Wingense gemeenteraad gaat akkoord met vrijwillige fusie Ruiselede

De Wingense gemeenteraad gaat akkoord met vrijwillige fusie Ruiselede. © NS
Nele Sabbe
Nele Sabbe Medewerker KW

Tijdens de gemeenteraad in Wingene stond het agendapunt tot definitieve beslissing tot vrijwillige samenvoeging van de gemeenten Ruiselede en Wingene. De gemeenteraadsleden stemden positief. De doelstelling is om de nieuwe fusiegemeente op 1 januari 2025 vorm te geven.

De weg naar de definitieve beslissing begon op 25 april 2022, toen de twee burgemeesters aankondigden dat ze de mogelijkheid van een vrijwillige fusie wilden onderzoeken. Daarop volgde een principiële beslissing en werd het gezamenlijke fusievoorstel uitgewerkt. Tijdens de gemeenteraad kwam deskundige uitleg over de werking van de werkgroepen en het tot nu toe geleverde werk. Het besluit was dat er al heel veel werk verricht werd. De oppositiepartijen stelden daarna enkele mondelingen vragen en daarop volgde de positieve beslissing.

Nieuwe functies

Martine Devisscher ( Burgerbelangen) vroeg meer duidelijkheid over het al dan niet behouden van het huidig personeel. Secretaris Jurgen Mestdagh gaf uitleg: “Er is voor ieder personeelslid plaats in de nieuwe organisatie. Er zal enige personeelsbeweging zijn, maar iedereen blijft aan het werk. Momenteel kreeg 80 procent van de werknemers al duidelijkheid over de toekomst. De andere 20 procent wordt ingevuld met nieuwe functies. De oefening was niet zo heel moeilijk en dit omdat Ruiselede over minder personeel beschikt. De puzzel maken, lukt aardig.”

Fabienne Allaert (Burgerbelangen) bracht de ingediende klacht tegen de fusie bij de Raad van State naar voor. “We leggen de klacht bij Raad van State niet naast ons neer, maar we kunnen niet blijven wachten. We doen verder en we hebben geen schrik op een negatief advies”, aldus burgemeester Lieven Huys (CD&V).

Dienstverlening

Pieter-Jan Verhoye (N-VA) uitte zijn twijfel of de nieuwe fusiegemeente groot genoeg zal zijn. “Onze fractie vraagt zich af of de fusie groot genoeg zal zijn binnen het traject van de Vlaamse Overheid. De manier waarop de fusie tot stand kwam, stoort ons wat. Enige inspraak van de inwoners was er niet. Ik wilde dit nog even meegeven.” Hij wilde graag wat meer info over de dienstverlening. “De dienstverlening blijft aanwezig en we garanderen een goede dienstverlening voor elke gemeente. Een mooi voorbeeld is dat het containerpark in Ruiselede blijft. Aan de basis dienstverlening verandert er niet zo veel”, reageerde burgemeester Lieven Huys.

Goede afloop

De stemming verliep heel rustig en de goedkeuring kwam tot stand. Burgemeester Lieven Huys is tevreden met de goede afloop. “De goedkeuring van de fusie door onze gemeenteraad bevestigd dat we de juiste weg zijn ingeslagen. Dit is het resultaat van een zorgvuldige afweging en samenwerking tussen de gemeenten. We kijken met optimisme en vastberadenheid naar de toekomst. We zijn ervan overtuigd dat dit fusietraject zal leiden tot een sterkere en boeiende fusiegemeente. We zijn een gastvrije en respectvolle gemeente en we omarmen Ruiselede ten harte. Dit is één van mijn mooiste wensen”, aldus burgemeester Huys.

De doelstelling is om de fusie rond te krijgen tegen 1 januari 2025. Enkel de Vlaamse overheid moet de fusie nog bevestigen. Er resten nu nog 14 maanden om alles vorm te geven. De Kompasnota, met de visie van beide gemeentebesturen, zal dienen als leidraad voor de verdere samenwerking. In de loop van november krijgen de inwoners een nieuwe fusiekrant. De uitgebreide Kompasnota kan eerstdaags digitaal geraadpleegd worden via www.fusiewingeneruiselede.be/kompasnota.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier