Wijkpolitie is door onderbezetting minder aanwezig in ontmoetingscentra: “Dit najaar verwachten we versterking”

Leen Belpaeme
Leen Belpaeme Medewerker KW

Er was deze zomer niet altijd een inspecteur van de wijkpolitie aanwezig in de ontmoetingscentra in Oostende, zoals aangekondigd met het plan Wijk 2.0. Karel Labens (Vooruit) kwam hierover tussen op de gemeenteraad van Oostende en vraagt aan het stadsbestuur om er ook tijdens de zomermaanden voor te zorgen dat er genoeg permanentie is in de wijken.

De Oostendse politie wilde de bereikbaarheid van de wijkpolitie verhogen door ervoor te zorgen dat er twee keer per week een politie-inspecteur aanwezig is in de ontmoetingscentra om vragen van burgers te beantwoorden. “Het tegendeel is op vandaag waar”, zegt Labens. “Mensen voelen zich in de steek gelaten. In Zandvoorde was er deze zomer bijvoorbeeld geen wijkpolitie aanwezig en de medewerkers van het ontmoetingscentra waren hiervan op voorhand niet op de hoogte gebracht. We dringen er op aan dat Oostende het beleid verandert en opnieuw zorgt voor meer aanwezigheid in de wijken.”

Volgens korpschef Philip Caestecker was er wel een permanentie in de wijkkantoren van de politie maar klopt het dat de aanwezigheid in de OC’s teruggeschroefd werd door een tekort aan personeel. “We hebben dit jaar, tot 31 augustus, 131 van de 163 geplande aanwezigheden gerealiseerd. Dat is een dikke 80 procent dat we aanwezig waren. Ik zal uitleggen hoe het komt dat we er op sommige momenten niet waren. Er is in november 2020 beslist om het korps uit te breiden en we zijn meteen begonnen met rekruteringscampagnes. Er zijn momenteel heel wat rekruten die politieschool volgen. Eind dit jaar mogen we nieuwe mensen verwelkomen. Daarmee moeten we de problematiek van de onderbezetting kunnen oplossen. Om u een idee te geven, deze zomer hebben we bij de interventiepolitie gedraaid op 78 procent van de capaciteit. Voor de wijkpolitie is dat een capaciteit van 84 procent. In de zomer is het bijzonder druk bij ons. Ik geef toch enkele cijfers mee. Je moet er eens bij stilstaan. In juli en augustus hebben we 10.950 meldingen verwerkt, dat is om de 8 minuten een melding, dag en nacht. We hebben in dezelfde periode 7958 interventies gedaan, dat is om de 11 minuten. De interventiepolitie is onze core business. We kunnen niet zeggen tegen mensen die dringende hulp nodig hebben dat we niet kunnen komen. De wijkpolitie verzorgt de helft van de shiften van de strandpolitie.”

De korpschef gaf nog mee dat alle ontmoetingscentra ook verwittigd waren dat er niet altijd een wijkagent zou aanwezig zijn. “Het klopt dat de communicatie is misgelopen in ’t Kasteeltje in Zandvoorde. Dat mag in de toekomst niet meer gebeuren.” Ook de permanentie zou in de toekomst moeten verbeteren. “In oktober starten er nieuwe mensen en ik hoop dat we volgende zomer onze interventiepolitie op volle kracht zullen kunnen laten draaien zonder daarvoor de wijkpolitie in te schakelen. Ik heb heel dankbaar naar mijn personeel toe dat ze tot het uiterste gegaan zijn en ze moesten heel flexibel zijn met rustdagen om alles opgelost te krijgen”, zegt Philip Caestecker nog.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier