Koksijde reageert met verbazing over actie tegen uitbreiding Golf Ter Hille: “Geen bedreiging voor landbouwsector en milieu”

Het domein van Golf Ter Hille in Koksijde. © MVO
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

De verbazing van de Koksijdse burgemeester Marc Vanden Bussche en Jan Deramoudt, directeur van Golf Ter Hille, was groot toen het hen ter ore kwam dat de provinciefractie en Groen West-Vlaanderen vandaag (vrijdagnamiddag) een actie zouden plannen om hun ongenoegen te demonstreren over de geplande uitbreiding van het golfterrein. Koksijde reageert en benadrukt dat de uitbreiding helemaal geen bedreiging vormt voor de landbouwsector en het milieu.

Maarten Tavernier (provincieraadslid Groen) en Jeremie Vaneeckhout (Vlaams Parlementslid en covoorzitter Groen) voeren deze actie om aan te tonen dat niet de natuur de grootste bedreiging vormt voor de landbouwsector, maar in dit geval wel de 30 hectare die wordt voorzien voor de uitbreiding van het golfterrein. Ze zijn van mening dat herbevestigd agrarisch gebied een vorm van rechtszekerheid zou moeten bieden aan de landbouwactiviteiten.

Golfsport en landbouw

Burgemeester Vanden Bussche en directeur Deramoudt betreuren de polarisatie tussen verschillende belangengroepen die ook nu weer in de schijnwerpers wordt gezet door de ogenschijnlijke tegenstelling tussen de golfsport en de landbouw. “Golfbanen zijn een oase van ontspanning, maar sommigen zien ze als een bedreiging voor landbouwgrond en het milieu. Dit is helaas een misvatting die standhoudt door onwetendheid. Koksijde Golf ter Hille was van in het begin intrinsiek gemotiveerd om de natuur op onze golfbaan te ontwikkelen en te versterken, niet alleen vanuit maatschappelijk belang, maar ook omdat een rijk aanbod aan flora en fauna golfers aantrekt. We kunnen niet ontkennen dat golfbanen kostbare landbouwgrond in beslag nemen. Maar ze dienen als bastion tegen oprukkende verstedelijking en bouwactiviteiten. Koksijde Golf ter Hille wordt beheerd door het Autonoom Gemeentebedrijf Koksijde, een extern verzelfstandigd agentschap en er is hier geen sprake van een begeleidend vastgoedproject.”

“Bij de onteigeningen voor de vroege aanleg van de golf, waren de betrokken boeren op de hoogte gesteld dat een eventuele uitbreiding van de golf tot de mogelijkheid behoorde. Ze werden destijds ook correct vergoed. Het plangebied is vandaag volledig bestemd als agrarisch gebied, dat via de ruimtelijke visie voor landbouw, natuur en bos voor het buitengebied Kust-Polders-Westhoek werd aangeduid als herbevestigd agrarisch gebied (HAG). Voor de uitbreiding van de golfterreinen is een herbestemming naar recreatiegebied vereist, wat juridisch vastgelegd wordt in een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) op gemeentelijk (bij delegatie). Naar analogie met de realisatie van het bestaande golfterrein gaat de gemeente Koksijde op zoek naar compensatie voor de getroffen landbouwers.”

Momenteel is een provinciaal RUP voor de reconversie van de militaire vliegbasis in Koksijde lopende, waarin een grote oppervlakte bestemd als militair domein zal worden herbestemd, o.a. als agrarisch gebied. Dit geeft Koksijde een troef die de vereiste compensatie kwantitatief mogelijk maakt. De Deputatie heeft kennis genomen van de vraag van het college van Koksijde en gaf het akkoord met de compensatie van ca. 30,3 ha HAG in het PRUP Reconversie Militaire basis Koksijde, in functie van de uitbreiding van het golfterrein.

Duurzaam en milieuvriendelijk

Koksijde Golf ter Hille streeft naar duurzaamheid en milieuvriendelijkheid. Het gebruik van water, mest en pesticiden op de golfterreinen neemt af, het aantal beschermde soorten op het golfterrein neemt toe. “Bij de aanleg van ons nieuwe golfterrein op voormalige landbouwgrond wordt zelfs nieuwe natuur gecreëerd met een accent voor een beter en efficiënt waterbeheer door onder meer waterbesparende technologieën en de creatie van wetlands”, zegt de burgemeester.

“Deze duurzame aanpak draagt bij aan de biodiversiteit en het milieubewustzijn, waardoor Golf ter Hille een model wordt van verantwoordelijk en duurzaam ontwerp. Ook Golf Vlaanderen onderschrijft onze visie rond natuur-en milieuvriendelijk beheer. Golf Vlaanderen speelt een voortrekkersrol in de Green deal Sportdomeinen. In de Inspiratiegids Biodiversiteit van deze Green Deal wordt Golf ter Hille als lichtend voorbeeld genoemd. Het gras dat er groeit, hoort hier thuis, en ook de lokale flora en fauna, van zeldzame orchideeën tot bijzondere vogelsoorten, voelt zich hier thuis. Er is hier sprake van een hoge biodiversiteit, een natuurlijke balans en een gezonde omgeving.”

Samenwerken

Koksijde Golf ter Hille werkt nauw samen met lokale natuurverenigingen als Natuurpunt, Huismussenwerkgroep Koksijde, NWG De Kerkuil voor hun expertise en raad. Kleinschalige projecten kwamen tot stand zoals het plaatsen van nestkasten en kunstmatige broedpalen (voor ooievaars, huiszwaluw, spreeuwen). Er werd een ijsvogelwand gebouwd, projecten rond de huisvesting van boeren- en oeverzwaluwen zijn in volle ontwikkeling. Golfbanen dragen ook bij aan de lokale economie (ze creëren werkgelegenheid), trekken toeristen en golfers aan. “Hoewel de polarisatie tussen golfsport en landbouw soms intens kan zijn, is het essentieel om te erkennen dat er manieren zijn waarop beide activiteiten harmonieus kunnen samenleven. En Koksijde is daar een voorbeeld van”, besluit de burgemeester. “Het is van belang om de dialoog open te houden en samen te werken aan oplossingen die het welzijn van zowel golf als landbouw bevorderen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier