Lieven Cobbaert legt eed af als nieuwe burgemeester: “Ik ben volledig voorbereid”

Lieven Cobbaert: “Ik wil ons ambitieuze meerjarenplan maximaal realiseren.” (foto Coghe) © GINO COGHE Foto Coghe
Rudi Ilegems
Rudi Ilegems Medewerker KW

Op 16 december werd de gemeenteraad in kennis gesteld van de benoeming en eedaflegging van Lieven Cobbaert (Liberaal 2018) tot burgemeester. Daarmee zal hij op 1 januari 2022 Jan Bekaert (W. I. T.) kunnen opvolgen die, zoals na de verkiezingen in 2018 afgesproken werd, van plaats wisselt in de coalitie en de functie van eerste schepen van Lieven Cobbaert overneemt.

Lieven Cobbaert (35) heeft een bachelor geschiedenis en haalde een master in beleidseconomie. Hij woont samen met Sandy Vandekerckhove in de Kapelhoek in Eernegem. Samen hebben ze twee dochters, Marie-Julie (5) en Alice (1,5). Lieven is van Bekegem afkomstig. Hij deed voor de eerste keer mee aan de lokale verkiezingen in 2006, het jaar dat hij zich bij de toenmalige VLD aansloot. In 2009 studeerde hij af en ging aan de slag als parlementair medewerker van Bart Tommelein. Lieven werd adjunct-kabinetschef van Vlaams minister Sven Gatz in 2014 en bleef dat tot 2016 om dan kabinetschef algemeen beleid te worden van Vlaams viceminister-president Bart Tommelein.

Nadat Tommelein begin 2019 de nationale politiek inruilde voor het burgemeesterschap van Oostende, kon Lieven terug aan de slag als kabinetschef algemeen beleid van minister Sven Gatz. Dat bleef hij tot oktober 2019, tot een nieuwe Vlaamse regering gevormd werd. Hij is evenwel nog steeds deeltijds adviseur van Bart Tommelein in het Vlaams Parlement.

Overgrootvader

“Je kan inderdaad zeggen dat ik een passie heb voor politiek”, vertelt Lieven Cobbaert. “Het zit deels in de genen, want mijn overgrootvader Eduard Cobbaert was ooit burgemeester van Bekegem. Daarnaast is dat ook thuis met de paplepel meegegeven. Er werd thuis vaak over gediscussieerd. De interesse voor politiek en beleid hebben ook mijn studies in geschiedenis en beleidseconomie mee bepaald.”

“Ik denk dat de 1.773 voorkeurstemmen die ik in 2018 achter mijn naam kreeg toch een oproep tot verandering waren. Volgens het nieuwe decreet zou ik onmiddellijk burgemeester geworden zijn. Echter, tijdens de coalitiegesprekken met WIT in 2018 wilden we duidelijk maken dat we evenwaardige partners zijn. Zowel WIT als Liberaal 2018 haalden immers elk zeven zetels.”

Drie jaar geleden had Lieven Cobbaert nog geen ervaring binnen een schepencollege. “Ik combineerde mijn taak op dat moment ook nog met het werk van kabinetschef. De afgelopen drie jaar als eerste schepen waren dan ook zeer verrijkend”, stelt hij. “Ik heb me goed kunnen inwerken in alle dossiers waardoor ik nu volledig voorbereid ben om de taak van burgemeester op mij te nemen. Ik zal me de komende drie jaar 100 procent in zetten voor onze mooie gemeente Ichtegem en om het ambitieuze meerjarenplan dat we hebben opgesteld maximaal tot uitvoering te brengen.”

Verkiezingen

“De verkiezingen van 2024 zijn, wat mij betreft dan toch, nog veraf. Ik hou het spreekwoord ‘a week is a long time in politics’ indachtig. Dat is dus pas aan de orde in 2024. Eerst goed besturen en het vele werk dat op de planken staat aanpakken”, aldus Lieven Cobbaert.

De eedaflegging vindt maandag om 13.30 uur plaats in de ambstwoning van de gourverneur in Brugge.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier