Oppositiepartij Burgerbelangen stelt vragen over Woonstart tijdens gemeenteraad in Wingene

Bij de start van Woonstart vorig jaar waren alvast vijf burgemeesters betrokken. © GF
Georges Gielen
Georges Gielen Medewerker KW

Oppositieraadslid Martine Devisscher (Burgerbelangen) stelde tijdens de jongste gemeenteraad in Wingene vragen over de omvang van de nieuwe regionale woonmaatschappij Woonstart en de gewijzigde toezeggingsregels voor de aanvragers van een sociale woning. Op dit ogenblik staan er 1.364 potentiële huurders op een wachtlijst.

Sinds 1 juli 2023 is Woonstart de nieuwe woonmaatschappij voor de gemeenten Wingene, Ruiselede, Tielt, Pittem en Meulebeke. Dit is het gevolg van een beslissing van de Vlaamse regering, om 88 sociale huisvestingsmaatschappijen en 48 sociale verhuurkantoren om te vormen tot 42 woonmaatschappijen. Woonstart ontstond uit een fusie van de Tieltse Bouwmaatschappij, IZ Wonen en SVK regio Tielt.

Wachtlijst

Oppositieraadslid Martine Devisscher (Burgerbelangen) had daarbij enkele vragen over de omvang van deze nieuwe woonmaatschappij en vroeg uitleg over de recent gewijzigde toezeggingsregels voor een sociale woning. “Hoeveel sociale woningen en appartementen beheert Woonstart, hoeveel kandidaat-huurders staan er op een wachtlijst, zal men kandidaat-huurders opnieuw aanschrijven en hoeveel sociale woningen staan er leeg voor renovatie?”, aldus Devisscher.

Schepen van Welzijn, Tom Braet (CD&V), stelde dat Woonstart op 1 juli 2023 zo’n 747 sociale woningen in eigendom beheerde en 213 huurwoningen. Meulebeke zal op 1 januari veertien sociale woningen overdragen, in Ruiselede gaat het om onder meer zeventig woningen en project Tuinwijk II, in Zwevezele om 71 woningen, acht appartementen, veertig huurappartementen en elf koopwoningen. “Op 18 maart stonden er 1.364 kandidaat-huurders op een wachtlijst”, aldus Braet. “Kandidaat-huurders moeten zich zelf online inschrijven, maar Woonstart en Woonwinkel voorzien hulp via onder meer zitdagen. Alleen in Tielt staan er in de Keidamwijk acht woningen leeg die gerenoveerd worden, in combinatie met de vervangingsbouw van zeven bijkomende woningen.”

Online

Vanaf deze maand kunnen kandidaat-huurders zich alleen nog online inschrijven via het centraal inschrijvingsregister (CIR). Wie al ingeschreven staat, kan zijn gegevens online aanpassen. Kandidaat-huurders ingeschreven vóór 18 november 2023 kunnen hun kandidatuur herbevestigen. Wie niet reageert op brieven van de woonmaatschappij, wordt geschrapt uit het register.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier