel van de gemeenten die bediend werden door IZI Wonen sluit aan bij Woonstart Tielt. “Dat gaat om de oostelijke gemeenten van Midwest”, verduidelijkt voorzitter Bart Wenes.

De 14 gemeenten van Thuiswest zijn Ardooie, Hooglede, Ingelmunster, Izegem, Langemark-Poelkapelle, Ledegem, Lichtervelde, Moorslede, Poperinge, Roeselare, Staden, Torhout, Vleteren en Zonnebeke.

Het centrale punt wordt de Groenestraat 224 in Roeselare waar De Mandel al tien jaar de thuishaven had, dat moet nu dus ook het kloppend hart van Thuiswest worden.

Naam dankzij medewerkers

In totaal zullen er 95 mensen aan de slag zijn. De kantoren in andere gemeenten en steden verdwijnen dus, alles wordt gecentraliseerd. Ook de werkplek van de medewerkers. Het zijn overigens die medewerkers die in samenwerking met een bureau met de naam op de proppen zijn gekomen. “Er waren veel goede voorstellen, we hebben het beste weerhouden. Ook het logo en de kleuren komen uit de koker van onze eigen mensen.”

Al de woningen (het grootste deel in eigen bezit, maar ook deels verhuurd namens andere eigenaars) worden nu gebundeld. Dat gaat om 6.677 woningen die samengebracht zijn via SHM De Mandel (4.979), IZI Wonen (747), SVK Regio Roeselare (602) en SVK Regio Izegem (238) en ook van SVK Jogi (Torhout, 54) en SVK Woonsleutel (Poperinge, Vleteren, Zonnebeke en Langemark-Poelkapelle, 57). “Daarnaast staan ook nog heel wat projecten op de planning. Jaarlijks bouwen we ongeveer 150 nieuwe woningen. Ook op het huren van entiteiten wordt verder ingezet.”

Het aantal mensen op de wachtlijst voor een woning overstijgt het aantal beschikbare woningen. “Voor De Mandel alleen al waren dat er ruim 7.000”, stipt Stefanie Vandenabeele aan. “Sommige mensen stonden ook op meerdere wachtlijsten, die worden nu gecentraliseerd voor Vlaanderen zodat iedereen slechts één keer op de lijst kan voorkomen.”

Het directiecomité bestaat uit Machteld Demeulenaere (algemeen directeur en domein patrimonium / voorheen directeur SVK Regio Roeselare), Stefanie Vandenabeele (adjunct-directeur, domein personeel, financiën en organisatie / voorheen directeur SHM De Mandel) en Nathalie Folens (directeur, domein klanten en toewijsraad / voorheen directeur SVK Regio Izegem).

Bestuursorgaan

Roeselare heeft twee vertegenwoordigers in het bestuursorgaan en levert als grootste stad ook de voorzitter, Izegem als tweede grootste de ondervoorzitter. Het bestuursorgaan is samengesteld uit 15 lokale politici: Bart Wenes (voorzitter, Roeselare), Tom Verbeke (ondervoorzitter, Izegem), Linda Devisch (Ardooie), Joachim Jonckheere (Zonnebeke), Sherley Beernaert (Moorslede), Steven Bogaert (Lichtervelde), Ine Debruyne (Torhout), Frederik Demeyere (Hooglede), Geert Dessein (Ledegem), Joeri Deprez (Staden), Michèle Hostekint (Roeselare), Loes Vandromme (Poperinge), Marnick Lauwers (Vleteren), Katrien Vandecasteele (Ingelmunster) en Peter Vantomme (Langemark-Poelkapelle).

Na iedere beleidsperiode wordt het bestuursorgaan opnieuw samengesteld. In januari 2025, binnen anderhalf jaar dus, komt er dus al een nieuwe samenstelling.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier