Medische info in Gele Doos moet het verschil maken voor 65-plussers in Roeselare

Matthijs Samyn met een voorbeeld van de Gele Doos. (foto SB) © STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

Alle 65-plussers van Roeselare krijgen in het voorjaar van 2022 een Gele Doos waarin ze alle belangrijke medische informatie kunnen bewaren. Dat heeft schepen voor Seniorenbeleid Bart Wenes (CD&V) geantwoord op een vraag van gemeenteraadslid Matthijs Samyn (CD&V). De Gele Doos moet in noodsituaties kostbare tijd besparen.

“Er is een toenemende vergrijzing en vaak gaat dit gepaard met een zwaardere zorgbehoefte door chronische aandoeningen en/of dementie. Ouderen blijven steeds langer zelfstandig thuis wonen met ondersteuning van mantelzorgers en eerstelijnsdiensten”, horen we van CD&V-raadslid Matthijs Samyn.

“In noodsituaties zijn de ouderen of hun familieleden soms niet instaat om belangrijke info over te maken aan de hulpdiensten. Een centralisatie van medische gegevens bij de mensen thuis biedt met andere woorden een sterke meerwaarde. Uit cijfers van 17 juni 2021 van Vitalink, de Vlaamse kluis voor gezondheidsgegevens uit de eerstelijnszorg, blijkt dat maar voor 3.011.154 Vlamingen een elektronische gezondheidssamenvatting aanwezig is. Deze basisinformatie over de gezondheidstoestand van de patiënt is vaak cruciaal en minder dan de helft van de Vlamingen kan deze voorleggen.”

“De ideale wereld is een volledige digitalisatie, maar dit is een langzaam proces daar de groep met de meeste noodzaak vaak de generatie is waar een mindere aanleg is voor de digitalisatie. Daarom kan de Gele Doos een instrument zijn voor gegevensdeling. Dit wordt ook als meerwaarde gezien door de eerstelijnszones.”

Medische info

“Het concept van de Gele Doos bestaat erin dat alle medische info over aandoeningen, medicijnen en allergieën of andere noodzakelijke info zoals contactgegevens of wilsverklaring in een brooddoos terechtkomen. Deze gele brooddoos krijgt een plekje in de koelkast omdat de koelkast in elk huis makkelijk te lokaliseren is. Op deze manier beschikken hulpverleners meteen over de medische achtergrond van de patiënt, winnen ze kostbare tijd en kunnen ze accurater handelen. Dit concept komt overgewaaid uit Canada. Uit verschillende evaluaties van proefprojecten in Vlaamse steden blijkt dat de Gele Doos als meerwaarde wordt gezien. De eerstelijnszones tonen reeds hun interesse en als chronic care project binnen de regio Midden-West-Vlaanderen wil Empact de uitwerking van de Gele Doos (financieel) mee ondersteunen.”

“Is de stad Roeselare bereid om aan alle 65-plussers of personen met chronische aandoeningen een gele brooddoos aan te bieden en in de stad een uniforme manier van werken te introduceren, afgestemd op het beleid van de zorgpartners in onze regio?”, klinkt het.

“Deze Gele Doos is inderdaad een goed hulpmiddel, vooral in acute situaties”, bevestigt Bart Wenes, schepen voor Seniorenbeleid. “We gaan hierover afspraken maken met de eerstelijnszones, met organisaties in de tweede lijn zoals bijvoorbeeld AZ Delta en met Empact, de organisatie die werkt rond geïntegreerde zorg. Empact wil de uitrol van de Gele Doos financieel mee ondersteunen. We willen de Gele Doos in het voorjaar van 2022 verdelen bij alle 65-plussers in onze stad. Eind 2022 volgt dan een evaluatie en een eventuele bijsturing. Daarnaast onderzoeken we ook of we een digitale tool kunnen ontwikkelen zodat er naast de fysieke doos ook een app van de Gele Doos kan worden ontwikkeld.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier