Hoogste aantal dossiers schuldbemiddeling van West-Vlaanderen in Ingelmunster, Liesbeth Holvoet (Vooruit) maakt zich ernstige zorgen

Liesbeth Holvoet. (gf) © FODI
Redactie KW

Bij het opvragen van de meest recente cijfers omtrent collectieve schuldenregelingen blijkt Ingelmunster er met kop en schouders bovenuit te steken, namelijk met 52,3 dossiers per 1.000 inwoners. Dit is het hoogste cijfer van West-Vlaanderen. Liesbeth Holvoet (Vooruit) maakt zich ernstige zorgen.

Vicky Reynaert (Vooruit) vroeg de meest recente cijfers op omtrent collectieve schuldenregelingen in België. Een collectieve schuldenregeling is een gerechtelijke procedure om schuldproblemen aan te pakken. Het OCMW begeleidt cliënten in het afbetalen van hun schulden. Zo worden mensen met schulden beschermd voor een aantal jaren tegen de schuldeisers.

Uit die cijfers blijkt dat West-Vlaanderen koploper is in het aantal schuldbemiddelingen en Ingelmunster het hoogste aantal dossiers collectieve schuldenbemiddeling scoort binnen de provincie, namelijk 52,3 dossiers per 1.000 inwoners. Ter vergelijking: in Oostende, een stad die ook hoog scoort, ligt het aantal dossiers op 29,5 per 1.000 inwoners.

Te hoge drempel?

Liesbeth Holvoet, gemeenteraadslid voor Vooruit, maakt zich oprecht zorgen om die cijfers. “Waarom scoort een gemeente zoals Ingelmunster zo hoog in de aanvragen voor collectieve schuldbemiddeling? Wachten de mensen te lang om de stap te zetten om hulp te vragen? Is de drempel te hoog om op tijd hulp te zoeken?”

“De inwoners van Ingelmunster vinden blijkbaar pas de weg naar het OCMW wanneer de schuldenberg al te hoog is. Hoe kunnen we eraan werken om de drempel lager te maken zodat inwoners vroeger hulp vragen? Kiest de gemeente voldoende voor een preventieve aanpak, zoals mensen begeleiden naar een geschikte job voor de schuldenberg te hoog is? Begeleiding bij het zoeken naar goedkopere energiecontracten, gsm-abonnementen, tv- en internetcontracten…”, vraagt Liesbeth zich af.

In de gemeenteraad van 20 februari zal Liesbeth om meer duidelijkheid vragen omtrent deze cijfers en naar de aanpak van de gemeente om hiermee aan de slag te gaan. “Bij Vooruit vinden wij het belangrijk om als gemeente oog te hebben voor (kans)armoede en inwoners die het even moeilijk hebben”, besluit Liesbeth. (Patrick D.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier