N-VA oppositieraadslid Pieter-Jan Verhoye dringt aan op extra verkeersmaatregelen aan Gasthof Wildenburg in Wingene

N-VA-fractieleider Pieter-Jan Verhoye nabij de gevaarlijke vluchtheuvel: “Dit punt moet verkeersveiliger.” © gf
Georges Gielen
Georges Gielen Medewerker KW

Naar aanleiding van een recent spectaculair ongeval met een bestelwagen langs de Beernemsteenweg nabij de kerk in Wingene, informeerde N-VA oppositieraadslid Pieter-Jan Verhoye tijdens de jongste gemeenteraad naar maatregelen. Burgemeester Lieven Huys (CD&V) bevestigde dat de vluchtheuvel op de gevaarlijke chicane – in overleg met het Agentschap Wegen en Verkeer en op vraag van het gemeentebestuur – wordt herbekeken.

Zaterdag 24 februari verloor de bestuurder van een Mercedes Sprinter langs de Beernemsteenweg in Wingene, ter hoogte van gasthof Wildenburg, de controle over het stuur, kantelde spectaculair over de vluchtheuvel, reed een deel van het restaurant-terras aan diggelen en ramde een plantenbak van zo’n vier ton. Gelukkig was het restaurant én het terras toen gesloten, of dit ongeval had nog veel dramatischer kunnen aflopen.

Die loodzware plantenbak stond er niet toevallig. Reeds in 2020 hadden de uitbaters van de horecazaken nabij de kerk reeds bedenkingen bij de heraanleg van de Beernemsteenweg. De positie van een verkeerseiland te midden van een lichte chicane in de steenweg zorgt namelijk voor een onveilige verkeerssituatie, die sommige bestuurders te laat verkeerd inschatten. Bovendien wordt de aangegeven snelheidslimiet (bebouwde kom, 50km/u) niet altijd gerespecteerd.

Herziening

Reeds twee jaar geleden vroeg de N-VA-fractie in Wingene om extra veiligheidsmaatregelen aan dit verkeerspunt.

Meteen na het ongeval werden twee nog zwaardere betonblokken geplaatst, om het terras te beschermen.
Meteen na het ongeval werden twee nog zwaardere betonblokken geplaatst, om het terras te beschermen. © GGM

Er volgden daarop witte dwarsstrepen ter hoogte van het verkeerseiland. Maar dat blijkt duidelijk onvoldoende. Na het recente ongeval greep fractieleider Pieter-Jan Verhoye (N-VA) de jongste gemeenteraad aan, om deze gevaarlijke verkeerssituatie opnieuw aan te kaarten en aan te dringen op extra maatregelen. Burgemeester Lieven Huys (CD&V) bevestigde dat er op 12 maart overleg is geweest met het Agentschap Wegen en Verkeer.

Maximaal beschermen

“Ons standpunt is duidelijk”, aldus Huys. “De fietsers, voetgangers en de mensen op het terras moeten nabij de kerk maximaal beschermd worden. Als eerste maatregel hebben we de bloembak voor het terras vervangen door twee nog zwaardere betonblokken. Het detailplan verkeerspoort Wildenburg zal door het Agentschap in ieder geval intern geëvalueerd worden en – op onze vraag – wil men opnieuw rond de tekentafel gaan zitten. We kijken dus uit naar verkeersveiliger ingrepen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier