Stadsbestuur zoekt daginvulling voor Weeuwhof

Johan Lefever aan het Weeuwhof: “In de jongste 15 maanden is hier niets veranderd.”© MD
Johan Lefever aan het Weeuwhof: “In de jongste 15 maanden is hier niets veranderd.”© MD
Andres Hollebeke
Andres Hollebeke Medewerker KW

Volgens raadslid Johan Lefever (Open VLD) is het Weeuwhof in Poperinge aan het verloederen. Schepen Bryan Vanderhaeghe (Samen) liet op de gemeenteraad weten dat het stadsbestuur op zoek is naar mogelijke vormen van daginvulling.

Tijdens de gemeenteraad in Poperinge werd voorgesteld om een prijsvraag te organiseren in het kader van de opdracht ‘Aanstellen van een ontwerper voor de bouw van een sanitair complex op de binnenkoer van de Gasthuiskapel’. Volgens burgemeester Christof Dejaegher (CD&V) wordt de uitgave van deze opdracht geraamd op 30.000 euro. Sophie Gruwez (Open VLD) had vragen over het behoud van de erfgoedwaarde van de Gasthuiskapel. Volgens de burgemeester is dat een evidentie is dat ook verplicht van de dienst Erfgoed.

Scholen verhuisd

Johan Lefever (Open VLD) stelde vast dat de GO!-lagere school De Ster en de eerste graad van GO!-school Freinet verhuisd waren naar hun nieuwe gebouwen. “Wanneer krijgt de stad het beheer en dus ook de verantwoordelijkheid over de Vroonhofsite? Ik zie dat daar nu heel wat poorten open staan, wat kan leiden tot vandalisme of toegang door onbevoegden”, aldus Lefever. Burgemeester Dejaegher antwoordde dat de stad de sleutels pas krijgt op 5 april. “Er moet nog behoorlijk wat materieel verhuisd worden. Tot dan is de school verantwoordelijk.”

Weeuwhof verloedert

Johan Lefever vroeg naar een stand van zaken rond het Weeuwhof. “In de jongste 15 maanden is daar niets veranderd. De hele site is aan het verloederen. Ik vraag dan ook dringend inspanningen”, zei Lefever. Schepen Bryan Vanderhaeghe (Samen) stelde dat het moeilijk is om daar huisvesting in toe te laten, omdat de huisjes veel te klein zijn. “Het zou enorme werken vergen om daar iets aan te veranderen. We zijn op zoek naar andere daginvullingen. Zo maken bijvoorbeeld nu twee kunstenaars er gebruik van”, aldus de schepen.

“Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat het bestuur geen visie heeft rond de aanpak van de site”, aldus Lefever. “Weet het bestuur eigenlijk wel wat ze willen aanvangen met het geheel? Er is nochtans een goedgekeurd beheersplan. Het enige wat moet gebeuren is een ontwerper aanstellen. Waarom wordt geen architect aangesteld die meteen aan de slag gaat en de nodige voorstellen doet? Het oorspronkelijke doel van het Weeuwhof was om woonfunctie te voorzien voor ‘behoeftigen’. Ook dit lijkt me vandaag bijzonder actueel. Uiteraard zijn er ook andere mogelijkheden: tentoonstellingsruimte, ontwikkelen van een toekomstvisie samen met de O.L.V. kerk, woonfunctie, toeristische site… De aanpak lijkt me dringend, ook als toeristisch aantrekkingspunt”, besloot Lefever.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.