Vooruit en Groen in Izegem opnieuw samen naar de kiezer: “Stad in stilstand in beweging krijgen”

Op de eerste rij herken je v.l.n.r. Sammy Swaenepoel, Patricia Priem, Gwendoline Van Troyen en Claudine Viaene, met daarachter Eva Bossuyt, Julie Vandewatere, met daarachter Matisse Watteel en Nel Ihemedu, Hannes Vanderstraeten met daarachter Balder Clarys, Tristan Dewaele, Marie-Jo Geysmans, Stephan Christiaens en Myriam Vanlerberghe. Op de tweede rij Jimmy Mandeville, Sofie Deblauwe, Isabelle Folens, Chris Lioen, Marnick Viaene, Veerle Renier, Bram Delombaerde, Griet Eeckhout, Vincent Vandommele, Lieven Dejonckheere, Azimnia Dzogovic, Sam Demasure, Simon Vanderschaeve en Anne Mie Descheemaeker. Maureen Vancoillie ontbreekt.
Wouter Vander Stricht

De vooravond van 1 mei leek voor Vooruit en Groen het ideale moment om hun 29 kandidaten voor te stellen. In 2018 gingen ze nog solo naar de kiezer, nu doen ze dat opnieuw samen. En met een duidelijke missie en 29 enthousiaste kandidaten.

In zaal Meilief was Vooruit-Groen in Izegem als eerste partij in Izegem er als de kippen bij om het programma en de kandidaten voor te stellen. Geruggensteund door ervaren mannen als Frank Duhamel en Marc Vanlerberghe van Vooruit en Filip Lombaert van Groen werd opnieuw gekozen om samen een lijst te vormen. “Het doel is duidelijk. Als je impact wil hebben, dan moet je trachten tot de meerderheid te behoren. Wij hebben het geluk gehad te kunnen mee besturen, ik hoop dat deze generatie dit ook kan doen”, aldus gewezen schepen Frank Duhamel. In 2018 trokken beide partijen apart naar de stembusslag in Izegem. “In 2006 en 2012 kwamen we wel samen op, we hoorden ook telkens tot de meerderheid toen”, weet Filip Lombaert. Dat was een keertje met CD&V (Gerda Mylle), zes jaar later met N-VA (Bert Maertens). Maar de huidige generatie hoopt vooral om Izegem opnieuw in beweging te krijgen. Kopvrouw Julie Vandewatere: “Er werd voor deze beleidsperiode veel beloofd, maar zo goed als alles is door geschoven naar de volgende legislatuur. Er moet een nieuw zwembad komen, maar ook zaal ISO en het nieuwe cultuurhuis moeten nog uit de grond rijzen. Er is daar al veel tijd en geld verloren gegaan. Daar moet schot in de zaak komen.”

Hannes Vanderstraeten: “We willen niet enkel investeren in gebouwen, maar ook in mensen.” Ook een algemene aanpak van het mobiliteitsplan, het bestrijden van kinderarmoede, het investeren in verenigingen staat hoog op de agenda. “We hebben jarenlang moeten ijveren voor meer werkingsmiddelen voor de verenigingen, die toch het kloppend hart zijn van onze stad. Die verhoging is er na ons aandringen gekomen, wij zouden voorstellen om die jaarlijks te indexeren.”

Ere-senator Myriam Vanlerberghe steunt de jonge groep. “We moeten ook inzetten op (verkeers)veiligheid. Een belangrijk item daarin kan zijn dat de wijkagenten meer op de voorgrond treden. Heel wat mensen kennen hun eigen wijkagent niet, terwijl die het eerste aanspreekpunt zou moeten zijn. Daar moet verandering in komen.”

Als de Cultuurfabriek er zal zijn, komt de huidige bieb leeg te staan. “We willen daar graag een sociaal huis van maken. En ook het auditorium willen we opwaarderen door onder meer de bar te vernieuwen. Zodat de verenigingen een ruimte hebben waar ze iets kunnen organiseren”, klinkt het.

De 29 kandidaten

Ervaren dames Myriam Vanlerberghe (Vooruit) en Veerle Renier (Groen) duwen de lijst. Kandidaten van Groen en Vooruit wisselen elkaar af, enkel in de top vier wordt daar een uitzondering op gemaakt. Opvallend is ook dat er heel wat jonge politici een plaats vooraan op de lijst krijgen.

1. Julie Vandewatere (30, Vooruit), woont op Becelaeres Hof, is getrouwd met Stijn Vanheste en mama van twee zoontjes. Runt een zelfstandig kinderdagverblijf met haar zus Fien. Liep al eens een marathon.

2. Hannes Vanderstraeten (36, Groen), woont in de Ommegangstraat, getrouwd met Stéphanie, vader van Remi, Maurice en Billie. Voorzitter van Groen Izegem. Hannes is ook een geschiedenisfreak.

3. Balder Clarys (37, Groen), woont naast de watertoren op de grens Wijk achter de Kerk en Klein Harelbeke. Getrouwd met Margot en vader van August en Maud. Coördinator straathoekwerk en brugfiguren basisonderwijs voor OCMW Kortrijk. Bestuurslid bij Freinetschool De Kleine Tovenaar.

4. Eva Bossuyt (35, Vooruit), samenwonend in de Nederweg met Thijs Vroman, is psychologe bij het CLB, houdt van motorrijden, reizen en fitness.

5. Matisse Watteel (22, Vooruit), de vriend van Lisa woont in de Zaligmakersstraat en werkt als IT’er. Hij is actief als ref in het mini- en het veldvoetbal.

6. Vincent Vandommele (55, Groen), woont op de Sint-Rafaëlswijk, is architect, getrouwd met Ingrid Verhaegen en de papa van Alice en Sebastiaan (+). Secretaris Groen Izegem, cultureel erg actief, was van 2021 tot 2023 ook stadsdichter.

7. Sofie Deblauwe (31, Vooruit), woont met haar twee katten op de Kasteelwijk. Is kantoorverantwoordelijke voor Solidaris Izegem. Houdt van volleybal, lopen en lekker eten. Is ook een grote koersliefhebber.

8.Griet Eeckhout (42, Groen), woont met haar gezin van vijf in Emelgem, lector in Howest, fietst elke dag naar haar werk in Kortrijk, wil een goede toekomst voor iedere Izegemnaar.

9. Stephan Christiaens (60, Vooruit). Is weduwnaar en vader van drie kinderen, woont op de Merelwijk in Emelgem, sinds kort gepensioneerd. Heeft een passie voor het wielrennen en de natuur.

10. Nel Ihemedu (19, Groen), woont in de Meensesteenweg op de Bosmolens, is studente Chinese Business, coach en vrijwillger bij Gym Izegem, ontdekt graag de wereld en koestert nog veel reisplannen.

11. Patricia Priem (65, Vooruit), is gepensioneerd, woont in Emelgem en sociaal actief als vrijwilliger in De Plataan en De Stamper, bij S-Plus,… Gaat graag wandelen en fietsen.

12.Sam Demasure (37, Groen), woont in de Schoolstraat, is samen met Szanne, ze zijn de ouders van Martha en Nand. Leerkracht mechanica in Kortrijk. Komt ook op voor de provincie, is betrokken bij de schoolwerking van De Kleine Tovenaar. Is sinds een jaar ook autovrij.

13.Sammy Swaenepoel (44, Vooruit), woont in Emelgem, is single en kapper bij Kreatos, zet zich in voor diversiteit en veiligheid, zet mee de schouders onder het Regenboogplan.

14. Simon Vanderschaeve (35, Groen), woont in de Kortrijksestraat, leerkracht techniek in Onze Jeugd, samenwonend met Lore De Smet, ijvert voor groenere en veiligere straten. Volgt een avondopleiding fotografie.

15. Claudine Viaene (64, Vooruit), woont op ‘t Groentje in Kachtem. Werkt er in de school, is getrouwd met Edwin De Clercq en is de mama van vijf dochters en een zoon. Heeft ondertussen ook al negen kleinkinderen.

16. Anne Mie Descheemaeker (73, Groen), weduwe van Lucien Vandenbroucke, moeder van vier en oma van tien. Woont aan de Zuidkaai. Verpleegkundige op rust. Zet zich in als vrijwilliger, van lokaal tot internationaal.

17. Chris Lioen (57, Vooruit), woont in de Roeselaarsestraat op de Abelewijk. Alleenstaand. Kweekt botvinken en helpt graag organiseren om zo zijn steentje bij te dragen tot een sociaal Izegem.

18. Bram Delombaerde (34, Groen), woont in het Izegemse centrum, is busbegeleider en toezichter in De Zonnebloem. Oud-leider KSA, speelt minivoetbal, tennis en zwemt. Muziekliefhebber.

19. Isabelle Folens (41, Vooruit), is samen met Rocky Adyns, mama van dochter Febe. Geriatrisch verpleegkundige in De Plataan. Gaat graat uit eten en op reis. Zet zich met Belle’s Hulpwinkeltje in voor de minderbedeelden.

20. Marie-Jo Geysmans (37, Groen), woont in de Bellevuestraat, gepensioneerd leerkracht en psychologe. Afkomstig uit Mol, maar naar Izegem verhuisd om dichter bij dochter en kleinkinderen te zijn. Actief als museum- en stadsgids, vrijwilliger bij Samana, Askovi en Oxfam Wereldwinkel.

21. Jimmy Mandeville (48, Vooruit), getrouwd met Joke Vergote. Met hun twee kinderen wonen ze in de Molenweg. Is IT’er en ondernemer in bijberoep. Houdt van auto’s, motoren en metalmuziek.

22. Lieven Dejonckheere (45, Groen), woont in het Izegemse centrum, maar groeide op op de Bosmolens. Pedagogisch begeleider in het onderwijs, getrouwd met Sara Mermans, vader van vijf. Actief in De Kleine Tovenaar, houdt van keramiek en pottenbakken.

23. Azemina Dzogovic (46, Vooruit), getrouwd, mama van twee, woont in de Neerhofstraat en werkt op de international sales-afdeling van TVH. Speelt piano en accordeon. Wil van Izegem weer een interessante stad voor de jongeren maken.

24. Maureen Vancoillie (64, Groen), woont sinds 1985 op Becelaeres Hof, getrouwd met Thierry Leperre, ze hebben drie zonen en vijf kleinkinderen. Werkte ruim 40 jaar als vroedvrouw in de Sint-Jozefskliniek. Heeft veel creatieve hobby’s en zet zich in als vrijwilliger.

25. Marnick Viaene (66, Vooruit), getrouwd met Carine, vader van twee kinderen, is sportliefhebber, bestuurslid bij S-Plus, vrijwilliger in De Plataan en bij de seniorenraad.

26. Tristan Dewaele (42, Groen), woont sinds vijf jaar in Kachtem (dichtbij De Jager), zelfstandig tuinaannemer, samenwonend met Sabrina Vandenabeele, papa van Eljin en Arion.

27. Gwendoline Van Troyen (60, Vooruit), woont in de Wijngaardstraat, is moeder van twee zonen en oma van zes kleinkinderen. Is gepensioneerd en houdt van lezen, wandelen en creatief bezig zijn.

28. Veerle Renier (48, Groen), woont op De Mol, is coördinator bij Emino vzw en zelfstandig loopbaan- en burnout-coach. Getrouwd met Merijn Vandromme en mama van Wander en Victor. Gemeenteraadslid. Bestuurslid Best Pittig Izegem. Zingt bij dameskoor Zimra, waar ze ook ondervoorzitter is.

29. Myriam Vanlerberghe (62, Vooruit), woont in de Steenovenstraat, mama van Lynn en Ellen, ondertussen is er een vierde kleinkind op komst. Ere-senator en ere-gedeputeerde.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier