Groen Tielt stapt uit coalitie: “Het mobiliteitsplan voldoet niet”
Groen stapt uit de bestuursmeerderheid in Tielt. De partij, die één zetel heeft in de gemeenteraad, kan zich naar eigen zeggen niet verzoenen met het nieuwe mobiliteitsplan dat eraan komt. “We hebben al lang het gevoel dat we weinig te zeggen hebben”, zegt voorzitter Herman Duprez. “Dat het doorgaand zwaar verkeer niet geweerd zal worden was de druppel.”
Sinds de gemeenteraadsverkiezingen eind 2018 vormden CD&V (13 zetels), Iedereen Tielt (4 zetels) en Groen (1 zetel) samen een zeer ruime bestuursmeerderheid in Tielt, met Vooruit (2 zetels) en Open Vld/N-VA (7 zetels) op de oppositiebanken. Groen heeft geen schepenen, al zetelde gemeenteraadslid An Vanden Bussche tot voor kort wel aan de kant van de meerderheid. Met nog ruim anderhalf jaar te gaan tot de volgende gemeenteraadsverkiezingen in oktober 2024 komt daar nu verandering in.
“Al te vaak werden er beslissingen boven ons hoofd genomen door het schepencollege en werden we nergens bij betrokken”, zegt Herman Duprez (Groen). “We kregen het gevoel dat we niet echt meetelden. In november kregen An (Vanden Bussche – red.) en ik voor het eerst de grote lijnen van het nieuwe mobiliteitsplan te zien, toch een erg belangrijk thema voor ons. Toen we vroegen of dat nog grondig aangepast kon worden, bleek dat niet het geval. Vooral het feit dat het doorgaand zwaar vrachtverkeer niet geweerd zal worden uit het centrum was voor ons de druppel. We kunnen niet blijven wachten op die langverwachte vervollediging van de ring. Heel veel Tieltenaars vinden het onveilig fietsen in de stad (dat bleek ook duidelijk uit onze Veloveilig-rondvraag, waarbij Tielt de slechtste score van Vlaanderen haalde – nvdr.).In het bestuursakkoord uit 2019 staat ook letterlijk dat het doorgaand verkeer geweerd zal worden. Dus hier trekken we de grens.”
Nog volgens Duprez staat het mobiliteitsplan – waar wij voor alle duidelijkheid nog geen blik op hebben kunnen werpen – wel vol goede bedoelingen. “We zijn zeker voorstander van meer zone dertig en meer fietsstraten. Maar dan moeten er ook flankerende maatregelen komen om dat te handhaven. En dat zit er ook niet in. Het plan bevat goede ideeën, maar het is te zwak naar ons aanvoelen. Met dit mobiliteitsplan wordt het centrum niet autoluwer en niet veiliger. Drastischere maatregelen zijn nodig.”
Simon Bekaert van oppositiepartij Vooruit, die ondertussen al vier jaar ijvert voor het bannen van vrachtverkeer uit het centrum, komt ook met een reactie op het vertrek van Groen. “We zijn blij dat Groen nu toch tot inzicht is gekomen, alleen spijtig dat het zo lang moest duren. We zullen dan ook ons eerdere punt tot weren van het zwaar doorgaand verkeer door ons stadscentrum, voor de vierde keer agenderen op de eerstvolgende gemeenteraad. We blijven doorduwen.”
Burgemeester Luc Vannieuwenhuyze (CD&V) laat weten later vandaag met een schriftelijke reactie te komen op het vertrek van Groen. Feit is dat Tielt er, met nog ruim anderhalf jaar te gaan tot de volgende gemeenteraadsverkiezingen een oppositiepartij bij heeft. (SV)
Meerderheid reageert op vertrek van Groen
Groen Tielt deelde de meerderheid gisteren mee dat zij de bestuurscoalitie wenst te verlaten. De reden die zij hiervoor aanhalen is een naar hun mening ontoereikende invulling van het toekomstige mobiliteitsplan. Vanuit de overige twee meerderheidspartijen (CD&V en Iedereen Tielt) werd nog gepoogd te wijzen op de fasering van dit verkeersleefbaarheidsplan waarbij de haalbaarheid van de verschillende verdere fasen telkens afhangt van infrastructurele aanpassingen waarbij ook het Vlaams Gewest, AWV, de Vervoerregio Midwest, De Lijn, de NMBS en Infrabel,… betrokken zijn. De eerste fase wordt de komende weken gefinaliseerd om deze zomer nog uitgerold te worden. Conclusies zijn momenteel dan ook voorbarig.
De bestuursmeerderheid zal dan over dit verkeersleefbaarheidsplan uitgebreid communiceren. Het mobiliteitsplan maakt deel uit van een ruimer bestuursakkoord dat tussen de drie partijen was afgesproken en dat zijn financiële weerslag vindt in het meerjarenplan. De twee overige en resterende partijen blijven achter het bestuursakkoord en meerjarenplan staan en zullen hun engagement naar de burger van Tielt trouw naleven. De meerderheid blijft ervan overtuigd dat er deze bestuursperiode reuzenstappen gezet zullen worden naar een leefbaarder en verkeersveiliger Tielt.
Doordat Groen geen vertegenwoordiging in het college voor Burgemeester en Schepenen had en dat de bestuursploeg nog mag rekenen op een ruime meerderheid van 17 van de 27 zetels, zal het vertrek van Groen geen impact hebben en komt de continuïteit van het beleid niet in het gedrang.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier