Het gemeenterapport van Kuurne: Nieuwe basisschool Nest mooie kers op de taart

De nieuwe school Nest is de kers op de taart voor deze legislatuur. © RB
Rémi Bruggeman
Rémi Bruggeman Medewerker KW

Op zondag 13 oktober mag je weer kiezen wie de komende zes jaar je gemeente zal leiden. Maar hoe heeft het huidige gemeentebestuur het gedaan? Welke projecten werden gerealiseerd, welke op de lange baan geschoven? Wat pakte het bestuur goed aan, waar werd geflaterd? Je ontdekt het in dit gemeenterapport.

Wat gebeurde er bij de vorige lokale verkiezingen in 2018?

Na de verkiezingen in 2018 kreeg de Ezelgemeente een bestuur met CD&V, Vooruit-Groen en N-VA. Francis Benoit (CD&V, ondertussen Burg+) bleef zo burgemeester, want zijn partij haalde 10 van de 23 zetels binnen. De andere meerderheidspartijen scoorden allebei vier gemeenteraadszitjes. De drie partijen bundelden opnieuw de krachten. VLD-Nieuw Kuurne was zo de enige oppositiepartij met vijf zetels. Voordien was er al een schepenwissel afgesproken in 2022. Geen verrassingen met een motie van wantrouwen in Kuurne: Els Verhagen (Groen) verving Johan Bossuyt, Willem Vanwynsberghe (CD&V) nam de plek in van Ann Messelier en Annelies Vandenbussche (Vooruit) verving Francis Watteeuw. In november 2022 dienden ook gemeenteraadsleden Geert Veldeman (Nieuw Kuurne) en Fanny Decock (Open VLD Kuurne) hun ontslag in. Tom Leece en Severino Werbrouck kwamen in hun plaats. Begin dit jaar zag ten slotte Burg+ het levenslicht, een samenwerking tussen CD&V, Open VLD en enkele onafhankelijken. Vooruit-Groen trekt zoals de vorige keer als kartel naar de kiezer.

Lees verder onder de verkiezingsuitslag van 2018

Wat waren de belangrijkste realisaties?

Aan het begin van de legislatuur werd er een meerjarenplan opgesteld voor de periode 2020-2025. Er zou 28 miljoen euro worden geïnvesteerd in Kuurne. En de resultaten zijn er ondertussen wel naar. In de bestuursperiode lag het centrum een tijd open door de werken, maar dat is uiteraard onvermijdbaar. Op het einde van deze legislatuur kan de Kuurnenaar trots zijn op het vernieuwde Marktplein en Tramstatie. De noodzakelijke rioleringswerken die horen bij de centrumvernieuwing kwamen ook tot z’n einde, tot jolijt van de bewoners van onder andere de Harelbeeksestraat. Ook aan de sportliefhebbers werd gedacht met een nieuw kunstgrasveld én nieuwe sportvloer. De langverwachte nieuwe school Nest werd een feit: de basisschool huisvest 245 leerlingen en is een toonbeeld van wat een moderne school moet zijn. Ze is gelegen op een terrein van 10.000 vierkante meter dicht bij de renbaan, heeft veel groen en aandacht voor ontspanning. De bouw kostte ongeveer 8 miljoen euro, waarvan 5 miljoen gefinancierd door de Vlaamse overheid en 3 miljoen door Kuurne zelf. De sporthal wordt ‘s avonds ook gebruikt door de gemeente.

Waar sloeg het gemeentebestuur de bal mis?

In het Sportpark is er ‘s nachts soms overlast, al is er hiervoor gedeelde verantwoordelijkheid met de politiezone. In juli schakelde men al bij met de invoering van het SAVE-netwerk (buurtinformatienetwerk Samen Alert zijn Voor Elkaar). Verder ondervonden de buurtbewoners met de centrumvernieuwing af en toe hinder door de werkzaamheden, maar dat is ergens ook normaal. Hetzelfde geldt voor het uitstel van de aanpak van de Hippodroomsite. Het Ruimtelijk Uitvoeringsplan daarvoor was vooraf eigenlijk al aangekondigd voor 2035, dus er is nog tijd genoeg. Toch een foutje was de aankoop van de parkeermeters die niet gebruikt worden. Het gaat hier om een investering van maximaal €100.000. Volgens het gemeentebestuur was het nooit de bedoeling om betalend parkeren in te voeren. De parkeermeters zouden de bestuurder van een parkeerbiljet voorzien met het uur van aankomst en vertrek. Uiteindelijk is dan toch gekozen voor de blauwe kaart, maar dan was het kwaad al geschied en de meters aangekocht… De gemeente wil de meters nu van de hand doen en burgemeester Benoit gaf aan dat er al drie verkocht zijn.

Hoe blikken we terug op de voorbije zes jaar?

Het gemeentebestuur doet het goed en doet ook meestal wat het belooft. De centrumvernieuwing is ingezet en de nieuwe school Nest is er gekomen. Er zijn ook een aantal interessante keuzes te maken. Wat bijvoorbeeld met Kuurne-Brussel-Kuurne? Is het nog de moeite waard om er een groot budget voor uit te trekken? Op dit moment ligt het finishcontract nog twee jaar vast.

In Kuurne doemt stilaan ook het ‘fusiespook’ op. “Is Kuurne al verkocht aan Kortrijk?”, luidde een stoute vraag vanuit het publiek op het UNIZO-debat. Elke partij gaf aan niet te willen fuseren, maar een sterke intergemeentelijke samenwerking moet wel kunnen. “Kuurne is een gemeente die dezelfde problemen heeft als verstedelijkte gebieden”, vatte de burgervader het toen mooi samen. “Maar het is belangrijk dat we onze Kuurnse identiteit behouden. We mogen geen kleurloze ziel worden.”

Burgemeester Francis Benoit lijkt grote kans te maken zijn mandaat te verlengen. Op het UNIZO-debat in de Kubox op maandag 9 september gaf hij aan dat hij graag met de huidige coalitie, dus met Vooruit-Groen en N-VA, verder wil.