Wegentracé nieuwe basisschool valt niet bij iedereen in goede aarde

De tennisvelden moeten voor de weg en parking wijken.© HV
De tennisvelden moeten voor de weg en parking wijken.© HV
Redactie KW

Op en langs tennisvelden op de Groene Meersen in Zedelgem komt een weg en parking voor de geplande school. Dat keurde de gemeenteraad goed. Groen, Vooruit en N-VA vrezen voor toenemende verkeersdruk in de wijk. Ook wordt in watergevoelig gebied de plaats van meer sportruimte ingenomen, was de toon.

De geplande school naast TC Zedelgem zal bereikbaar zijn met een fietsstraat over de Schattingbeek, en langs verkeersluwe wegen doorheen de wijk Groene Meersen. Het hemelwater kan voldoende in de bodem blijven dringen, zo toonde schepen van Openbare Werken Peter Haesaert tijdens de raad.

Zachte verbindingswegen

Volgens schepen van Ruimtelijke Ordening Arnold Naessens dringt een nieuwe school op vraag van Scholengroep Sint-Rembert zich op. Op korte termijn niet meer op de goedgekeurde locatie Zedelgem West, wel in de Groene Meersen. “Het is misschien niet de ideale plek, maar de nabije sportinfrastructuur en de zachte verbindingswegen maken dit een aantrekkelijk project.”

Groen meent dat de school op de geplande locatie de deur openzet naar het woonproject Patrijzenhoek. “De Groene Meersen overstromen te vaak om daar in die mate te bouwen”, meent Martine De Meester.

Verkeersdrukte

“Ook de verkeersdrukte in de wijk wordt alleen maar groter. Andere locaties voor een nieuwe school en een mogelijke nieuwbouw op de bestaande sites zijn door de gemeente onderzocht, maar waar is de publieke info daarover?”

N-VA-fractieleider Eddy De Wispelaere vroeg zich af of er wel voldoende gezocht geweest is naar alternatieven om de school in de kern te kunnen houden? Samen met de handel en het verenigingsleven versterkt een school immers een dorpskern.

“Ook de uitbreiding van accommodatie voor sport en jeugdwerking, zal in de Groene Meersen door de school en woonwijk deels verdwijnen. De tennisclub en Excelsior Zedelgem hebben al meerdere legislaturen vragen.”

Gebrekkige communicatie

De plannen op de infoavond leken te nemen of te laten en op de ingediende bezwaarschriften gaf de gemeente nog geen antwoorden, hekelde de N-VA.

Schepen Naessens moest het toegeven: de communicatie over dit dossier naar de burgers is niet verlopen zoals het zou moeten, omdat de school discretie vroeg. Maar ook op een andere locatie zullen dezelfde problemen rond mobiliteit de kop opsteken. Als politici moeten we creatieve oplossingen zoeken in dit voor de schoolgaande jeugd belangrijk dossier”, sprak schepen Naessens beslist.

Is een school in de dorpskern wel écht niet meer mogelijk? En verrijst naast de school ook de omstreden woonwijk? Of politici meer zullen communiceren en rekening houden met hun bezwaren, daar hebben de wijkbewoners het raden naar. (HV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier