Groen licht voor fusie tussen Ruiselede en Wingene: Raad van State verwerpt argumentatie van oppositiepartij Respect
In haar arrest van 28 maart verwerpt de Raad van State, bij monde van kamervoorzitter Jan Clement, voor de tweede maal de vordering van oppositiepartij Respect om de geplande fusie tussen Ruiselede en Wingene te schorsen. Volgens de Raad van State zijn er onvoldoende argumenten om de hoogdringendheid in te roepen en worden eveneens de mogelijke nadelen rond de fusiebeslissing verworpen.
De ‘terechtzitting’ zoals de samenkomst voor de Raad van State formeel wordt genoemd, gebeurde op 15 maart in aanwezigheid van maar liefst zes advocaten: de oppositiepartij Respect en referendum-organisator Stijn De Ram, ook aangeduid als ‘verwerende partij’ werden bijgestaan door advocaat Simon Bekaert uit Tielt. De gemeente Ruiselede schakelde advocaten Bart Martel, Kristof Caluwaert en Quinten Jacobs uit Brussel in en de gemeente Wingene is betrokken als ‘tussenkomende partij’, vertegenwoordigd door advocaat Wim Rasschaert uit Zottegem. Op basis van het advies van eerste auditeur Iris Verheven deed de Raad van State nu uitspraak op 28 maart.
Niet dringend
Dat arrest verwerpt alle argumenten die oppositiepartij Respect en Stijn De Ram aanhaalden, om de fusiebeslissing te schorsen. Volgens de Raad van State is er vooreerst geen sprake van hoogdringendheid in dit dossier, een van de argumenten van de tegenstanders van de fusie. Daarbij werd geargumenteerd dat de geplande fusie een grote strategische en financiële impact heeft en dat de tegenstanders van de fusie een ‘ernstig nadeel’ ondervinden bij gebrek aan een uitspraak vóór de deadline van 1 juni 2024.
Fusie beletten
Volgens de advocaten van de gemeente Ruiselede is het de verzoekers tot een schorsing in essentie alleen maar om te doen om het ontstaan van de fusiegemeente te voorkomen en te beletten dat de verkiezingen voor de fusiegemeente plaatsvinden en voorbereid worden. “De nieuwe gemeente komt echter niet tot stand als gevolg van de bestreden beslissing, maar pas ten gevolge van het samenvoegingsdecreet”, aldus de advocaten.
Bovendien meent het arrest dat de fusie-tegenstanders geen nadeel kunnen aantonen, omdat er vanwege Ruiselede en Wingene voorlopig nog alleen een intentieverklaring tot fusie is, er vandaag enkel een periode van lopende zaken start en het Vlaams parlement uiteindelijk nog het fusiedecreet moet goedkeuren. “Het verband tussen het bestreden fusievoorstel en de nadelen is uit juridisch oogpunt onvoldoende aangetoond”, aldus het arrest. “Samengevat, blijkt dat er niet is voldaan aan de cumulatieve grondvoorwaarde van de spoedeisendheid. Dit volstaat om de vordering in haar geheel te verwerpen.”
Ontgoocheld
In een eerste reactie reageert oppositieraadslid Hannes Gyselbrecht (Respect) ontgoocheld. “Het arrest schuift de hete aardappel eigenlijk door naar het Vlaams parlement dat uiterlijk tegen 8 mei uitspraak zal moeten doen”, zegt Gyselbrecht. “We hebben opnieuw een veldslag verloren, maar nog niet de oorlog.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier