OCMW-woning in Kasteelweg te Vleteren is verkocht

(foto RVL)
Andres Hollebeke
Andres Hollebeke Medewerker KW

Op woensdag 26 april om 19.30 uur wordt de gemeenteraad van Vleteren bijeengeroepen. De woning in de Kasteelweg 20 is verkocht, en voor de NV Bepa Lesage wordt een planologisch attest afgeleverd.

Het OCMW was samen met de kerkfabriek Oostvleteren (elk voor de helft) eigenaar van de woning in de Kasteelweg 20, een perceel van 780m². In zitting van de raad voor maatschappelijk welzijn werd beslist tot verkoop van het pand volgens openbare verkoopprocedure. De kerkfabriek sloot zich hierbij aan. Het schattingsverslag werd opgemaakt door landmeter om de minimale verkoopprijs (instelprijs) te bepalen, vastgelegd op 60.000 euro.

Procedure

In het voorjaar werd de verkoopprocedure dan gevoerd: het pand werd te koop aangeboden online (Immoweb, Zimmo, eigen website en sociale media) en in één geschreven medium, februari-maart. Er waren bezichtigingsmomenten. Biedingen onder gesloten omslag konden ingediend worden tot 31 maart.

“Op 6 april was er dan een beperkt openbare biedingszitting met alle partijen die een bod had ingediend (van 60.000 euro of meer), dat waren er vijf. De verkoop werd toegewezen aan de hoogste bieder voor een bedrag van 105.000 euro”, zegt burgemeester Stephan Mourisse (LVP).

Attest

Voor de NV Bepa (Lesage) langs de Westvleterenstraat moet een planologisch attest afgeleverd worden. Het openbaar onderzoek leverde geen bezwaren op. Het Agentschap Wegen en Verkeer en het Departement Omgeving adviseerden gunstig, de Zuidijzerpolder, het Agentschap Natuur en Bos, de Provincie en het Departement Landbouw voorwaardelijk gunstig. De Gecoro adviseerde gunstig, mits voorwaarden. Er dient rekening te worden gehouden met het aspect waterhuishouding gezien delen van het perceel gelegen zijn in overstromingsgevoelig gebied.

Het advies van de Zuidijzerpolder is hier richtinggevend. Er moet voldoende ruimte voorzien worden voor een groenbuffer rondom de bedrijfsactiviteiten. De bouwhoogte van het nieuwe bedrijfsgebouw moet verenigbaar zijn met zijn omgeving. De GOA gaf een gunstig advies voor de bestendiging van het bedrijf op de huidige locatie. Voorwaardelijk gunstig advies voor wat betreft de uitbreidingsvraag op korte termijn mits het naleven van de voorwaarden zoals geformuleerd in het advies van de Zuidijzerpolder.

Verzoek verkoop landbouwperceel

De jaarrekeningen van de kerkfabrieken 2022 worden voorgelegd voor advies.

Er kwam een verzoek tot aankoop van een perceel in de Nieuwstraat. Eerder werd de pacht van dit perceel overgedragen aan Jean-Claude Parret, die ook vragende partij was om dit te perceel te kunnen aankopen in functie van een betere toegang tot zijn landbouwbedrijf.

Met akkoord en op kosten van Jean-Claude Parret, werd de landmeter verzocht tot opmaken van het schattingsverslag om de verkoopprijs vast te leggen. Na opmeting blijkt de grootte van het perceel (deel volgens huidige toestand tot tegen afsluiting/haag) 486m² te zijn. De verkoopprijs zou vastgelegd worden op 10 euro/m². Dit is meer dan de schatting en ook meer dan de gebruikelijke toepassing schattingsprijs x 1,33. Dit omdat hier ook de bijkomende aangelegenheidswaarde voor de directe aanpaler in rekening werd gebracht.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier