Onderzoek van Audit Vlaanderen naar burgemeester Dumarey van Oudenburg afgerond: “Zullen aanbevelingen opvolgen”

Het onderzoek van Audit Vlaanderen naar Anthony Dumarey, burgemeester van Oudenburg (Open VLD) is afgerond. © (fotomontage KW/DC)
Camille Jonckheere

Begin 2022 kwam de burgemeester van Oudenburg Anthony Dumarey (Open VLD) in opspraak voor mogelijk belangenvermenging bij vastgoedtransacties. Daarom startte Audit Vlaanderen een onderzoek naar de feiten. Het onderzoek is nu volledig afgerond en zal door de gemeenteraad van Oudenburg in besloten zitting behandeld worden. “Er werden een aantal aanbevelingen geformuleerd en die zullen we uiteraard ook uitvoeren”, reageert Dumarey kort.

Vorig jaar startte Audit Vlaanderen een onderzoek naar Oudenburgs burgemeester Anthony Dumarey. Dumarey is naast burgemeester ook vastgoedmakelaar. Zijn immokantoor Residentie Vastgoed verkocht in 2021 luxeflats, die deel uitmaakten van een publiek-private samenwerking voor een bouwproject van het OCMW in Oudenburg. En dat nog voor dat de zogenaamde design&build-overeenkomst gestemd werd in april 2021 in de OCMW-raad en het project van start kon gaan.

“Een buurtbewoner diende een klacht in tegen het project en maakte daarin gewag van partijdigheid van de burgemeester als vastgoedmakelaar”

Enkele maanden daarna werd het bouwproject van een nieuw Welzijnshuis met daarboven een appartementsblok stilgelegd en kreeg de projectontwikkelaar van de appartementen 25.000 euro schadevergoeding. De stad annuleerde dit na een klacht van een buurtbewoner met de boodschap dat ze geen zin hadden in een jarenlange procedureslag en dat een nieuw ruimtelijk uitvoeringsplan wel verder zouden kunnen.

Maar volgens het Agentschap Binnenlands Bestuur was er meer aan de hand en werd er gewag gemaakt van mogelijke partijdigheid van burgemeester Dumarey. Gouverneur Carl Decaluwé onderzocht de klacht van de buurtbewoner grondig en besloot dat er minstens een schijn van partijdigheid was. Daarop startte Audit Vlaanderen een onderzoek naar de burgemeester.

Bespreking in besloten zitting

Dat onderzoek van Audit Vlaanderen is nu volledig afgerond en het rapport werd aan het lokale bestuur bezorgd. “Dit zal binnenkort door de gemeenteraad in een besloten zitting behandeld worden. Alle raadsleden zullen dit meer dan een week op voorhand krijgen, zodat ze het dossier voldoende kunnen inkijken”, reageert burgemeester Dumarey.

“Over de inhoud van het rapport kan en mag ik nog niets zeggen. Dit zal op de gemeenteraad in een besloten zitting besproken worden”

“Over de inhoud van het rapport kan en mag ik nog niets zeggen. Er worden een aantal aanbevelingen geformuleerd en die zullen we uiteraard uitvoeren.” Wat die aanbevelingen dan exact inhouden, wil de burgemeester niet kwijt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier