Kortrijk en Zwevegem geven lening aan Lago

Het zwembad LAGO in Zwevegem. © GJZ
Geert Vanhessche
Geert Vanhessche Medewerker KW

Kortrijk en Zwevegem bereikten een akkoord met LAGO over een finaal steunpakket naar aanleiding van de verliezen die LAGO leed ten gevolge van de energiecrisis en de stijgende inflatie. Zowel Kortrijk als Zwevegem lenen LAGO geld, maar geven geen extra subsidie.

“Dat LAGO steun vroeg aan beide lokale besturen hoeft niet te verbazen. Heel wat ondernemingen kwamen tijdens de energiecrisis in zwaar weer terecht en dat is voor zwembaden niet anders. Deze hadden nog meer te lijden onder de hoge energieprijzen. Verder was er het hoge inflatieniveau van de voorbije twee jaar. Dit leidde tot een liquiditeitsnood op korte termijn”, zegt Zwevegems schepen van Financiën, Eliane Spincemaille (CD&V).

Onafhankelijke audit

Kortrijk en Zwevegem zitten in een PPS-structuur (publiek-private samenwerking, red.) met LAGO als private partner die Kortrijk Weide en Zwevegem Fit. uitbaat. Vandaar dat LAGO aan beide lokale besturen om hulp vroeg.

Er werd een onafhankelijke audit uitgevoerd door financieel dienstverlener BDO. “De belangrijkste conclusie was tweeledig: een extra subsidie werd uitgesloten, terwijl er wel werd aanbevolen dat de stad en de gemeente actie ondernemen om de liquiditeitsnood op korte termijn te lenigen.”

Enkel nog goedkeuring van gemeenteraden nodig

Er werd verder onderhandeld met een finaal akkoord tot gevolg, wat reeds goedgekeurd werd door beide schepencolleges. Het ligt nog ter goedkeuring voor op de beide gemeenteraden van februari. “Er werd overeengekomen dat Kortrijk een achtergestelde lening geeft aan LAGO van 2.136.375 euro. Zwevegem stelt een lening ter beschikking van 1.537.203 euro, wat het totaalbedrag op 3.673.578 euro brengt. Dit sluit nauw aan bij wat in de audit werd bepaald”, aldus Spincemaille.

Investeringsprogramma

In ruil voor de lening zal LAGO een kapitaalsverhoging doorvoeren van 1.266.527 euro tegen 31 juli 2026. Zo kan men de komende jaren een investeringsprogramma uitvoeren in LAGO Weide en Speelpunt Zwevegem om extra bezoekers aan te trekken. Verder zullen de tarieven voor het recreatiezwemmen in 2024 niet geïndexeerd worden en de populaire familiepas in Kortrijk Weide (10 beurten) wordt verlaagd van 99 naar 79 euro.

Sportschepen Raf Deprez (CD&V) toont zich tevreden met de overeenkomst. “Alle partijen in de PPS-samenwerking dragen hun steentje bij zodat de toekomst van LAGO Kortrijk-Zwevegem nu veilig gesteld wordt. Deze deal laat LAGO zelfs toe om verder te investeren in Lago Club Zwevegem Fit.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier