Yves Miroir vraagt nu ook ontslag van burgemeester Bart Tommelein in dossier rond schepen Kurt Claeys: “Hij was op de hoogte, maar deed niks”

Bart Tommelein ontkent alvast met klem. © EFO
Leen Belpaeme
Leen Belpaeme Medewerker KW

Yves Miroir, die klacht indiende bij het parket van West-Vlaanderen tegen Kurt Claeys, vraagt nu ook het ontslag van burgemeester Bart Tommelein (Open VLD). Volgens het oppositieraadslid was de burgemeester ‘al een tijdje op de hoogte’ van de dubieuze investeringen van Claeys, maar ondernam hij geen actie. Tommelein ontkent alvast met klem. “Dit is een politiek spel om zoveel mogelijk mensen te beschadigen.”

Schepen Kurt Claeys heeft beslist om ontslag te nemen nadat bekend raakte dat er intussen al twee klachten tegen hem werden ingediend. De eerst klacht ging over vermeende belangenvermenging door zijn betrokkenheid bij een architectenbureau. Deze keer wordt aangeklaagd dat hij dubieuze beleggingen zou aanprijzen. De twee klachten komen allebei van Yves Miroir, ooit schepen voor SP.A, later actief bij Groen en ondertussen komt hij op met een nieuwe partij ‘O mens’.

Miroir, beroepshalve advocaat, is tevreden met het ontslag. “Ik had er al om gevraagd en toen werd er niet op ingegaan. Nu wel. Ik vraag ook het ontslag van burgemeester Bart Tommelein want hij is hier al een tijdje van op de hoogte, maar hij heeft nooit actie ondernomen. Hij had de taak om de bevoegde instanties op de hoogte te brengen en heeft dat niet gedaan.”

Toezicht

Miroir diende naar eigen zeggen klacht in omdat hij door verschillende mensen gecontacteerd werd. “Al die mensen hebben schrik en ze vragen me allemaal om hen niet te vernoemen. Het kan niet dat een openbare ambtenaar verschillende vertegenwoordigers van organisaties benadert en hen aanraadt om hun reserves te investeren in dubieuze constructies. Je voelt meteen aan je ellebogen dat dergelijke constructies niet kloppen.”

“De burgemeester had de taak om de bevoegde instanties op de hoogte te brengen en heeft dat niet gedaan” – Yves Miroir

Burgemeester Bart Tommelein is alvast niet van plan om ontslag te nemen. “Ik ben niet op de hoogte van wat Kurt Claeys in zijn privésfeer doet. Dit is een politiek spel om zoveel mogelijk mensen te beschadigen. Ik ben door de schepen op de hoogte gebracht dat er problemen waren met beleggingen van een vriend. Ik heb nu pas vernomen dat er ooit een brief werd verstuurd. De brief kwam van een eigenaar die een fikse leegstandstaks moest betalen en daar van af probeerde te geraken. Ik heb die brief nooit persoonlijk gelezen omdat mijn medewerkers deze persoon hebben laten weten dat hij de correcte procedures moest volgen.”

Onverstandig

Tommelein betreurt dat er nooit eerder een signaal werd doorgegeven via de algemeen directeur. “Er zijn nu vier anonieme getuigen. Dat valt onmogelijk te controleren natuurlijk. Ik heb nu wel de deontologische commissie samengeroepen om te onderzoeken waar dit over gaat. Zeker de beschuldiging rond publieke middelen.”

“Dit is een politiek spel om zoveel mogelijk mensen te beschadigen” – burgemeester Bart Tommelein

Bart Tommelein geeft wel toe dat schepen Claeys op zijn minst onverstandig is geweest.

“Ik weet niet of hij strafrechtelijke zaken heeft gepleegd, maar hij is op zijn minst onvoorzichtig geweest. Ik weet pas sinds kort dat het over grote sommen gaat en buitenlandse firma’s. Dit had niet mogen gebeuren. Het was misschien niet met slechte bedoelingen en hij heeft naïef gedacht dat het geen kwaad kon, maar ik weet als gewezen bankier dat er knipperlichten moeten beginnen branden als er heuse rendementen beloofd worden.”

Yves Miroir is tevreden met het ontslag van Kurt Claeys.
Yves Miroir is tevreden met het ontslag van Kurt Claeys. © EFO

Inschattingsfout

Volgens de burgemeester gaat het om een politiek spel om zoveel mogelijk mensen te beschadigen. “Kurt heeft misschien een inschattingsfout gemaakt, maar hij kan zich op deze manier niet verdedigen.” Wat er nu zal gebeuren in het schepencollege en naar de verkiezingen toe is nog onduidelijk. “We zijn allemaal heel erg onder de indruk. We zitten nu samen om te bespreken wat er moet gebeuren.”

Kurt Claeys stond op de vijfde plaats op de kartellijst Trots op Oostende.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier