Moorslede roept Gaselwest op energietarieven fors te verlagen

PRO-fractieleider Ward Gillis.© Regional
PRO-fractieleider Ward Gillis.© Regional
Redactie KW

Op voorstel van fractieleider Ward Gillis (PRO) keurde de gemeenteraad van Moorslede unaniem een motie goed met een oproep tot Gaselwest om de energietarieven fors te verlagen en meer gelijk te schakelen met de andere distributienetbeheerders. Eerder drong de gemeenteraad van Kortrijk, De Panne, Anzegem, Zulte, Spiere-Helkijn bij Gaselwest al aan op een verlaging van de distributienettarieven.

“Gaselwest heeft het duurste distributienettarief voor elektriciteit van ons land”, aldus Ward Gillis. “Wie in Ledegem woont, betaalt voor de netvergoeding 200 euro minder dan iemand uit Dadizele. Een gemiddeld Moorsleeds gezin betaalt ongeveer 667,22 euro aan transport-, distributiekosten en heffingen per jaar. In de goedkoopste regio Fluvius Limburg is dat 445,48 euro voor een gemiddeld gezin. Een verschil van maar liefst 221,74 euro, puur op basis van waar je woont. Eén tarief voor heel Vlaanderen, zou niet alleen de factuur duidelijker maken, het is ook eerlijker dat de kost van elektriciteit niet afhangt van toevallig in de ene of andere regio te wonen.”

“De grote verschillen tussen de verschillende distributienetbeheerders zijn nog oneerlijker als je de situatie in Dadizele en Ledegem vergelijkt. Wie in Dadizele woont, valt onder Gaselwest en betaalt gemiddeld 667,22 euro per jaar aan netvergoeding. Ledegem behoort tot de netbeheerder Fluvius West en daar betalen de inwoners minder.”

“Burgers kunnen zelf de vergelijking maken via de V-test van de VREG (De Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt, red). Ik roep de Moorsledenaars op om zelf die vergelijking voor hun specifieke verbruik te maken en mee druk te zetten op Gaselwest om die tarieven naar beneden te krijgen.” (EDB)

De V-test vind je op www.vtest.vreg.be .

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.