N-VA klaagt aan: “Wegen liggen er erbarmelijk bij”

Liselot Wydooghe en Koen Descheemaeker op het einde van de Spilstraat aan het Polygoonbos. © zenon bekaert beselare
Redactie KW

N-VA klaagt de slechte toestand van de Zonnebeekse wegen aan. De burgemeester vraagt om gevaarlijke toestanden te melden en trekt meer geld uit voor het herstel van de wegen.

“Over het hele grondgebied van Zonnebeke zijn de wegen in slechte staat. Je voelt het en ziet het meteen”, stelt Koen Descheemaeker (N-VA). “Nagenoeg elke straat heeft putten, het wegdek ligt er verbrokkeld bij. En naast het wegdek zijn soms diepe putten.”

Ook het grachtenbeleid laat te wensen over, vindt Liselot Wydooghe: “De grachten worden steeds steiler en dieper uitgeruimd. De zijkanten vallen in en de grachten worden breder tot er helemaal geen ondersteunende berm meer is. Wie van de weg afraakt, schiet direct minstens een halve meter de dieperik in. Een grachtenbeleid is echt wel nodig.”

Volgens N-VA stapten al burgers naar de rechtbank. “Er zijn al dagvaardigingen geweest van mensen die na valpartijen schadevergoeding geëist hebben. Er zijn ook al verschillende vragen rechtstreeks op het gemeentehuis aangekomen voor mensen die lichamelijke of materiële schadeclaims hebben. Vrachtwagenchauffeurs geven aan dat ze hun banden stuk rijden op bepaalde plaatsen. Een gemeente moet zorgen voor de veiligheid van de inwoners. Dat is een basistaak,” aldus Koen Descheemaeker.

De redenen van de slechte toestand van de wegen zijn volgens N-VA te weinig budget, een ondoordachte aanpak en een malaise bij de technische dienst. Volgens het personeel zelf loopt van alles mank, kunnen ze hun basistaken niet meer correct uitvoeren en raken dus broodnodige herstellingen op de achtergrond. “Dit bij gebrek aan een diensthoofd. Er wordt geen antwoord op opvolging gegeven van inwoners die gevaarlijke punten melden, ik denk hierbij aan een landbouwer uit Zandvoorde en vrachtwagenchauffeurs. Er komt echt geen reactie van het bestuur. Er is zogezegd geld voorzien maar de uitvoeringsgraad is lager dan 50 procent. Dat is veel te weinig.”

200 km weg

Burgemeester Dirk Sioen geeft toe dat de wegen er niet goed bij liggen en dat er al schadeclaims zijn. Zonnebeke heeft meer dan 200 kilometer wegen te onderhouden. “De kleine landelijke wegen hebben het moeilijk met het steeds zwaarder worden vervoer en landbouwmachines. Daarom doen we nu soms in de bochten een betonversteviging om het wegdrijven tegen te gaan. Vroeger werd 250.000 euro uitgetrokken voor landelijke wegen, nu 350.000 euro. Ik doe een oproep naar alle inwoners om slechte stukken of gevaarlijke putten te melden.”

Volgens de burgemeester is er voor 2022, 2023 en 2024 ongeveer 950.000 euro voorzien voor de wegen. “Tegen het einde van de legislatuur zullen we het miljoen overschrijden. Als ik daar dan nog de werken in Zandvoorde en de Frezenbergstraat bijtel, loopt het op tot 4 miljoen.” Terloops konden we vernemen dat de werken in de Langemarkstraat definitief starten op 17 januari 2022.

“Onze technische dienst wordt minder ingezet voor de wegen maar wel voor de trottoirs. Ook zal er tegen het einde van het jaar of begin volgend jaar een nieuw diensthoofd van de technische dienst worden aangesteld.” (NVZ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier