N-VA wil dat ontslag van medewerker technische dienst Zonnebeke wordt ingetrokken

Op de technische dienst hangen drie camera's© NVZ
Op de technische dienst hangen drie camera's© NVZ
Redactie KW

Een medewerker van de technische dienst in Zonnebeke werd ontslagen. Onterecht beweert oppositiepartij N-VA en wil dat het ontslag wordt ingetrokken.

Tijdens de laatste zitting van de gemeenteraad werd door N-VA al geopperd dat de sfeer bij de technische dienst niet goed is.

“Er is geen leiding meer sinds het vorige diensthoofd financieel directeur werd en de mensen zijn bang ontslagen te worden en men is bang om te spreken. Wie niet meegaat in het gedachtengoed van de meerderheid komt op een slecht blaadje te staan”, zegt Koen Descheemaeker (N-VA).

Geen ontslaggesprek

“Toppunt is nu het ontslag van een werknemer met zeven jaar dienst met geen enkele negatieve evaluatie, geen waarschuwing, geen gesprekken. Zelfs geen ontslaggesprek gewoon een kille ontslagmail. Dit kan toch niet en zeker niet in deze onzekere coronatijden. En nu komt er een vacature voor precies dezelfde functie terwijl de man nog zijn opzeg aan het uitdoen is.”

“Wel, aangezien de functie weer ingevuld dient te worden, eisen wij dat die man gewoon zijn job kan verder zetten. Het ontslag moet ingetrokken worden. Enkel zo kan er gewerkt worden aan een beter klimaat bij het personeel.”

Bij het gemeentebestuur wordt de bange sfeer ontkend. “We hebben nog niemand met klachten gehad”, stelde men op de gemeenteraad. “Daarbij had het ontslag zijn redenen”, stelt burgemeester Dirk Sioen. “Ik kan natuurlijk niet in details treden maar een ontslag zomaar geven, dat doen we niet. Daarbij wil ik zeggen dat ik nu 17 jaar bestuursverantwoordelijkheid draag en in al die jarenis er op een drietal uitzonderingen na, niemand ontslagen werd.”

Camera’s op de technische dienst

“Op de technische dienst staan drie camera’s voortdurend te draaien. Dergelijke camera’s moeten door een erkend gespecialiseerd bedrijf geplaatst worden. Het gebruik van dergelijke camera’s moet voldoen aan tal van formaliteiten. Zo moet men bijvoorbeeld duidelijk omschrijven met welk doel de camera’s geplaatst worden, hoe de privacy van de mensen zal gerespecteerd worden, wanneer en door wie de beelden bekeken mogen worden, enz. Dit is allemaal niet gebeurd”, ging Koen Descheemaeker verder.

Die camera’s hangen er gewoon om diefstal te voorkomen

Volgens hem worden ze ook gebruikt om het personeel te bespieden en dat wordt ook bevestigd door werklieden die anoniem wensen te blijven. Personeelsleden werden op het matje geroepen omdat er op de camerabeelden bleek dat ze op een koude dag tijdens de werkuren koffie hadden gedronken.

Gewoon uit voorzorg

“Onwettig”, zegt N-VA. “Een werkgever mag en kan een camera hangen waarbij personeel gefilmd wordt, maar dit kan maar binnen zeer strikt en streng te volgen regels (met welk doel, wie kan de beelden bekijken, hoelang worden de beelden bijgehouden,…).

“Die camera’s hangen er gewoon uit voorzorg”, zegt burgemeester Dirk Sioen. “We weten dat we aan wettelijke voorwaarden moeten voldoen. Zeggen dat ze gebruikt worden om werklieden te bespioneren is er ver over. Ze hangen er gewoon om diefstal te voorkomen.” (NVZ)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.