Laurent Coppens trekt zich terug als lijsttrekker voor CD&V Menen: “Niet uit onvrede met partij”

Laurent Coppens, die met Caroline Bonte-Vanraes, als colijsttrekker op zou komen, trekt zich terug uit de verkiezingsstrijd. © JDr
Redactie KW

Opvallend nieuws vanuit de Menense CD&V. Laurent Coppens, die met Caroline Bonte-Vanraes, als colijsttrekker op zou komen, trekt zich terug uit de verkiezingsstrijd. Hij geeft aan dat het een persoonlijke keuze is na lang twijfelen. “Maar ik hoop mee op een goed resultaat voor de partij.”

De tandem wordt een gewone tweewieler. Begin februari kondigde CD&V Menen nog aan dat ze met twee lijsttrekkers naar de kiezer zouden trekken op 13 oktober, maar dat gaat niet door. Caroline Bonte-Vanraes zal het alleen moeten rooien, want Laurent Coppens smijt nu de handdoek in de ring.

Ervaren rot

Een bommetje, toch wel. Coppens is een van de ervaren rotten bij de christendemocraten. Al twee decennia zet hij zich in voor de partij, drie legislaturen zetelde hij in de gemeenteraad. Van 2012 tot 2018 was dat als schepen van onder meer Financiën en Feestelijkheden, nu zetelt hij in de oppositie.

Ook wat aantal stemmen betreft wordt het een aderlating voor CD&V Menen. Na Martine Fournier, die 3.641 voorkeurstemmen haalde, was Coppens de koploper met zijn 1.699 stemmen. Dat waren er toen meer dan huidig burgemeester Eddy Lust.

Cesuurmoment

Dat Laurent Coppens er nu de brui aan geeft, is op zijn zachtst gezegd opvallend. “Maar wat is daarvoor het goede moment?”, vertelt hij. “Na wat er de vorige verkiezingen gebeurde (toen CD&V door de huidige meerderheid aan de kant werd geschoven ondanks de verkiezingsoverwinning, red.) had ik twijfels en die staken de voorbije jaren af en toe de kop op.”

Laurent Coppens zette zich met de partijgenoten nog in om helemaal klaar naar de kiezer te trekken, maar trekt zich nu toch terug. “Misschien wat ongelukkig, maar na de verkiezingen en een eventueel mandaat terugtrekken is de kiezer bedriegen. Bovendien kreeg ik onlangs ook een medische waarschuwing. Na alles op een rij te zetten, leek me dit het geschikte moment.”

Een cesuurmoment, noemt Coppens het. Zonder wrok of zonder onmin. “Zie het als iemand die van job verandert. Ik draag de partij nog altijd een warm hart toe en heb meegewerkt aan de lijstvorming – die vlot verliep. Het is een keuze voor mezelf, maar ik hoop echt dat CD&V een goed resultaat kan neerzetten.”

Lijstvoorstelling

Hoe de lijst er dan zal uitzien? Dat weten we woensdagavond. Dan stellen de Menense christendemocraten hun volledige lijst voor. Caroline Bonte-Vanraes zal hoogstwaarschijnlijk de lijst toppen. Wie volgt, valt nog af te wachten. Met Fre Vandamme verloor de partij eerder al een relatief grote naam. (JDr)