N-VA-raadslid geeft diploma ‘in eigen voet schieten’ aan oud-burgemeester op gemeenteraad

Robert Barthier overhandigt het diploma aan Lieven Vanbelleghem. © TOGH
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Verkiezingskoorts op de gemeenteraad van Langemark-Poelkapelle. Robert Barthier van meerderheidspartij N-VA stal de show door een diploma ‘naast de pot plassen en in eigen voet schieten’ te geven aan oud-burgemeester Lieven Vanbelleghem van oppositiepartij CD&V.

Bij de goedkeuring van de notulen van de vorige gemeenteraad vroeg Robert Barthier (N-VA) plots het woord. “Ik wil even terugkomen op een aantal scheefgelopen zaken”, las hij voor. “Collega’s van de CD&V, jullie trekken met een pracht van een slogan ten strijde naar de volgende verkiezingen: Respect! Ik heb dan ook Van Dale geraadpleegd om te weten wat respect wil betekenen.”

Respect

Na het voorlezen van de definitie kwam de aap uit de mouw. “Jammer genoeg vind ik daar net weinig of niets van terug in de handelingen van sommigen hier rond de tafel”, klonk het, terwijl de CD&V-raadsleden luidop begonnen te protesteren. “Politiek mogen jullie vrij met modder gooien. Ik vind het echter verre van respectvol om het gemeentepersoneel voor kak zetten. Enige tijd terug zagen we de vorige burgemeester in de eigen voet knallen. Wegens ziekte moest een raadslid van Team Nieuw Bestuur vervangen worden. De algemeen directeur deed zijn best om alles volgens het wettelijk stramien uit te werken. Toch diende Lieven klacht in tegen de juiste handelingen van deze persoon.”

Zone 30-borden

Op dat moment schakelde gemeenteraadsvoorzitter Koen Bentein (TOPE8920) de microfoon van Barthier uit in een poging hem het zwijgen op te leggen, terwijl de CD&V-fractie luid zich van liet horen. Toch ging Barthier verder met zijn betoog. “U gaf op de vorige gemeenteraad de indruk dat de diensten een duister handeltje opzetten met de leverancier van verkeersborden”, verwees hij naar de tussenkomst van Lieven Vanbelleghem over twee Zone 30-borden die op twintig meter van elkaar stonden. “Ik dacht dat jouw kennis over verkeersreglementen een hoger niveau haalden, maar ik was fout.”

Diploma

Met foto’s probeerde hij vervolgens aan te tonen dat de borden effectief reglementair staan. “Mag ik u aanraden om als u iets aanbrengt alles eerst goed te onderzoeken, zodat u niet zoals nu naast het potje plast”, klonk het nog. “Ik heb voor jou dan ook een welverdiend diploma. U bent momenteel wereldkampioen in het naast het potje plassen en in je eigen voet schieten.”

Verkeerskundig correct

Raadslid Sabine Joye, die naast Barthier zat, probeerde nog te verhinderen dat haar partijgenoot het diploma effectief zou overhandigen, maar hij zette toch door. Lieven Vanbelleghem weigerde het document in ontvangst te nemen. “Je hebt het nog niet begrepen, hé?”, sneerde hij naar Barthier. “In de vorige gemeenteraad hebben wij niet gezegd dat de borden verkeerd stonden, we hebben wel gezegd dat er te veel staan. Neem het bord voor het kruispunt (met de Schiethoek, red.) weg zodanig dat je geen herhaling hebt van twee borden op twintig meter van elkaar. Wat ik vertelde, was verkeerskundig correct, dus je moet niet zeggen dat ik naast de pot plas.”

Het tafereel is te zien op YouTube van 17’50 tot 26’50.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier