‘Gezond Verstand Kortrijk’ haalt inspiratie bij Dimitri Dedecker: “Luisteren naar de stem van het volk”

Tom De Vlaeminck en Philippe Gosselin van ‘Gezond Verstand’. © JVGK
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

‘Gezond Verstand’, de partij van Dimitri Dedecker (zoon van Jean-Marie) in Nieuwpoort, maakt een doorstart in Kortrijk. In Kortrijk werd de nieuwe afdeling van de partij dinsdagvoormiddag voorgesteld. ‘Gezond Verstand Kortrijk’ is een nieuwe politieke beweging die het traditioneel politiek landschap wil doorbreken en een frisse wind van verandering wil brengen naar Kortrijk. “We willen aan de boom schudden, het is tijd voor verandering”, luidt het.

Voorlopig zijn er twee namen bekend van de nieuwe beweging ‘Gezond Verstand’ in Kortrijk: Tom De Vlaeminck en Philippe Gosselin. “Steeds vaker zijn politieke oplossingen maatschappelijk lege dozen met uitgeholde compromissen, die enkel de perceptie dienen. De partijen die aan de macht zijn, willen aan de macht blijven. Dat is de drijfveer. Het is niet langer een goed bestuur voor het algemeen belang. De mensen zijn hun vertrouwen in de politiek verloren”, zegt Philippe Goselin. “Het is tijd dat daar verandering in komt: we willen aan de boom schudden.” De nieuwe partij is volgens Philippe een burgerbeweging die niet bestaat uit ‘beroepspolitiekers’: het zijn vrijdenkers met gezond verstand. “Het is tijd voor verandering. We willen de stem van het volk horen en gerichte realistische oplossingen zoeken.”

Nieuwe tijdperk

Het adagium van de beweging Goed Verstand Kortrijk is dialoog, mobiliteit, veiligheid en geloofwaardigheid. “We willen luisteren naar wat de mensen bezighoudt. Een voorbeeldje: stad Kortrijk plant hier en daar een pak flitspalen en/of camera’s in de straten en op de wegen: de bedoeling is veel geld incasseren. De mobiliteit loopt al langer in de soep en er komt maar geen oplossing. Idem voor de veiligheid, denk maar aan de stationsbuurt. Kortom: we willen verandering, een nieuwe benadering van politiek, gericht op het algemeen belang en de behoeften van de burger.”

“De drie V’s: vrijheid, veiligheid, verantwoordelijkheid zijn drie pilaren die onlosmakelijk verbonden zijn. Vrijheid zonder veiligheid is een utopie. Veiligheid zonder verantwoordelijkheid is een dictatuur”

De lancering van ‘Gezond Verstand Kortrijk’ luidt volgens de leden een nieuw tijdperk in van politiek engagement en betrokkenheid in Kortrijk. “Het kan de start zijn voor een breder project in Vlaanderen”, zegt Tom De Vlaeminck. Is Gezond Verstand nieuw? Niet echt. Het is een slogan van Dimitri Dedecker, de zoon van Jean-Marie Dedecker, burgemeester van Middelkerke en N-VA lijsttrekker. ‘Gezond Verstand Kortrijk’ inspireerde zich op ‘Gezond Verstand Nieuwpoort’, de lokale partij van Dimitri Dedecker.

Parlementaire democratie

“Gezond Verstand Kortrijk is een lokaal initiatief, we delen een gemeenschappelijke beginselverklaring. We delen hetzelfde logo en huisstijl”, duidt Dimitri, die aanwezig was op de persvoorstelling in Kortrijk en Gezond Verstand Nieuwpoort in het leven riep. “Als mensen willen meedoen en onze principes aanvaarden, kan dit regionaal iets groots worden, wie weet.” De naam ‘Gezond Verstand’ doet denken aan de slogan van Lijst Dedecker in 2007: ‘De partij van het gezond verstand’. Mijn vader is op de hoogte.”

“Onze principes rond vrijheid, dialoog, mobiliteit en geloofwaardigheid vormen de basis van een dynamische politieke beweging die zich niet laat beperken door traditionele ideologieën. Gezond Verstand staat voor een parlementaire democratie met een zo groot mogelijke vrijheid van parlementairen om de verdorven particratie uit de wereld te helpen en de dictatuur van de meerderheid een halt toe te roepen”, aldus Gezond Verstand. “Algemeen belang eerst. De partij nodigt alle burgers uit om deel te nemen aan dit opwindende traject naar een betere toekomst voor Kortrijk”, zegt Tom De Vlaeminck. “De drie V’s: vrijheid, veiligheid, verantwoordelijkheid zijn drie pilaren die onlosmakelijk verbonden zijn. Vrijheid zonder veiligheid is een utopie. Veiligheid zonder verantwoordelijkheid is een dictatuur. Gezond Verstand staat voor een samenleving waarin rechten worden beschermd en waar men elke burger aanmoedigt een actieve, verantwoordelijke burger te zijn.”

Voor meer informatie en contactgegevens kan je terecht op de website www.gezondverstandkortrijk.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier