Mathijs De Metter is nieuwe kinderburgemeester van Oostkamp

Burgemeester Jan de Keyzer, Kinderburgemeester Mathijs De Metter en schepen van Jeugd Sam Vande Caveye.© GST
Burgemeester Jan de Keyzer, Kinderburgemeester Mathijs De Metter en schepen van Jeugd Sam Vande Caveye.© GST
Redactie KW

Woensdag 27 januari werd Mathijs De Metter (10) tijdens een digitale kindergemeenteraad verkozen door de raadsleden als nieuwe kinderburgemeester. Hij volgt Hanne Vandenbussche op.

Er waren twee kandidaten: Mathijs De Metter en Sem Cools. Uiteindelijk waren er twee stemrondes nodig om uit te maken wie de functie van kinderburgemeester werd toebedeeld. Mathijs woont in de Watering in Ruddervoorde en loopt school in de Vrije Basisschool Baliebrugge waar hij les krijgt in het vijfde leerjaar van Meester Daan.

Charlotte Van Zandycke is eerste schepen en krijgt de bevoegdheid onderwijs. Schepen van Milieu is Silke Tant en Sem Cools wordt schepen van Reclame. Schepen van Vrije Tijd is Iben Lingier, Jenthe Dewitte krijgt de bevoegdheid verkeer en Ine Vergote is de nieuwe schepen van Sport binnen de kindergemeenteraad.

Zwerfvuil

Mathijs werd in de klas verkozen om te zetelen in de gemeenteraad van Oostkamp en stelde zich kandidaat op de raad zelf om het burgemeestersambt te bekleden. Zijn hobby’s zijn scouting, voetballen bij KDC Ruddervoorde, paardrijden en soms een piano spelen. In zijn motivatie wist hij te vertellen dat hij graag aan een veiliger en groener Oostkamp wil meehelpen.

“Een voorbeeld daarvan is de Westkantstraat waar er volgens enkele van mijn klasgenoten veel te snel wordt gereden. Ook wil ik aankaarten dat er op het speelpleintje in de watering wel een vuilbak mag geplaatst worden. We gaan soms hier in de streek zwerfvuil oprapen. Als ik zie hoeveel blikjes er gewoon weggegooid worden, moeten we nog meer mensen zeggen dat het eigenlijk niet mag, vandaar een extra vuilbak op ons pleintje.”

Gezamenlijke eedaflegging

“Als kinderen hebben we soms een andere kijk op veel dingen en ik hoop dat ze op de gemeente echt naar ons zullen luisteren. Ze hebben me ook gezegd dat ik nu en dan mee mag gaan met de echte burgemeester naar officiële momenten, wat ik zeer leuk zou vinden. Het is zo ook een goede manier om Oostkamp beter te leren kennen en zelf te zien waar er in de straten te weinig struiken en bomen staan of waar er nog een speelplein kan aangelegd worden.”

Op de vraag of hij later ook in de politiek wil gaan, antwoordt de nieuwe kinderburgemeester: “Ik vind het als kinderburgemeester leuk en zou het ook in de echte gemeenteraad wel leuk vinden. Maar het is nog lang, dus wie weet. Ik zal me nu eerst concentreren op het komende jaar als kinderburgemeester en ben wel van plan om me bij de volgende verkiezingen opnieuw kandidaat te stellen. “

De kindergemeenteraad werd afgesloten met de gezamenlijke eedaflegging: ‘Ik zweer getrouwheid aan de kindergemeenteraad’ en een foto van de digitale gemeenteraad waarop alle leden de vier stippen tegen pesten lieten zien. (GST)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier