Inwoners uit Tielt zijn gelukkig, maar hebben bitter weinig vertrouwen in lokale politiek
Uit de nieuwste Gemeente-Stadsmonitor, de driejaarlijkse barometer van het Agentschap Binnenlands Bestuur, blijkt dat 82 procent van de Tieltenaars zich gelukkig voelt, terwijl 85 procent tevreden is over de eigen buurt. Minder positief is dat slechts 18 procent vertrouwen heeft in het stadsbestuur. Dat is een pak onder het Vlaamse gemiddelde van 29 procent. We gingen op zoek naar een verklaring.
Volgens schepen Vincent Byttebier (CD&V) heeft het tanende vertrouwen in de politiek te maken met de individualisering van de maatschappij. “Vroeger had je sterke middenveldorganisaties of vakbonden die als een soort tussenniveau de politieke keuzes vertaalden naar de burger. Maar dat niveau is grotendeels verdwenen. In de plaats daarvan heb je heel veel individuen en heel veel meningen, terwijl er ook te veel onwetendheid is. Gekoppeld aan sociale media zorgt dat ervoor dat alles vaak op één hoop gegooid wordt. Die verhuisplannen van de Lidl bijvoorbeeld liggen nu pas bij ons op tafel, maar op sociale media lijkt het bijna alsof het om een project gaat van het stadsbestuur.”
“Anderzijds is het wel onze taak om een visie te ontwikkelen en keuzes te maken. En die keuzes zullen niet altijd bij iedereen even populair zijn. Maar ze zijn wel altijd gefundeerd. Het probleem is dat je als beleidsmaker zelden of nooit de tijd of de ruimte krijgt om die procedures grondig uit te leggen. Hetzelfde geldt voor grote dossiers als de collegesite of de academies. Daar hebben we de voorbije jaren keihard aan gewerkt. Maar omdat er op het terrein niets verandert, denken mensen dat we al vijf jaar met onze vingers zitten te draaien. En dat is jammer.”
Nochtans veel participatiemogelijkheden
Schepen Pascale Baert (Iedereen Telt), bevoegd voor onder meer wijkwerking en participatie, is tevreden dat Tieltenaars zich goed voelen in hun eigen buurt, maar moet ook toegeven dat niet alle cijfers even rooskleurig zijn. “De twee slechtste scores gaan naar participatie en vertrouwen, terwijl we op vlak van participatie toch grote inspanningen leverden. Zo kon men bij de opmaak van het meerjarenplan mee de prioriteiten bepalen, bij de aanleg van speelpleintjes betrekken we de buurt en twee tot drie keer per jaar bevragen we een willekeurig geselecteerd panel om de mening van de stille meerderheid in kaart te brengen.”
Volgens Baert liggen het mobiliteitsplan en het zwembad wellicht aan de basis van de slechte scores qua vertrouwen. “Een bevraging is altijd een momentopname van een subjectief gevoel, al wil ik daarmee de resultaten niet wegrelativeren. Ik vermoed dat de aanpassingen aan het mobiliteitsplan die deze week nog ingaan, de burger het terechte gevoel zal geven dat er wel degelijk rekening gehouden wordt met hun bevindingen. Het klopt dat het dossier van het zwembad dan weer geen schoolvoorbeeld van goed bestuur is geweest, maar de verantwoordelijkheid ligt letterlijk bij alle partijen en mandatarissen gezien dit dossier al drie legislaturen aansleept.”
“Wat het gebrek aan vertrouwen in de politiek betreft, er zijn op Vlaams en federaal vlak vreemde zaken gebeurd. Tel daarbij de ‘klavierridders’ die op sociale media het debat verzuren en dan kom je helaas in een vicieuze cirkel van negativiteit terecht. Samen, kiezers én mandatarissen, moeten we dat omkeren, willen we onze democratie redden van populisme, gebrek aan visie en gepruts in de marge.” (SV)
Wat zegt de oppositie over de cijfers?
Vooruit: “Het verhaal van de knip heeft het vertrouwen geschaad van de Tieltenaars”, vindt Simon Bekaert (Vooruit). “Bovendien is er door deze meerderheid in alle grote dossiers, zoals de collegesite, de zuiderring of de uitbreiding van de academies amper vooruitgang geboekt. En dan zwijgen we nog van het zwembad. Het oordeel van de burger is terecht.”
TeaM 2024: “Dit bevestigt wat we zelf al langer voelen op straat”, zegt Veerle Vervaeke. Zij zit in de gemeenteraad in de fractie N-VA/Open VLD, maar trekt straks met het nieuwe TeaM 2024 naar de kiezer. “Noch de burgers, noch de gemeenteraadsleden worden door het schepencollege betrokken bij de besluitvorming. Er wordt veel gepraat over participatie, maar er wordt niet geluisterd. Veel geblaat, maar weinig wol. Het moet anders. En dat hebben we zelf ook al benadrukt bij de voorstelling van TeaM 2024. We staan al vijf jaar stil en moeten de stad weer in beweging krijgen.”
Groen: Ook de groenen zijn scherp. “In drie aparte peilingen die de laatste vier maanden verschenen zijn, scoort het stadsbestuur in de ogen van de inwoners slecht”, aldus voorzitter Herman Duprez. “Er is veel werk aan de winkel. 60 procent van de inwoners vindt het traject naar school onveilig, 74 procent is ontevreden over de toestand van de fietspaden. Verandering is nodig. Wij willen van Tielt een groenere stad maken, met mobiliteit op maat van de mens.”
N-VA: Ook Henk Mauws (N-VA) wijst in de eerste plaats naar het mobiliteitsplan als verklaring voor het lage vertrouwen, al is hij iets milder van toon. “Het zwembad zal wellicht minder een rol spelen, want per slot van rekening kan je dat dossier moeilijk los zien van de fusie en dat beseft de burger wellicht zelf ook. Anderzijds is het zo dat er in grote dossiers weinig zichtbare vooruitgang was. Corona kan een rol gespeeld hebben en achter de schermen zal wellicht veel onzichtbaar werk verzet zijn, maar veel realisaties zijn er in deze legislatuur niet geweest. En daar kijkt de burger naar. Het is zaak om daar in de volgende legislatuur verandering in te brengen en het vertrouwen weer op te krikken.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier