Vlaams Belang pleit voor hybride gemeenteraad in Kortrijk

Op dit moment verloopt de gemeenteraad 100 procent online.© gf
Op dit moment verloopt de gemeenteraad 100 procent online.© gf
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Vlaams Belang stelt voor om vanaf maart de raadscommissies en gemeenteraden in Kortrijk als hybride vergadering te organiseren. Dat betekent dat raadsleden de keuze hebben: de commissie en gemeenteraad online volgen of fysiek bijwonen. Maar het stadsbestuur ziet dat niet zitten, ze vrezen voor technische problemen.

Sinds de start van de coronacrisis vergaderen we met z’n allen veel meer online. De stadsdiensten vormen geen uitzondering op die regel. In Kortrijk vinden gemeenteraden en raadscommissies al maanden online plaats.

Niet ideaal

Oppositiepartij Vlaams Belang zou daar graag verandering in zien en wil raadsleden een keuze geven: de vergadering fysiek bijwonen, of volgen via internet. “Heel wat gemeenten doen het al en volgens Binnenlands Bestuur kan het perfect. Ook in het federaal parlement vergaderen wij al maanden hybride in de commissies”, stelt fractieleider Wouter Vermeersch (Vlaams Belang).

Het is volgens hem overduidelijk dat digitaal vergaderen, zeker voor wat de gemeenteraad betreft, niet de ideale manier is om een vergadering te organiseren. “Er zijn niet alleen de technische beperkingen inzake geluid en beeld, de raad verloopt soms ook chaotisch. Dit komt de kwaliteit van het debat absoluut niet ten goede.”

“De interactie tussen raadsleden via het scherm is van een heel andere aard dan wanneer men fysiek bijeen. Het ontbreekt ook aan echte dynamiek tijdens een online gemeenteraad. Voor de burgers die via de rechtstreekse uitzending volgen lijkt het mij ‘aangenamer’ om een fysieke gemeenteraad dan wel een digitale gemeenteraad te bekijken”, aldus Vermeersch.

Niet haalbaar

Allemaal argumenten waar ook gemeenteraadsvoorzitter Helga Kints zich wel in kan vinden. Toch zien zij en het stadsbestuur geen heil in zulke hybride vergadervormen. “We hebben dat een paar keer geprobeerd in andere raden, en dat zorgt telkens weer voor een enorme chaos. Het systeem is technisch gewoon heel moeilijk uit te voeren. We hebben daar dus slechte ervaringen mee. Een definitieve beslissing valt waarschijnlijk pas volgende week.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier