Luc Caenepeel wordt geen schepen, maar verbindingspersoon met landbouworganisaties

“Ik heb beslist om het schepenmandaat over te laten aan mijn opvolger, Bert Doise”, vertelt Luc Caenepeel.© EF
“Ik heb beslist om het schepenmandaat over te laten aan mijn opvolger, Bert Doise”, vertelt Luc Caenepeel.© EF
Redactie KW

Raadslid Luc Caenepeel (Gemeentebelangen) wordt in 2023 dan toch geen schepen in Heuvelland. Wel wordt hij de verbindingspersoon tussen de gemeente en de landbouworganisaties.

Heuvelland is al sinds jarenlang een echte landbouwgemeente. “Onze landbouwers zorgen mee voor ons prachtige landschap en de lokale voedselvoorzieningen”, weet burgemeester Wieland De Meyer.

“Ook in de landbouw komen heel wat uitdagingen op onsaf. Samen met de landbouworganisaties zullen we hierover meer structureel overleg plegen in de komende jaren. Het is raadslid Luc Caenepeel die zich daarvoor zal inzetten.”

Verjonging en vernieuwing

Luc Caenepeel wordt dus geen schepen in 2023 zoals eerder afgesproken. “Ik heb beslist om dat mandaat over te laten aan mijn opvolger, Bert Doise. Dat in het belang van de verjonging en vernieuwing in het bestuur.”

“In de plaats daarvan wil ik me engageren om de verbinding te zijn tussen de landbouworganisaties en de gemeente, wat echt mijn ding is. Maar als actieve landbouwer wil ik ook de rol opnemen als contactpersoon voor de landbouwers zelf.”

“Landbouwers die met concrete vragen zitten zoals bijvoorbeeld opritten naar landerijen, aanplantingen, wegbermen of andere praktische zaken mogen me altijd contacteren, en dan kijken we hoe we dat praktisch aanpakken samen met de gemeentelijke diensten.”

Structureel overleg

Het stikstofbeleid van de Vlaamse overheid, de nood aan sterke lokale voedselvoorziening en korte keten, erosieproblematieken en het alledaagse leven in een landelijke gemeente: het zijn allemaal onderwerpen waarover de gemeente zich wil buigen.

“We hadden al heel wat overleg met verschillende landbouworganisaties bij verschillende acties, maar het overleg verliep niet altijd even gestructureerd”, duidt schepen Jean-Pierre Geelhand.

Korter op de bal spelen

“De afgelopen periode kwamen we een aantal keer samen, maar het is de bedoeling dat we de komende jaren structureel minstens twee keer per jaar een overlegmoment inplannen tussen het schepencollege en de landbouworganisaties om af te stemmen over actuele thema’s en daar gezamenlijk aan te werken. Op die manier kunnen we nog korter op de bal spelen als er nieuwe initiatieven ontwikkeld worden.”

Raadslid Luc Caenepeel zal het op zich nemen om dit forum op te richten. “Als actieve landbouwer merk ik dat dergelijk overleg heel nuttig kan zijn, zowel voor de landbouwers als voor het bestuur. Daarom engageer ik me samen met alle betrokken partijen om een dergelijk forum op te richten.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.