Veel wissels, zelfs coalitiewissel in Blankenberge

De gemeenteraad bij de installatievergadering in januari 2019. Daphné Dumery was toen nog niet beëdigd als burgemeester en droeg dan ook geen sjerp. © WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Op zondag 13 oktober kan je weer kiezen wie jou mag vertegenwoordigen in de gemeenteraad. Maar wie een zitje krijgt, neemt dat niet altijd op… en zeker niet voor de volle zes jaar. Van de 27 kandidaten die in 2018 verkozen raakten in Blankenberge, zetelen er vandaag nog 18 in de gemeenteraad.

Open VLD behaalde bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen negen zetels, en in de loop van de legislatuur werden Ivan De Clerck, Guy De Koninck, Katrien Van Ryssel en Kaat Van der Marliere respectievelijk opgevolgd door Michèle Pauwels, Jill Broos, Tom Adam en Carl De Backer.

Ivan De Clerck stapte eind 2018, na 24 jaar, uit de politiek. De Clerck was anderhalf jaar burgemeester geweest en daarvoor ook meer dan tien jaar OCMW-voorzitter. Zijn partij werd in 2018 echter uit de meerderheid gewipt, waarop De Clerck naar eigen zeggen plaats wilde maken voor jongeren. “Ik had ook geen zin om na 18 jaar meerderheid in de oppositie te gaan zetelen, en dus was dat voor mij het moment om te stoppen en de jongere generatie een kans te geven. Weliswaar in de hoop dat er met mij nog generatiegenoten zouden opstappen, maar dat is slechts in beperkte mate gebeurd”, aldus De Clerck.

Nieuw bloed

Hij werd in september ‘20 wel gevolgd door Guy De Coninck van Les Vedettes. “Nieuw bloed, nieuwe ideeën: ik wou de fakkel doorgeven aan onze opkomende jongeren”, geeft hij op als reden. De Coninck had normaal opgevolgd moeten worden door Jeanine Jacobs, maar zij verzaakte aan haar mandaat, ook al omdat ze net als De Clerck en De Coninck wou dat de verjonging doorgezet zou worden. JillBroos, uitbaatster van ’t Kapiteintje, nam als tweede opvolgster plaats in de raad.

Kaat Van der Marliere nam om diezelfde reden ontslag in oktober 2021: ze wou haar mandaat doorgeven aan de jongere generatie. “Een goeie ploeg laat je niet op de bank zitten, maar stuur je het veld op”, liet ze bij haar vertrek optekenen. De naam Van der Marliere maakte liefst 75 jaar lang onafgebroken deel uit van de Blankenbergse gemeenteraad.

In 2021 kwam ook dit droevig nieuws: op 10 maart overleed ex-schepen en gemeenteraadslid Katrien Van Ryssel (67) geheel onverwacht na hartfalen. Van Ryssel was 15 jaar schepen geweest, en was ook voortrekker van de seniorenwerking in Blankenberge.Ze werd in de gemeenteraad opgevolgd door Tom Adam, en zo zette de verjongingsgolf bij Open VLD zich voort.

Ontgoocheling

N-VA kreeg in 2018 zeven zetels toebedeeld. Tijdens de legislatuur werden Alfons Monte en Patrick De Meulenaere respectievelijk vervangen door Kurt Decleer en Nick Verwimp. Monte, die begin 2019 de eed aflegde als schepen, stapte in de zomer van ‘21 ontgoocheld op. Dit na een woelige periode waarin hij zelf ook even in opspraak kwam.

Ex-raadslid N-VA Patrick De Meulenaere: “Ik kon moeilijk overweg met Dumerys eigenzinnige manier van politiek voeren”

Ook Patrick De Meulenaere stapte op uit onvrede. “Ik kon moeilijk overweg met Dumerys eigenzinnige manier van politiek voeren en de manier waarop de lokale afdeling geleid wordt. Daarnaast vind ik dat ze het een beetje al te makkelijk uit handen gaf”, zei hij, verwijzend naar de machtswissel in de zomer van ‘21. Toen werd de coalitie N-VA-CD&V-Vooruit onder leiding van Dahpné Dumery ingeruild voor een Open VLD-Vooruit-meerderheid met Björn Prasse aan het hoofd. Verwimp zetelt sindsdien als onafhankelijke, naar eigen zeggen omdat hij zich ook niet meer kon vinden in de standpunten van de N-VA.

Migratieachtergrond

Vooruit scoorde zes zetels, tijdens de legislatuur zijn Steven Arents en Jeannine Puype vervangen. Jeannine Puype nam in ‘22 afscheid om op politiek pensioen te gaan, Steven Arents diende in augustus ‘21 zijn ontslag in omdat hij verhuisde naar Gent. Zijn eerste en tweede opvolger, respectievelijk Rianne van den Hout en Gilbert Raman, verzaakten, waardoor uiteindelijk Patrick Dobbelaere als derde opvolger in de gemeenteraad kwam. Jeannine Puype werd opgevolgd door Fatima Oumimoun, meteen het eerste raadslid met een migratieachtergrond in Blankenberge.

Van de drie behaalde zetels bij CD&V, werd alleen Brigitte Monbaliu vervangen. Zij stapte later over naar het bijzonder comité voor de sociale dienst en werd in de gemeenteraad opgevolgd door Lena Beernaert, die in september ‘19 op haar beurt weer vervangen werd door Jan De Soete.Beernaert nam om persoonlijke redenen ontslag uit de gemeenteraad.

Zitje twee jaar leeg

Vlaams Belang heeft twee zetels in de Blankenbergse gemeenteraad. Van verloop is hier geen sprake, maar het zitje van Mark Misson, die ook voorzitter was van de Vlaams Belang-fractie, blijft al twee jaar leeg nadat hij door zijn partij op non-actief werd gezet. Aan de oorzaak lagen interne ruzies.“Ik kon het niet langer vinden met onze fractieleider (Sandra Storme, red.), en om verder als onafhankelijke te zetelen, daar had ik met mijn nieuwe job in het buitenland geen tijd meer voor. Maar ik wou mijn mandaat uit onvrede ook niet zomaar afdragen”, aldus Misson.

Bekijk ook het verloop in de gemeenteraden van andere West-Vlaamse steden en gemeenten.

WVL_kiest_V