Kortrijkse politiek reageert op spikingschandaal: “’t Straatje en Kortrijk verdienen beter dan dit”

Van gemeenteraadsleden en schepenen tot het Vlaams Parlement en zelfs ook federale parlementsleden. Naast Kortrijks burgemeester Ruth Vandenberghe, reageren ook verschillende politici uit de Kortrijkse politiek op het spikingschandaal. Dinsdag zijn er namelijk vijf personen – onder wie huidige en voormalige café-uitbaters in ’t Straatje, de Burgemeester Reynaertstraat – opgepakt in het kader van een groot spikingonderzoek.
Schepen van Zorg, Kinderopvang, Natuur en Klimaat (Vooruit) Maxim Veys noemt de feiten op zijn Instagram-verhaal ‘degoutant’. “De uitgaansbuurt moet veilig zijn. Voor onze jeugd en alle Kortrijkzanen. Enkel strenge straffen zijn hier op hun plaats.”
Groen Kortrijk reageert via een post op hun Facebookpagina: “De feiten zijn bijzonder pijnlijk. Een netwerk van jonge, mannelijke, café-uitbaters spant samen en wisselt tips uit om jonge dames te verdoven en aan te randen. Jonge mensen horen onbekommerd te kunnen uitgaan. We leven mee met de slachtoffers en hopen dat zij goed omringd zijn en de nodige zorg krijgen om deze zware inbreuk op hun integriteit te verwerken.” De oppositiepartij vraagt het stadsbestuur om “alles op alles te zetten” zodat jongeren veilig kunnen uitgaan.
Vlaams Parlement
Streekproduct Melissa Depraetere, Vlaams Minister van Wonen, Energie en Klimaat, Toerisme en Jeugd (Vooruit), benadrukt dan weer dat veilig uitgaan een evidentie zou moeten zijn. “Ik word hier echt kwaad van. Veilig uitgaan zou een evidentie moeten zijn. Sterk werk van onze politie. De daders moeten nu keihard gestraft worden.”
Op de plenaire zitting van het Vlaams Parlement stelde Amina Vandenheuvel (PVDA) er een vraag over aan Minister van Onderwijs, Justitie en Werk Zuhal Demir (N-VA). Kortrijks gemeenteraadslid en Vlaams Parlementslid Carmen Ryheul (Vlaams Belang) pikte daar ook op in.
“Dit criminele gedrag bedreigt klanten en schaadt ook het vertrouwen in onze horeca”, aldus Ryheul. “Dat cafébazen hieraan meewerken, is voor ons onaanvaardbaar. Die nultolerantie moet er absoluut komen, met zware sancties en betere ondersteuning voor horeca, lokale besturen en politieagenten. Iedereen moet zorgeloos kunnen uitgaan en zich veilig voelen op café.”
Ryheul benadrukte dat ze in 2022 de burgemeester van Kortrijk een vraag stelde over het Angelaproject. Dat is het project waarbij iemand discreet aan het barpersoneel kan aangeven dat hij of zij lastiggevallen wordt. Ze hekelt het feit dat dat nog niet volledig uitgerold is.
Vlaams Belang-gemeenteraadslid Nysa Vandersteene (Vlaams Belang) legde in de gemeenteraad van januari ook al een voorstel tot beslissing voor om pocket-alarmsystemen te introduceren vanuit het stadsbestuur. Burgemeester Ruth Vandenberghe reageerde daarop toen dat er al een dergelijk project was opgestart in het verleden. Er zijn ook andere maatregelen genomen: veiligheidcamera’s, het actieplan voor spiking, de Ask for Angela-campagne die in samenwerking met studenten wordt opgezet (waar Ryheul het dus over had, red.), de site ‘Over je grens’, etc.
In het Vlaams Parlement reageerde Nawal Maghroud (Vooruit) eveneens op de feiten. Ze zetelt ook in de Kortrijkse gemeenteraad. “Degoutant, vies, walgelijk… Ik heb eigenlijk geen woorden om mijn afkeer te uiten. Je voelt je als vrouw sowieso al vaak ongemakkelijk als je op straat loopt, en dan komt daar nog eens bij dat dat ook op café gebeurt door cafébazen, mensen die jou veilig horen te houden. Daarnaast is het ook een klap in het gezicht van al die cafébazen in ‘t Straatje in Kortijk die wel iedere dag hun best doen.”
Federaal Parlement
Axel Weydts, Kortrijks gemeenteraadslid en federaal parlementslid voor Vooruit, noemt de verhalen degoutant op sociale media. “Het Straatje en heel Kortrijk verdienen beter dan dit. Een hart onder de riem voor alle horeca die het wel goed menen en keihard hun best doen.”
Natalie Eggermont, federaal parlementslid voor PVDA, reageert geschokt op Facebook: “Dit toont hoe diepgeworteld en ernstig het probleem is. Dat lossen we niet op met te zeggen “houd je hand op je drankje” of “zorg voor elkaar”. Wanneer gaan we dit eindelijk serieus nemen? Laat de gebeurtenissen in Kortrijk een wake-up call zijn aan alle politici die denken dat het allemaal zo erg niet is.”
Dit artikel wordt geleidelijk aan verder aangevuld met nieuwe reacties.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier