Open VLD pleit voor permanente herdenkingsplaats voor coronadoden in Poperinge

Sabien Lahaye-Battheu: “Vorig jaar was er een oversterfte van 43,8 procent in onze stad.”© MD
Sabien Lahaye-Battheu: “Vorig jaar was er een oversterfte van 43,8 procent in onze stad.”© MD
Andres Hollebeke
Andres Hollebeke Medewerker KW

Tijdens de gemeenteraad vroeg Sabien Lahaye-Battheu (Open VLD) zich af of het stadsbestuur van plan is iets te doen om de oversterfte door corona te herdenken.

“Corona blijft een hoofdrol spelen in ons leven. Wellicht is één van de zwaarste beproevingen het feit dat we bij het afscheid van een geliefde niet fysiek kunnen delen in de rouw”, zei Sabien Lahaye-Battheu. “We konden allemaal lezen in de pers dat er in de Westhoek een oversterfte was in 2020, waarbij Poperinge jammer genoeg koploper was. Vorig jaar was er een oversterfte van 43,8 procent in onze stad. Dat was uiteraard niet alleen te wijten aan corona en de gevolgen ervan. Ook andere factoren zoals een al iets oudere bevolking hebben daarin een rol gespeeld. Bepaalde steden en gemeenten namen het afgelopen jaar initiatief om hun overledenen te herdenken. Onze fractie meent dat dit tegemoet komt aan de wens en noden van velen. Is het stadsbestuur bereid om een soortgelijk initiatief te nemen?”, vroeg het raadslid zich af.

Schepen Loes Vandromme (CD&V) stelde dat het stadsbestuur deelde in die bezorgdheid. “De voorbije jaren was er de traditie ‘Reveil’. We zullen naar iets dergelijks zoeken rond verlies, misschien via gedichten en muziek.”

“Wij zouden liever opteren voor een permanente herdenkingsplaats, waar nabestaanden van coronaoverledenen naartoe kunnen. Het is erg belangrijk rouw te kunnen delen”, besloot Sabien Lahaye-Battheu.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten