N-VA Lendelede wil live streaming gemeenteraad, CD&V-meerderheid vindt dat te duur

Marnic Vandenbroucke en Gudrun Debrabandere van de N-VA-fractie. (foto Frank) © Frank Meurisse Frank Meurisse
Redactie KW

De N-VA wil in de toekomst live streaming van de gemeenteraden, maar de CD&V-meerderheid vindt dat niet nodig en bovendien veel te duur. Schepen Pedro Ketels vindt dat de meerderheid de politiek al dichter bij de burger brengt door aanwezig te zijn op allerhande recepties. “Wij wilken beoordeeld worden op onze voorstellen en niet op het aantal handjes schudden”, zeggen Gudrun Debrabandere en Marnic Vandenbroucke van de N-VA.

Tijdens de coronaperiode konden de burgers de gemeenteraden niet fysiek bijwonen maar die wel volgen via live streaming.

“Dat werd trouwens druk bekeken”, zeggen Marnic Vandenbroucke en Gudrun Debrabandere (N-VA). “Gemiddeld keken er vóór de coronaperiode 55 burgers naar die live streaming, wat 11 keer meer is dan het gemiddeld aantal dat de gemeenteraden fysiek bijwoonde vóór de coronaperiode. Er is dus wel degelijk interesse voor de zittingen.”

Plusminus 40.000?

Volgens N-VA laten moderne technieken perfect toe om op een professionele en betaalbare manier live streaming te organiseren. “Op die manier kan iedereen die dat wil de raden bekijken op het tijdstip dat hen past. Dat is goed voor wie de raden niet fysiek kan bijwonen. Denk maar aan éénoudergezinnen met kinderen en minder mobiele ouderen. Politici hebben de trouwens de verantwoordelijkheid om de politiek dichter bij de burger brengen. Dat die live streaming volgens het schepencollege plusminus 40.000 euro zou kosten is overdreven. Een offerte lieten ze ons niet zien. Volgens onze info kan live streaming al voor 10.000 euro, inclusief btw. Dat is dus wel degelijk haalbaar.”

Volgens de N-VA-fractie vindt de meerderheid dat de burgers zelf een inspanning moeten leveren om naar de raadszaal te komen. “En volgens Pedro Ketels, met instemming van de CD&V-fractie, brengt de meerderheid de politiek al voldoende naar de burger door op allerlei recepties aanwezig te zijn. Onze fractie wil beoordeeld worden op haar voorstellen, niet op het aantal handjes dat ze schudt. Conclusie: de meerderheid wil geen live streaming omdat ze niet wil dat teveel burgers te weten komen wat er zich in de gemeenteraad afspeelt. Nochtans zijn er in de provincie al een 8-tal gemeenten die dat wel doen.”

‘Trots op Lendelede’ steunde het N-VA-voorstel 100 procent.

Onverantwoord

Vlaams Belang Lendelede, dat niet in de gemeenteraad zetelt maar die wel volgt, vindt dat live streamen moet kunnen. “De meerderheid sprak over een kostprijs van 40.000 euro, wat uiteraard absurd is”, zegt Jo Vansteenkiste van Vlaams Belang. “Volgens wat wij konden navragen is dit bedrag volledig uit de lucht gegrepen. Een prijsofferte zou alvast meer duidelijkheid brengen. Er moet dringend transparantie in het beleid komen en de meerderheid moet de gemeenteraad toegankelijk maken voor elke inwoner lijkt. Vlaams Belang is voorstander van meer inspraak van de burgers maar in Lendelede wil het gemeentebestuur de raad zelfs zo ver mogelijk weghouden van de inwoners. Onverantwoord en beschamend.”

39.073 euro

“Live streamen deden we het voorbije jaar omwille van corona”, zei burgemeester Carine Dewaele (CD&V) ons maandag laatst. “En daarvoor moesten er iedere zitting 2 personeelsleden van de gemeente met laptop aanwezig zijn in Den Tap en dat heeft uiteraard zijn kostprijs. Als schepencollege keken we uiteraard ook welke omliggende gemeenten er live streamen blijven doen. En dat zijn er heel weinig. Stad Kortrijk doet dat wel, maar men deed dat ook al vóór de coronaperiode. We lieten een offerte maken (nvdr: volgens N-VA werd die niet op de gemeenteraad besproken) van 39.073 euro, inclusief btw voor een extra projectiescherm, 2 losse projectoren, 4 camera’s, mengpaneel en toebehoren, micro-conferentiesysteem een clicksharesysteem plus installatiekosten. Toch een vrij dure aangelegenheid.”

Pedro Ketels zei dat hij het in de raadszitting niet alleen had over de aanwezigheid van politici op recepties. “Ook over de aanwezigheid op allerlei activiteiten zoals huwelijksjubilea, sport- en culturele manifestaties”, zegt de schepen. “Ieder gemeenteraadslid is daar welkom. En bij die gelegenheden bereiken wij ook heel wat burgers.”

(IB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.