Nog sneller vooruit met restauratie Koninklijke Gaanderijen, twee fases starten samen na de zomer

Na de zomer start ook al de restauratie van het tweede deel van de Koninklijke Gaanderijen. Dat werd aangekondigd op de gemeenteraad van Oostende. © Collage EFO
Edwin Fontaine
Edwin Fontaine Medewerker KW

Na de zomer start ook al de restauratie van het tweede deel van de Koninklijke Gaanderijen. Dat werd aangekondigd op de gemeenteraad van Oostende. Kostprijs van die werken is 14 miljoen euro. Over de samenwerkingsovereenkomst wordt verder gepraat. “We zitten met vier aan tafel”, zegt burgemeester John Crombez.

Er lijkt enkel goed nieuws te komen rond het Thermendossier. Op de agenda van de gemeenteraad stond de eerste fase van de restauratie van de Koninklijke Gaanderijen tussen de Drie Gapers en de ingang van het hotel. Het punt werd bij hoogdringendheid toegevoegd omdat men snel wil aanbesteden en starten met de werken. Er is consensus want het werd zelfs unaniem goedgekeurd.

Burgemeester John Crombez (Vooruit) legt uit: “We liggen wat voor op schema. De restauratiewerken van de eerste fase laten ons toe om met een herhalingsopdracht ook de tweede fase aan te vatten. Daardoor moet er geen nieuwe aanbesteding komen. Die tweede fase begint aan de andere zijde aan de rotonde, beter bekend als ’t Zottekot en loopt tot aan de ingang van het hotel. In september kan men dus op twee plaatsen starten met de werken.”

Er werd benadrukt dat de aannemers met de nieuwste technieken zullen kunnen werken en dat er voor de latere werken aan het Thermenhotel zal gecoördineerd worden zodat de uniformiteit gegarandeerd blijft.”

Financiering

Oostende moet wel voortdoen met het dossier, want de door Vlaanderen destijds beloofde ‘relancemiddelen’ (10 miljoen euro, red.) moeten voor de zomer van 2026 aangewend worden of anders vervallen ze.

John Crombez: “De twee fases samen kosten 14 miljoen euro. Daarin zitten 2,1 miljoen euro subsidies voor fase één en 10 miljoen euro relancemiddelen en steun van Vlaanderen, voornamelijk voor fase twee. Ook de stad betaalt 2 miljoen euro.” De burgemeester bevestigde dat ook een deel van het hotel al meegenomen wordt. “De gaanderijen lopen over in het hotel, maar dit zijn nog niet de grote werken.”

Met vier aan tafel

Voor de aanpak van het Thermendossier was er lof van Manu Beuselinck (N-VA). “Ik zie een nieuwe dynamiek. Jullie houden woord.”

Jeroen Soete verwees naar het verleden. “Jullie doen het nu zonder toeters en bellen. Ik heb enkel lovende woorden voor dit huzarenstukje. Chapeau.”

De oppositie wilde toch meer weten over de samenwerkingsovereenkomst tussen de stad, de uitbaters en de Participatiemaatschappij Vlaanderen want die kwam niet aan bod. Tom Lamont (Vlaams Belang): “Hoe zit het met de waardering van de gronden en wanneer komt de overeenkomst op de gemeenteraad?” Bart Plasschaert (Trots op Oostende) vreesde een schadeclaim (van de uitbaters) en wees er op dat men geen achterhaalde tekeningen en technieken mag gebruiken.

Het laatste woord was voor John Crombez. “Naast de stad, de uitbater en Participatiemaatschappij Vlaanderen, zit ook Vlaanderen aan tafel. We zitten op één lijn om verder te werken en te restaureren. We zijn wel nog bezig met de aanpassing van de samenwerkingsovereenkomst. We zullen geen oude tekeningen gebruiken en er is een actualisatie tussen de architecten en erfgoed. Men zal ook de nieuwste technieken kunnen gebruiken om te restaureren.” Over de schadeclaim klonk het volgende: “Hoe we nu werken is voorzien in de samenwerkingsovereenkomst en iedereen is daarmee akkoord.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content