Zedelgem gaat voor minder restafval en wil nog beter sorteren

De gemeenteraad gaat nog steeds digitaal door.© GF
De gemeenteraad gaat nog steeds digitaal door.© GF
Redactie KW

Gaandeweg verdwijnen dit jaar de vertrouwde bruine en groene huisvuilzakken uit het Zedelgemse straatbeeld. In de voortaan gele en witte zakken voor huisvuil- en bedrijfsafval, zal minder in mogen. Alle plastic verpakkingen van levensmiddelen verdwijnen in de PMD-zak. Een aparte zak voor groenten en fruit volgt volgend jaar.

Wat er in de vuilniszakken mag steken, dat vertelt de afvalkalender dat ook bij elk Zedelgems adres jaarlijks in de bus valt. In de bruine huisvuilzakken mag tot nu toe ‘niet-recycleerbaar brandbaar huishoudelijk afval.’ Dat restafval wil OVAM verminderd zien, om de kostprijs van de afvalverwerking omlaag te krijgen en ons allen milieubewust met afval te doen omgaan.

Meer plastics in P+MD-zak

Uit steekproeven van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij blijkt dat er gemiddeld ruim 40% groente-, fruit- en tuinafval (GFT) steekt, en ruim 9% plastics. Dat wil het gemeentebestuur zowat gehalveerd zien, om de Vlaamse doelstelling tegen 2022 te halen. “Om het én voor onze gemeente, én voor onze inwoners betaalbaar te houden, zullen er vanaf april meer plastics, zoals botervlootjes, in de P+MD-zak mogen. Het aandeel GFT-afval zal vanaf volgend jaar afzonderlijk tweewekelijks opgehaald worden”, zo verduidelijkte schepen van Milieu Arnold Naessens al.

Twee formaten voor GFT-afval

In de jongste gemeenteraad gaf schepen van Financiën Ann Devriendt mee wat de vuilniszakken voortaan zullen kosten. P+MD-zakken van 75 liter worden goedkoper naar 0,15 euro per zak. De grote versie voor scholen, jeugdverenigingen en evenementen blijven op 3,5 euro per stuk. “Ook de huisvuilzak blijft op 1,70 euro per stuk, maar die wordt halfdoorzichtig geel, mag maar 15 kg meer wegen en krimpt tot 60 liter. GFT-afval zal vanaf volgend jaar in twee formaten te verkrijgen zijn: 30 cent voor 30 liter-, 40 cent voor 40 literzakken. Net als deze voor huisvuil en PMD zijn deze enkel op rol te koop in de gemeentehuizen en de gemachtigde handelszaken.”

Nieuw sorteerwerk

Wat te doen met de bruine en groene zakken? “Zolang de voorraad strekt”, stelt schepen Naessens. Zeker nog tot eind dit jaar mogen deze oude 75 literzakken nog op straat gezet worden. “Die zullen, samen met de nieuwe gele exemplaren, blijven opgehaald worden. Doordat we het restafvalgewicht naar beneden zullen krijgen, zullen we week om week het huisvuil- en GFT-afval ophalen. De ene week op woensdag het huisvuil, de andere week de zak met groente-, fruit- en tuinafval. Samen met de communicatiedienst van de afvalintercommunale IVBO, zal onze gemeente over de nieuwe regeling goed communiceren om elkeen mee te krijgen voor dit nieuw sorteerwerk.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.