Trax in Roeselare krijgt recreatieve zone met tal van toestellen die bewegen stimuleren

Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

De stad plant in de toekomst een recreatieve zone tussen de Trax-site en de spoorweg. Die moeten 7 op 7 en laagdrempelig toegankelijk zijn.

“Mensen sporten steeds meer individueel, flexibel en graag dicht bij huis. De vorming van een buurtsportinfrastructuur biedt daar een antwoord op. In verschillende steden wordt er geïnvesteerd in outdoor fitnessparken op basis van bijvoorbeeld Calisthenics Parks, overgewaaid vanuit de VS. Calisthenics, afgeleid van twee Griekse woorden kalos, mooi en sthenos, kracht, is een vorm van openlucht fitness waarbij kracht- en balansoefening, en oefeningen vanuit het eigen lichaamsgewicht, centraal staan. Hierbij wordt gebruik gemaakt van eenvoudige toestellen zoals ‘bars’, ‘ninja warrior’ toestellen en ‘freerunning’ obstakels. Het bijzondere is dat op meerdere toestellen een QR-code te vinden is die een animatie toont van voorbeeldoefeningen. Ook kan een app worden gedownload die extra oefeningen en trainingsprogramma’s laat zien”, aldus Caroline Martens (CD&V).

“Intussen zijn er in ons land al meer dan 20 steden die hierin geïnvesteerd hebben zoals o.a. Kortrijk en Gent. Dergelijke outdoor fitness zou een verrijking zijn voor de erg geapprecieerde skatepark zone aan Trax. Een uitbreiding met dergelijke sportieve innovatie zou de zone aantrekkelijker maken voor de jeugd en ouders die hun kinderen bijvoorbeeld begeleiden naar het skatepark.”

“Aansluitend hierop zouden we ook buurtsportinfrastructuurkaarten kunnen verspreiden: handige plannetjes met daarop per buurt alle sportmogelijkheden, en ook de ligging van stedelijke sporthallen, zwembaden en andere sportaccommodaties. Kan het stadsbestuur overwegen om te investeren in het verder sportief uitbreiden van deze trendy en vernieuwde evenementenlocatie Trax?”

Tal van mogelijkheden

Schepen José Debels (CD&V): “Onze stad telt naast de vele sporters die lid zijn van een sportclub ook vele niet-georganiseerde sporters. We hebben door de coronacrisis gemerkt dat deze groep een flinke groei kent. Het succes van de looproutes is daar het bewijs van. We zetten daarom al een tijdje in op laagdrempelige openbare sportimpulsen die gratis zijn en 7 op 7 door iedereen kunnen gebruikt worden.”

“We hebben her en der al verschillende van die voorzieningen zoals sportveldjes, petanquevelden, fitnesstuin in het stadspark, toestellen in Beveren, enz. De overdekte multifunctionele sportkooi aan het station en de sportkooi aan het Damberdshof mogen ook gezien worden. Dan heb je nog het skatepark op Trax en het recreatief voetbalveld in Oekene met looppiste. Voor de nabije toekomst zitten er een aantal projecten in de pijplijn. Er is de upgrade van de recreatieve zone op het Kerelsplein met een klimtoren. Ook vernieuwing van het tennisveld en een basketterrein aan de Beekstraat.”

“Het verbindingsstuk tussen Trax en de spoorweg is ideaal om er een recreatieve zone van te maken met impulsen die aandacht hebben voor sporten en bewegen, met aandacht voor ontharding. Het skatepark is ook al verhard. Op de speelkaart van Roeselare is er nu al een overzicht met alle plekken waar je terecht kan, al is daar een update misschien op zijn plaats.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier